През 2023 г. се отбелязва 1160-годишнината от създаването на глаголическата

...
През 2023 г. се отбелязва 1160-годишнината от създаването на глаголическата
Коментари Харесай

Изложба Истории от глаголически времена е подредена в градината Кристал

През 2023 година се отбелязва 1160-годишнината от основаването на глаголическата писменост от св. Константин-Кирил Философ. Във връзка с това екип, управителен от доцент доктор Явор Милтенов от Института за български език на Българската академия на науките, е подготвил изложбата " Истории от глаголически времена ", която е експонирана в градината " Кристал " в столицата.
Често чуваме, че само кирилицата е българската писменост, с която сме съдействали за развиването на литературата, езика и културата на редица модерни страни и за културното разнообразие в Европа. Но това не е по този начин, тъй като България става дом и за глаголицата, донесена от Кирило-Методиевите възпитаници. По-старата книжовност се е употребявала интензивно в земите, които са били част от Първото българско царство, следи от нейното потребление откриваме и по време на византийското господство, а даже и до края на XIV в., показват от екипа.
Целта на изложбата е да се покажат едва познати аспекти на глаголическата писмена традиция и ролята на България за съхраняването и препредаването й. Експонирани са изображения с висока резолюция на глаголически ръкописи и епиграфски монументи, доста от които не са били показвани пред необятната общност, а и пред научна публика. Снимковият материал е селекциониран по подобен метод, че да илюстрира непознати за обществеността страни от работата и на книжовниците, и на елементарни хора, владеещи писменото изложение.  
Проектът е сбъднат като част от Националната научна стратегия " Развитие и одобряване на българистиката в чужбина ", финансиран от Министерството на образованието и науката, и със съдействието на дирекция " Култура " при Столичната община.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР