През 2022 година Великденските пости започват на 7 март и

...
През 2022 година Великденските пости започват на 7 март и
Коментари Харесай

Великденски пости 2022

През 2022 година Великденските пости стартират на 7 март и не престават до 24 април. Великденският пост се води 40 – дневен, защото не включва последната седмица от Великден. Това е Страстната седмица.
Как се пости по Великденските пости?
Всички, които са бременни, имат някакви здравословни проблеми, в това число и дребните деца, са освободени от тези пости.

Най-важното, което човек да знае, е че би трябвало да се съблюдава непоколебим пост. Не е разрешена потреблението на безусловно никакви храни, които са от скотски генезис. Не се употребява нито олио, нито вино. Ядат се само артикули, които са от растителен генезис.

Има обаче няколко изключения, които е значимо да споделим с вас, с цел да сте наясно какво и по кое време ви е разрешено. Например в събота и неделя биват позволени растителни мазнини, както и вино. Не би трябвало обаче да се прекалява с количествата им.

На Благовещение може да се употребява риба, приготвена по метод, какъвто вие изберете. Разбира се, още веднъж би трябвало да се съобразите с приема на скотски артикули.

На Цветница също е разрешено да се употребява риба. Това са двата дни от постите, в които човек може да похапне нещо друго от растителна храна.

Запомнете, че по време на разпети петък, който е през последната седмица или още буйната седмица – не би трябвало да се яде и пие нищо, в това число и вода.
Какво можем да ядем по време на Великденските пости?
На трапезата по време на Великденските пости могат да участват самун, плодове, зеленчуци, соеви артикули, макарони, бобови храни, ядки, ориз, всевъзможни зърнени храни, овесени ядки, нахут и още доста други.

Дори е разрешено да се ядат и такива „ млечни “ артикули, които са на растителна основа и де факто в тях не участват никакви скотски артикули.
Великден 2021: Кога се пада и по кое време би трябвало да постим?
Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Това е на третият...
Прочети повече
Има обаче една поредност, която е добре да знаете. На Месни заговезни стартират Великденските пости. На идващия ден се изключват всевъзможни меса и месни артикули. Една седмица по-късно от менюто се отстраняват всевъзможни млечни артикули и яйца. И от понеделник започват самите пости, когато не трябва да се яде нищо друго, с изключение на растителни храни.

Интересното е, че не е разрешен ода се яде риба, само че безгръбначни животни като охлюви, миди и други, е разрешено да се употребяват.

През Страстната седмица, в понеделник, вторник и сряда, се съблюдава непоколебим пост. Той в действителност е най-труден, тъй като въздържанието е в действителност огромно. По време на Страстната седмица не е разрешено да се употребява алено вино.

На Разпети петък човек не трябва нито да яде, нито да пие – цялостно самоограничение. В никакъв случай постенето не би трябвало да се приема като строга възбрана и отнемане от избрани храни. Ако желаете да съумеете да го спазите до последно и да пречистите телата и душите си, би трябвало да гледате на постите като на хранителен режим, който ще ни накара да се усещаме по-добре здравословно и прочувствено даже.

Това е най-важната информация, която всеки от нас би трябвало да знае за Великденски пости 2022 година. Отново ще обобщим, че те започват на 7 март и завършват на Великден, който тази година ще бъде на 24 април.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР