През 2023 г. се очаква инфлацията да се установи на

...
През 2023 г. се очаква инфлацията да се установи на
Коментари Харесай

До 12,5% ще се ускори инфлацията в България, изчисли ЕК frognews.bg

През 2023 година се чака инфлацията да се откри на ниво от 6,8%. Високите цени на храните и услугите ще поддържат релативно висока обща инфлация, отразявайки надлежно хипотетичното развиване на фючърсите върху питателните артикули и въздействието на предходните нараствания на заплатите.

През първото тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 0,8% на тримесечна база, като всички съставни елементи на търсенето способстваха за растежа. Растежът на частното ползване бе подсилен от удобните условия на пазара на труда и от внезапното нарастване на заплатите в частния бранш при започване на годината. Потребителското доверие се утежни от март 2022 година, което допуска по-нисък напредък на частното ползване през останалата част от годината. Прогнозата е износът на артикули и услуги да се разшири през 2022 година, което се дължи както на износа на артикули, по този начин и на туризма. Изпълнението на Плана за възобновяване и резистентност ще бъде главният фактор за ускорения напредък на вложенията както през 2022 година, по този начин и през 2023 година

Като цяло се чака действителният Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,8% през 2022 година и с 2,3% през 2023 година В съпоставяне с пролетната прогноза темпът на напредък на действителния Брутният вътрешен продукт е с 0,7 пр.п. по-висок през 2022 година и с 0,8 пр.п. по-нисък през 2023 година Възходящата проверка през 2022 година отразява основно мощното възобновяване през първото тримесечие на тази година. По-слабата външна среда и по-строгите условия за кредитиране, съчетани с по-слабия напредък на действителните заплати, изясняват низходящата проверка за 2023 година Силното нарастване на заплатите през 2022 година ще докара до по-нататъшно повишаване на цените, изключително в нетъргуемия бранш. В подтекста на по-слабата кредитна интензивност и поправените инфлационни упования за 2023 година се предвижда по-умерено нарастване на заплатите, което ще докара до по-бавно повишаване на потреблението.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР