През 2022 г. ще се навършат 40 години от един

...
През 2022 г. ще се навършат 40 години от един
Коментари Харесай

Белези от фискални рани

През 2022 година ще се навършат 40 години от един прочут банкрут. На 12 август 1982 година министърът на финансите на Мексико призна, че неговото държавно управление не може да изплати парите, които американските банки нехайно са му отпуснали. Страната " ще остане без пари след четири дни ", им е споделил той съгласно известията. След банкрута на Мексико 26 други разрастващи се страни (включително 15 в Латинска Америка) в последна сметка трябваше да разсрочат задълженията си.

Кризата стартира по-малко от година откакто терминът " нововъзникващи пазари " беше основан от Антоан ван Агтмаел от Световната банка (той търсеше по-слънчева опция на термина " трети свят " ). Четиридесет години по-късно разрастващите се пазари още веднъж натрупаха неприятно високи равнища на дълг: техните държавни отговорности възлизат приблизително на 63% от техния смесен Брутният вътрешен продукт съгласно Международния валутен фонд (МВФ). Това е нарастване с повече от 10 процентни пункта от 2018 година Може ли годишнината от една дългова рецесия да бъде белязана от друга?

С една дума - не. Преди срутва си през 1982 година нововъзникващите пазари са вземали заеми най-вече с къси падежи и плаващи лихви в задгранични валути. Най-големите длъжници през днешния ден са склонни да продават дълготрайни облигации, най-вече в личните си валути и постоянно на локални купувачи. Според МВФ и Световната банка 29 небогати страни са изложени на " висок риск " от дългово злополучие. Допълнително 4 страни имат невисок кредитен рейтинг CCC+ съгласно S&P Global Ratings (в предишното съвсем половината от страните в категорията CCC или CC са изпаднали в несъблюдение на отговорностите в границите на една година). Но множеството от тези кредитополучатели са прекомерно дребни, с цел да провокират огромна систематична угриженост.

Единственото допустимо изключение е Аржентина. След като към този момент разсрочи облигациите си през 2020 година, страната няма да има усложнения да извърши отговорностите си към частни кредитори през 2022 година Но парите, които дължи на МВФ, са различен въпрос. Буенос Айрес ще се нуждае от нов дълготраен заем от фонда, с цел да успее да изплати огромните си задължения към институцията, в това число 18 милиарда $, дължими през 2022 година В подмяна на това фондът евентуално ще упорства Аржентина да увеличи цените на електрическата енергия, да ограничи заемите от централната банка и да поддържа реален обменен курс.
Реклама
Ключът към съглашението е авторитетният вицепрезидент на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер, чийто брачен партньор, когато беше президент, позволи страната да изпадне в несъблюдение на отговорностите към фонда (за един ден) през 2003 година Въпреки че тя и държавното управление без подозрение ще се опитат да обвинят фонда в каквото могат, е малко евентуално да повторят този трик. Ще бъде подписана договорка.

Вместо дългова рецесия нововъзникващите пазари могат да получат разнообразни по степен " фискални белези ", както се показва Алберто Рамос от Goldman Sachs. Подобно на твърдата тъкан, която зараства над рана, високият държавен дълг и дефицитите могат да лимитират гъвкавостта и обсега на придвижване на държавното управление, което ще попречва реакцията му на по-нататъшно закъснение. Фискалният недостиг на Бразилия да вземем за пример докара до нарастване на инфлационния напън в страната, принудил централната банка да увеличи внезапно лихвените проценти, макар че безработицата остава висока.

Дългът на разрастващите се пазари, който притегли вниманието на международните вложители през 2021 година, не принадлежи на държавно управление, а на китайската компания за недвижими парцели Evergrande. Нейните отговорности на стойност над 300 милиарда $ надвишават обществените задължения на всички нововъзникващи стопански системи като се изключи девет от тях. Как Китай се оправя със спада на имотния пазар евентуално ще остане най-сериозният въпрос, пред който е изправена най-голямата нововъзникваща стопанска система през 2022 година

От десетте първични нововъзникващи пазара, избрани от Ван Агтмаел през 1981 година, три (Чили, Гърция и Южна Корея) от този момент са се трансформирали в стопански системи с високи приходи съгласно дефиницията на Световната банка. Китай (който не беше един от първичните десет) се надява скоро да се причисли към тях в горното равнище. Прагът за високи приходи на банката се актуализира всяка година въз основа на приблизително претеглена стойност на инфлацията и обменните курсове в Америка, Англия, Китай, еврозоната и Япония. Прагът през 2020 година е избран на народен приход от 12 695 $ на човек от популацията. Ако Китай (който имаше приход от 10 610 $ на човек през 2020 г.) се оправи добре със забавянето на имотния си пазар, има късмет да премине прага за високи приходи през 2023 година Това би направило 2022 година още една основна година в историята на разрастващите се пазари: последната година на Средното царство като страна със междинни приходи.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР