През 2023 г. растежът на вземанията от предприятия и от

...
През 2023 г. растежът на вземанията от предприятия и от
Коментари Харесай

МФ: Пазарът на имоти у нас се охлажда

През 2023 година растежът на вземанията от предприятия и от семейства ще се забави. Влияние за това развиване ще окажат забавянето на икономическия напредък, предстоящото повишение на лихвените проценти по заемите вследствие на преноса на паричната политика на ЕЦБ. По-голямо въздействие за забавянето се чака да има по линия на по-слабо повишаване на жилищните заеми, като се чака изстудяване на пазара на недвижими парцели. Това се споделя в есенната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите.

Потребителските заеми ще запазят релативно по-стабилен ритъм, поради упования по-висок напредък на частното ползване и позитивен действителен растеж на обезщетенията на наетите през годината.

През интервала 2024–2025 година вземанията от семейства ще продължат да нарастват с релативно висок, само че забавящ се ритъм, който в края на 2025 година ще доближи 7.9%. Общо вземанията от частния бранш ще набъбнат с 6.7%.

Относно заплатите от финансовото министерство чакат през 2022 година номиналният напредък на компенсацията на един нает да  е 15%. Нарастването на заплатите в частния бранш ще има водещо въздействие за стопанската система, в сходство с регистрираните развития през първото полугодие на 2022 година През 2023 година номиналният напредък на компенсацията на един нает се чака да бъде по-нисък по отношение на миналата година, в следствие от предстоящото намаляване на инфлационните процеси, и ограничението на икономическата интензивност в страната, както и плануваното по-слабо нарастване на разноските за труд в обществения бранш. Така през 2023 година повишаването на номиналните заплати ще се забави до 9.9%, само че ще остане мощно в исторически проект.

Предвижда се отчасти възобновяване на ръста  на действителната отплата на един нает и едвам през 2024-2025 година динамичността на действителните приходи от труд да се приближи до темповете следени в интервала преди 2021 година В номинално изражение, растежът на компенсацията на един нает е оценен на 8.7% през 2024 година и 7.5% през 2025 година

Съществуват редица опасности пред макроикономическата прогноза заради високата неустановеност в световен проект и най-много геополитическата обстановка към войната в Украйна, предизвестяват специалистите от министерството. Съществен риск съставлява вероятно в допълнение ограничение на вноса на енергийни първични материали от Руската федерация в Европейски Съюз и България, и неспособност за бърза подмяна с доставки от други страни. В случай че покачването на лихвените проценти не докара до намаляване на инфлацията до мечтаните равнища, това може да образува визията, че водещите централни банки не могат да се оправят с покачването на цените и би формирало самоподхранващи се упования за задържане на инфлацията над публично оповестените цели в средносрочен интервал.
 istock istock
През второто полугодие се предвижда растежът да се забави и за цялата година да бъде 2.9%. Влошеното външно търсене ще ограничи повишаването на износа през 2023 година, а растежът на Брутният вътрешен продукт ще се забави до 1.6%.

Базов бюджет предлага Министерството на финансите

В съпоставяне с пролетната прогноза, растежът в заетостта за 2022 година е значително понижен до 0.9%, заради доста по-малкия брой украински бежанци, които се интегрираха на българския трудов пазар. През 2023 година се предвижда заетостта да продължи да нараства, само че с по-нисък ритъм, 0.4%, което ще се дължи на забавянето на икономическия напредък. Коефициентът на безработица за 2022 година се чака да бъде 4.6%, а през интервала 2023–2025 година да следва наклонност на понижение и да доближи 4.2%.

Предвид евентуалните опасности пред прогнозата министерството е изготвило и различен макроикономически сюжет. Той преглежда вид на по-високо покачване на цените на някои интернационално търгувани артикули и по-неблагоприятна динамичност на външното търсене по отношение на базовия сюжет. В резултат от направената симулация и употребяваните допускания, инфлацията в страната ще бъде по-висока по отношение на базовия сюжет приблизително с 1.1 пр.п. в интервала 2022–2024 година
 istock istock
Растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде по-нисък през целия планиран интервал, надлежно с 0.3 пр.п. през 2022 година и с 1.3 пр.п. през 2023 година, след което отрицателният резултат върху растежа последователно ще стартира да понижава. Нивото на Брутният вътрешен продукт по непрекъснати цени в различния сюжет ще остане трайно под това в базовия до края на прогнозния интервал.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР