През 2023 г. се навършват 50 години, откакто 18-годишният диджей

...
През 2023 г. се навършват 50 години, откакто 18-годишният диджей
Коментари Харесай

Happy Birthday: Ще повярвате ли, че хип-хопът става на 50 тази година?

През 2023 година се навършват 50 години, откогато 18-годишният диджей Кул Херк (Клайв Кембъл) за първи път показва присъщото за хип-хопа миксиране на празненство за началото на образователната година в Бронкс. Така неумишлено той дава начало на едно от най-влиятелните придвижвания в културната история, което се развива през идващите десетилетия и добива необятна известност през 80-те и 90-те години на предишния век.

За да отпразнува годишнината, кметството на Ню Йорк е планувало 50 събития през цялата година взаимно с Музея на хип-хопа, който към момента е в градеж в Бронкс. При лансирането на плана преди три години заместник-кметът Шина Райт отбелязва, че хип-хопът е едно от достиженията, с които градът се гордее най-вече.

Предвидени са туристически направления, изложения, концерти, лекции, прожекции на филми, които демонстрират по какъв начин хип-хопът е трансформирал света.

Центърът „ Фотографиска “ в Ню Йорк  провежда изложбата „ Хип-хоп: Съзнателно и неумишлено “, която да наблюдава произхода и развиването на културното придвижване посредством фотоси, документирали най-важните за него моменти и персони. Тя ще бъде открита през идната седмица. Включените фотоси са на музиканти от историята й, като Грандмастър Флаш, Лил Ким, „ Бийсти бойс “, редом с нови лица, като Кендрик Ламар и Меган дъ Стелиън, направени от именити фотографи.

Институтът по фешън технология в Ню Йорк показва изложбата „ Свежи, летящи и страхотни: 50 години хип-хоп жанр “ ( ”Fresh, Fly, and Fabulous: 50 Years of Hip Hop Style`) Тя наблюдава въздействието на хип-хопа върху модата, посредством повече от 100 дрехи и аксесоари, като шапки „ Кангол ", мараторки „ Адидас ", боти „ Тимбърланд “, якета „ Дапър Дан “. Това е най-голямата и изчерпателна галерия, представяща авторитетния жанр в модата. Той поражда като облекло на бедните, само че се трансформира в първокласни облекла за свободното време. Застъпен е от марки като „ Томи Хилфигър “, „ Карл Кани “, „ Фенти “. Ярък негов представител е починалият дизайнер Върджил Абло, който в началото работи с рапъра Кание Уест.

Балтиморският музей на изкуството също показва от април огромна галерия " Хип-хоп и актуалното изкуство през 21-и век ", която наблюдава въздействието на придвижването върху културата на 21-и век. Тя ще покаже по какъв начин хип-хопът се опълчва на преобладаващите стилове и структури, и визира тематики от сексуалността до бедността и урбанизма. От август изложбата ще се реалокира в Музея на изкуствата в Сейнт Луис.

Половинвековната годишнина на хоп-хопа беше отпразнувана предходната седмица на церемонията за премиите „ Грами “ с осъществявания от някои от най-изявените рапъри – Градмастър Флаш, Миси Елиът, Лил Уейн, Солт-ен-Пепа, Ел Ел Кул Джей.

Рапът – музикален жанр, съчетаващ ритмична тирада, става най-трайната, авторитетна и известна форма на хип-хопа. Той се заражда в Бронкс като отражение на компликациите на градския живот, най-вече в кварталите на чернокожите и латиноамериканците. С танци, диджейство, рап и соул, хип-хопът показва проблемите на обществената неправда, насладата от живота, значимостта на общността. Постепенно те прерастват от затворено придвижване във всепризната световна просвета, носеща милиарди долари.

Макар рапът да се счита от доста хора за синоним на хип-хопа, това е многокомпонентно придвижване, в което влизат също диджеството, графитите, брейкът. То е повсеместен жанр и отношение към действителността с особено театралничене и език на тялото. В началото тези съставни елементи на хип-хопа се сплотяват от средата, в която еволюират.

В историята на хип-хопа първи улавят публичното внимание графитите и брейкът, само че тяхното въздействие е минимум.

Изображение: Getty Images; Инфо: БТА/Христина Терзиева

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР