През 2022 г. пазарът на смартфони записа нова глава в

...
През 2022 г. пазарът на смартфони записа нова глава в
Коментари Харесай

Какво ще предложат смартфоните, за да привлекат отново хората

През 2022 година пазарът на смарт телефони записа нова глава в своята история, само че този път тя не беше щастлива. Оказа се, че той се сви с над 11% за цялата година, а последното тримесечие е най-слабото от десетилетие насам.

Официалните аргументи съгласно анализаторите от Canalys и IDC, които показаха свои самостоятелни една от друга оценки на пазара, са сходни и разумни – високата инфлация, нестабилната стопанска система, покачващите се разноски. Всичко това кара всеобщия консуматор да отсрочва покупката на артикули, които не са с огромен приоритет. А смарт телефоните от дълго време не са измежду наложителните неща за пазаруване, в случай че наличното устройство не се е счупило.

Модерните смарт телефони, даже и от по-достъпните ценови класове, са сносно оборудвани хардуерно и софтуерно и могат да се оправят без проблеми с ежедневните задания. А за множеството хора мощните процесори и съставни елементи не са чак толкоз нужни или значими, колкото просто устройството да работи безпрепятствено с известните приложения, да прави прилични фотоси и да не е скъпо.

Развитието на технологиите е добре пристигнало за потребителите, само че и основава проблем за производителите, когато стопанската система има проблеми. Жизненият цикъл на смарт телефоните и преди беше по-дълъг, над 24 месеца според от пазара и ценовия клас. Хората в този момент ще сменят смарт телефоните си още по-бавно и това си проличава и от държанието на производителите. Все повече от тях към този момент оферират актуализации за по-скъпите устройства за най-малко 2-3 години след стартирането им на пазара.

И тук идва още по-голямото предизвикателство. Как смарт телефоните ще привлекат потребителите и ще ги стимулират да си купят нов телефон тъкмо тази година? Компаниите имат някои хрумвания, които може да създадат 2023 година много по-важна за бъдещето на смарт телефоните. Ето и някои от главните трендове, които можем да чакаме при тези устройства тази година:

Една от най-атрактивните черти на смарт телефоните си остават техните камери. Технологиите в тази сфера не престават да се развиват с огромно движение. Наскоро показаният Samsung Galaxy S23 Ultra да вземем за пример ще предложи 200МР съществена камера. Тя има и образован програмен продукт, който разрешава сливане на пикселите ѝ по групи. Например по 4. Така фотографията ще е 50МР, което отново е много висока резолюция и в същото време ще може да е направена на доста по-слаба светлина без мълния.

Други усъвършенствания ще са при оптичната стабилизация и нарастването. Обективи с 10-кратно оптично нарастване към този момент стават все по-често срещани и при мобилните телефони. А в композиция с все по-умния програмен продукт, камерите на смарт телефоните ще продължат да са измежду главните причини на производителите да убедят потребителите, че е време за нов телефон.

Смартфони в космоса

Още през предходната година Huawei и Apple показаха смарт телефони, които могат да се свързват със спътници вместо с мобилни мрежи. Уловката е, че тези функционалности са единствено за незабавни случаи и не могат да организират диалози, а единствено да изпращат текстови известия. Те се получават от незабавни центрове. Амбицията е обаче последователно това да се промени, като някои телекоми към този момент работят със сателитни оператори, с цел да показват смесени услуги. Така даже може да има 5G покритие през спътник, което може и да не предлага същите високи скорости, само че най-малко ще има съгласуваност за базови диалози, чат, интернет сърфиране и така нататък

Подобна технология ще изисква и нови модули в смарт телефоните, като Qualcomm към този момент работи по тях. Въпрос на персонален избор е за производителите на телефони дали ще ги употребяват, само че няма причина да не проявят интерес към тази функционалност, която се чака последователно да стартира да навлиза на пазара през втората половина на тази година.

Сгъваемите модели

И въпреки 2022 година да не беше най-хубавата за общите продажби на смарт телефони, сгъваемите модели в действителност бележат растеж. Тези устройства са измежду най-скъпите в сегмента, като ги купуват най-вече задоволително заможни консуматори и най-върлите запалянковци на технологиите. Това са две аудитории, които обичайно последни отсрочват покупките си по време на рецесии или даже не ги тормозят. Затова и през 2023 година ползата към сгъваемите смарт телефони евентуално ще остане задоволително огромен, с цел да стимулира производителите да предложат нови модели. А това е и категория, която има още доста какво да предложи и надалеч не еразгърнала своя капацитет.

Деликатната тематика е до каква степен всички тези новости ще дойдат на същите цени. Заради пренасищането на пазара и огромната конкуренция, дълго време цените на новите смарт телефони оставаха почти същите като на всеки предходен модел. За да не ядосват потребителите, само че въпреки всичко да усилят облагите си, производителите започнаха друга тактика за индиректно покачване – просто започнаха да оферират Pro модели, а по-късно и Pro модели на Pro моделите, които са с по-високи цени, само че и повече благоприятни условия.

Инфлацията, мощно изменените валутни курсове и по-високите разноски обаче принудиха производителите да „ размислят “ и за другите модели. Някои от тях към този момент започнаха да покачват цените на смарт телефоните си. Разбира се, фирмите са наясно, че това в допълнение ще отблъсне евентуалните клиенти, по тази причина се стремят покачванията да са минимални. Само по този начин, дружно с предстоящите усъвършенствания в хардуер, камери, връзки и дизайн, смарт телефоните ще могат да изпълнят нежната сега прогноза, че пазарът ще стартира да се възвръща през втората половина на годината.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР