През 2023 г. действията на Русия продължиха да бъдат основната

...
През 2023 г. действията на Русия продължиха да бъдат основната
Коментари Харесай

Докладът за армията: Русия все още е най-голямата заплаха за сигурността

През 2023 година дейностите на Русия продължиха да бъдат главната опасност за българската национална сигурност. Кремъл продължи да се стреми към смяна на откритият международен ред, да нарушава интернационалното право и да постанова военната мощ като механизъм за реализиране на политически цели.

Москва продължи да употребява хибридни принадлежности за влияние в Западните Балкани, което способства за опазване на конфликтния капацитет на района.

Некомплектът на българската войска продължи да нараства през 2023 година и доближи 21,8%, като най-тревожно е положението на окомплектоването с военнослужещи в Сухопътните войски.

Това са главните заключения от годишния отчет за „ Състоянието на защитата и въоръжените сили на Република България през 2023 г “.

Среда за сигурност

Докладът твърди, че средата за сигурност е била белязана от „ задълбочаване на опълчването сред световни сили и съперничеството сред районни субекти “. Действията на Руската федерация още веднъж са избрани като главната опасност за националната сигурност на България. Документът сочи напъните на Кремъл да възвърне въздействието си в постсъветското пространство като главната причина за дълготрайното милитаризиране на интернационалните връзки.

Подчертани са хибридните способи за влияние, които Москва ползва, наред с стандартните бойни дейности. Съобщава се, че България не е изключение, като страната ни е траяла да бъде обект на систематични съветски хибридни дейности, целящи оказване на влияние върху вземането на суверенни национални решения от стратегически темперамент.

Отбелязано е преднамереното ограничение на корабоплаването в Черно море, от страна на Русия. Докладът прибавя, че минната заплаха остава висока.

В региона на енергийната сигурност е обърнато внимание на напъните на целия Европейски Съюз, включително и България, да се преориентира към полутечен газ, като главен енергиен източник. Смята се, че гъвкавото маршрутиране на втечнения газ се явява действителна конкуренция по отношение на рестриктивните мерки на остарелия модел на дълготрайни контракти и закрепени тръбопроводни направления.

Особено внимание, в отчета, е обърнато на обстановката в Западните Балкани. Документът твърди, че конфликтният капацитет в района се е запазил заради неурегулираните връзки сред Сърбия и Косово и сепаратистките упоритости на сръбски фактори в Босна и Херцеговина. Отбелязани са и хибридните дейности на Москва, целящи да саботират евроатлантическата интеграция на района. Подчертано е, че конституционните промени в Северна Македония са се забавили и че антибългарската изразителност продължава. Натискът на интернационалната общественост е изиграл стабилизираща роля в Западните Балкани, все пак рисковете за сигурността остават, както и предпоставките за нова ескалация на напрежението.

Спомената е и влошената среда на сигурност в други райони като Южен Кавказ и Близкия Изток. Ситуацията в Южен Кавказ беше повлияна от въоръжените дейности на Азербайджан по възобновяване на суверенитета над територията му. Напрежението с Армения се резервира, макар спадалата активност на граничните произшествия. Като съществена причина за повишението на напрежението в Близкия Изток отчетът уточни терористичното нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалата война в Ивицата Газа. Това събитие е станало причина за усложняване на ситуацията в Западния бряг и задълбочаване на политическата рецесия в Ливан. Споменати са и усложненията за корабоплаването в Червено море, произтекли от офанзивите на йеменските бунтовници хути.

Хората в защитата

Докладът отразява задълбочаващите се проблеми с некомплектът на българската войска, който през 2023 година доближи 21,8%. Особено обезпокоително е положението на окомплектоването с военнослужещи в Сухопътните войски. Твърди се, че това положение на окомплектоването доста лимитира опциите на Въоръжените сили да извършват в цялостна степен предоставените им задания, както на национално равнище, по този начин и в границите на груповата обрана в НАТО.

Като съществена причина за повишение на некомплекта се сочи равнищата на възнаграждение. Въпреки, че заплатите на военнослужещите са се повишили с 10% за шеста поредна година, те остават неконкурентни на пазара на труда. Друга причина е непривлекателността на военната работа за младежите, която я свързват с тежести и лишенията, рисковете, неприятните условия на труд и остарялото въоръжение. Твърди се, че дезинформацията по отношение на войната в Русия също е указала отрицателно влияние по отношение на мотивацията за постъпване в редовете на българската войска.

Документът акцентира, че войната в Украйна е потвърдила, че главен фактор за поддържане на боеспособността се явява своевременното доокомплектоване на формированията със запасни. Отмяната на наложителната военна работа в България, след 2008 година, е рефлектирала отрицателно върху състава и опциите на запаса, защото наборната военна работа е била пиедестал за подготовка на българските жители за защита на страната и главен източник за попълване на военновременните формирования със запасни.

Сред постигнатите триумфи, в региона на защитата през миналата година, е посочено създаването на „ Програма за вложения в защитата до 2032 година “, съдържаща съществени планове за превъоръжаване и рационализация, която беше импортирана в Народното събрание. Отбелязано е подписването на контракт със Съединени американски щати за придобиване на 198 бр. бойни и спомагателни машини „ Страйкър “, което сложи началото на закъснялата рационализация на Сухопътни войски. Споменато е, че е траяло осъществяването на плана за придобиване на новия вид военен аероплан и въоръжение за него, както и реализацията на плана за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба със съответното въоръжение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР