През 2022 г. у нас се отчита увеличение в броя

...
През 2022 г. у нас се отчита увеличение в броя
Коментари Харесай

Ръст на злополуките по време на работа отчитат синдикатите и НОИ

През 2022 година у нас се регистрира нарастване в броя на трудовите злополуки по отношение на миналата 2021 година, оповестиха от КТ „ Подкрепа “ в разбор, отдаден на Световния ден за сигурност и здраве при работа, който по традиция се отбелязва всяка година на 28 април.

От синдиката означават и още един обезпокоителен факт – общият брой на смъртните трудови злополуки през 2022 година е по-висок по отношение на 2021 година Честотата на смъртните злополуки също се е нараснала, като една на всеки 30 трудови злополуки през 2022 година е приключила със гибел, до момента в който през 2021 година с съдбовен край е приключила една на всеки 35 трудови злополуки.

Така излиза наяве, че всеки работен ден у нас повече от 10 души претърпяват акцидент на работното място, а на по-малко от 3 работни дни един служащ умира.

От КТ „ Подкрепа “ установяват също по този начин, че насочването на вниманието и финансовия запас от страна на работодателите към ограниченията за попречване на пандемията, са станали за сметка на ограниченията за обезпечаване на общата сигурност на работното място, включително ограниченията против психосоциалните опасности, мускулно-скелетните увреждания, сърдечносъдовите болести и други.

Аналогични са и трендовете, които записва Националният застрахователен институт.

Нараняванията, свързани с изпълняването на служебните отговорности, от 600 през първото тримесечие на 2022 година доближат до 639 година по-късно, което е повишаване с 6,5%, демонстрират анализите на Национален осигурителен институт за последните две години.

От данните излиза наяве, че това нарастване се дължи най-много на по-големия трудов травматизъм при мъжете. Регистрираните през 2023 година злополуки с тях са били 374 при 340 една година по-рано. За съпоставяне - трудовите злополуки с дами са нарастнали с 5, показват от осигурителната институция.

Според изследвания от последните години у нас най-често срещаните рискови фактори в работната среда са стресът и напрежението, които усилват риска от сърдечно-съдови  болести, както и неуместните работни места, предразполагащи към насилствена поза на тялото и нуждата от повдигане на тежести, които водят до чести мускулно-скелетни увреждания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР