През 2022 г. употребата на антибиотици в Европейския съюз и

...
През 2022 г. употребата на антибиотици в Европейския съюз и
Коментари Харесай

ЕK: Употребата на антибиотици в ЕС се увеличава, нужни са спешни мерки срещу антибиотичната резистентност

През 2022 година използването на антибиотици в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство се е нараснала след записания спад в интервала 2019-2022 година, демонстрират данните от ), представени от Европейската комисия.

Като цяло новите данни записват прочут прогрес в интервала 2019-2022 година към задачата за понижаване на използването на антимикробни средства с 20% до 2030 година

Въпреки напредъка обаче, потреблението още веднъж се е нараснало през 2022 година, защото доста европейци възобновиха метода си на живот отпреди пандемията от COVID-19.

Това изследване бе оповестено в навечерието на Европейския ден за информираност по отношение на антибиотиците, който се отбелязва на 18 ноември. Целта е да се увеличи информираността на обществото по отношение на рационалната антибиотична приложимост.

Борбата с антимикробната устойчивост (АМР) е главен приоритет за Европейската комисия и неразделна част от доста дейности в границите на Европейския здравен съюз. АМР е основен детайл от измененията във фармацевтичното законодателство, импортирани предходната пролет, в сходство с рекомендацията на Съвета по отношение на усилване на дейностите на Европейски Съюз за битка с АМР в границите на метода „ Едно здраве “.

През юни министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз утвърдиха предложение на Комисията за дейности за битка с АМР и се споразумяха за задачата до 2030 година да се понижи потреблението на антимикробни средства при хората с 20% и да се понижат на половина общите продажби в Европейски Съюз на антимикробни средства, употребявани за селскостопански животни и за аквакултури.

По този мотив Стела Кириакиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи:

„ Борбата с АМР е приоритет в региона на публичното здраве и икономическа нужда. Числата са притеснителни, което демонстрира, че са нужни незабавни и амбициозни дейности. Трябва да работим дружно – страните членки, заинтригуваните страни и жителите, с цел да подсигуряваме, че са взети всички нужни ограничения за реализиране на контрактуваните цели “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР