През 2022 г. близо 20 640 души са загубили живота

...
През 2022 г. близо 20 640 души са загубили живота
Коментари Харесай

Само Румъния с повече жертви на катастрофи от нас

През 2022 година близо 20 640 души са изгубили живота си по пътищата на Европейски Съюз. Това сочат оповестените през днешния ден данни на Европейска комисия за смъртните случаи по пътищата през 2022 година Броят на жертвите се е нараснал с 4% спрямо 2021 година след възобновяване на трафика на МПС от пандемията от ковид, оповестиха от Европейска комисия.

В дълготраен проект се регистрира наклонност на понижаване на броя на жертвите на пътни произшествия с (-9% по отношение на годината преди пандемията). Темпът на намаляването обаче е муден и слага под подозрение реализирането на задачата на Европейски Съюз за понижаване на половина на броя на смъртните случаи до 2030 година Освен това напредъкът продължава да бъде несиметричен в обособените страни членки. Литва и Полша означават най-голямо понижение – повече от 30 % сред 2019 година и 2022 година, макар че процентът на смъртност в Полша остава над междинния за Европейски Съюз.

Общото класиране на смъртността във всяка страна не се е трансформирало доста от интервала преди пандемията. Най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (26), а Румъния (86) и България (78) са отчели най-високите нива на смъртност през 2022 година Средната стойност за Европейски Съюз през 2022 година е 46 смъртни случая по пътищата на един милион поданици.

Предварителните данни за първите шест месеца на 2023 година демонстрират, че броят на смъртните случаи по пътищата в Европейски Съюз е леко намалял в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Страни като Белгия, Франция, Словакия и Финландия записват забележителен спад, до момента в който Латвия, Литва, Португалия и Швеция бележат нарастване.

Днес Европейската комисия е хазаин на годишните награди за високи достижения в региона на пътната сигурност, с които се награждават новаторски планове за пътна сигурност в Европа. За тазгодишната премия бяха номинирани близо 80 начинания в региона на пътната сигурност. От тях са определени 15 плана от Белгия, Чехия, Ирландия, Испания, Италия, Австрия, Полша, Словения и Словакия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР