През 2023 г. е анулирано българското гражданство на децата на

...
През 2023 г. е анулирано българското гражданство на децата на
Коментари Харесай

Отнеха българското гражданство на синовете на санкциониран путинов олигарх

През 2023 година е анулирано българското поданство на децата на Сергей Адониев, оповестиха за сайтаот Министерството на правораздаването след питане към отрасловия длъжностен министър Крум Зарков.

От питане на медията ни до министъра на правораздаването Крум Зарков ставаясно, че двамата синове на съветския олигарх Адониев, наследили част от бизнеса и парцелите на татко си, са получили българските си паспорти още като са били малолетни. “За тях не е провеждана процедура по натурализация, която да е приключила с декрет, а е открито, че са български жители по силата на член 17 от Закона за българското поданство, защото и двамата им родители са придобили българско поданство, до момента в който те към момента са била малолетни ”, гласи обяснението на правосъдното министерство.

Според ведомството на Крум Зарков, “след анулацията на натурализацията на 22.05.2018 година на техния татко, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско поданство ”. Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от листата на жителите на Република България. Заличаването е станало със задна дата. “Указанието е изпълнено на 14.02.2023 година и е отразено, че считано от 22.05.2018 година същите не са български жители ”, оповестяват от Министерство на правосъдието.

Близкият до Кремъл олигарх Сергей Адониев е съосновател на единствения съветски производител на смарт телефони Yota Devices. Адониев и сътрудникът му Сергей Авдолян са били измежду вложители в компанията " Gemcorp ", прочула се у нас през 2022 година със абсурда към договорката за батериите на експремиера Кирил Петков.

През 2018 година Антикорупционният фонд разкри, че съветският бизнесмен Сергей Адониев, съден за машинация на територията на Съединени американски щати, е получил българско поданство през 2008 година Той е в листата на глобените лица, свързани с Русия. Запорирани са и две яхти на семейството. От 2008 до 2019 година Адониев е разполагал с български паспорт, публикуван по процедура за „ особени заслуги “. Гражданството му бе отнето след сигнал, че руснакът е укрил информация за неоправдателна присъда в Съединени американски щати през 1998 година по обвиняване за пране на пари, машинация и нарушение на комерсиално ембарго по отношение на трети страни.

Според американския лист за наказания, Адониев е роден на 28 януари 1961 година, в Лвов, Украйна. Записан е с съветска и с израелска народност. Притежава съветски и израелски паспорти. Записан е като физическо лице, обвързвано с сдружение с лимитирана отговорност КАЛЕЙДОСКОП.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР