През 2022 г. общата използваемост на електронните услуги на Националния

...
През 2022 г. общата използваемост на електронните услуги на Националния
Коментари Харесай

НОИ отчита сериозен ръст на заявките за пенсионни е-услуги

През 2022 година общата приложимост на електронните услуги на Националния застрахователен институт (НОИ) е повишена от 14,2 милиона на близо 15,5 милиона достъпа, което спрямо 2021 година е нарастване с към 9%.

Забележително е повишаването с близо 80% на поръчките за прилагане на онлайн услугите за пенсиите – при към 1,3 милиона поръчки за е-услуги за пенсиите през 2021 година, през идващите 12 месеца те са се нараснали съвсем двойно и доближават 2,3 милиона. Най-голям напредък от тази група бележат справките за издадени пенсионни разпоредби, където повишаването е със 140% – от 749 000 на близо 1,8 милиона достъпа. При другата известна пенсионна услуга – „ Преизчисляване на стаж към трета категория труд “, поръчките остават постоянни на равнищата от миналата година, като още веднъж надминават 520 000.

Електронните информации, свързани с отпущането и изплащането на компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, записват повишаване в използваемостта с към 7%. Най-популярна и през 2022 година остава електронната информация за показани в Национален осигурителен институт документи и изплатени компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване. За първи път клиентите са се възползвали от нея над 6 милиона пъти, като нарастването по отношение на година по-рано е с над 500 000 поръчки. При другата известна информация – за обществено обезпечаване по ЕГН, за втора поредна година достъпите са към 3 милиона.

НОИ дава повече от 70 електронни услуги – информации, е-услуги, административни услуги и други Част от онлайн справките за обезпечените лица са със свободен достъп, а за множеството се изисква съществуване на личен идентификационен код (ПИК), който се издава гратис във всяко едно от териториалните поделения в страната или по електронен път. През 2022 година броят на издадените кодове за достъп до услугите на Национален осигурителен институт е 293 794, което е с над 104 000 (55%) повече от миналата година. Издадените по електронен път ПИК са 22 982.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР