ГЕРБ-СДС е с преднина от около 10% пред борещите се

...
ГЕРБ-СДС е с преднина от около 10% пред борещите се
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 10% между ГЕРБ и борещите се за втора позиция ППДБ, Възраждане и ДПС

ГЕРБ-СДС е с преднина от към 10% пред борещите се за втора позиция, ППДБ, Възраждане и Движение за права и свободи на предварителния парламентарен избор тази неделя. Това сочат прогнозните данни от социологическото изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 1 – 4 юни 2024г.

Електоралните настройки все още демонстрират, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална поддръжка, ПП-ДБ - 15,4%, " Възраждане " 15,2%, Движение за права и свободи - 14,8 %.

Под чертата все още остават " Синя България " и " Солидарна България ".

Около 3% са избрали, че не поддържат никого. 9,5% са избрали, че ще поддържат други.

Нагласите за гласоподаване в евровота възпроизвеждат значително тези за народен парламент: същата подчиненост и позиции, аналогично ниво на поддръжка за партиите. По-високият избирателен предел от 5.88%, както и рестриктивните мерки за гласоподаване пред сънародниците ни в страни отвън Европейски Съюз вършат релативно по-сигурен отговора на въпроса какъв брой партии ще намерят място в Европейския парламент. Това са ГЕРБ-СДС (25.0%), ПП-ДБ (15.9%), Възраждане (15.7%), Движение за права и свободи (14.1%), Българска социалистическа партия (7.9%). Известна неизясненост има при Има Такъв Народ (5.9%), само че е евентуално партията на Сл. Трифонов също да прескочи по-високия електорален предел от 5.88%.

Изследването е извършено в интервала 1 – 4 юни 2024г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР