През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно.

...
През 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно.
Коментари Харесай

Красимир Вълчев обеща двойно увеличение на учителските заплати през 2021 г.

" През 2021 година учителските заплати би трябвало да бъдат увеличени двойно. По тази концепция продължава да се работи интензивно. " Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в изявление за Българска национална телевизия.
Това, което е несъмнено досега е, че през идната година учителските заплати ще се усилят с 20% - най-малко съгласно проектобюджета за следващата година.
" Необходимо е учителската заплата да бъде над междинната за страната, даже 120% над междинната за страната, след двойното нарастване през 2021 година чакаме даже тя да бъде 125% от междинната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от доста години, десетилетия, ще надвиши междинната за страната. По-точно идната година, когато бъде осъществено това нарастване. Имаме близо 450 млн. лева растеж на средствата за обучение, от които над 400 млн. за предучилищното и учебно обучение, нещо което нямаме като аналог в предходните години, с изключение на предходната година и тази “, акцентира министърът.
Предстои подписването на правилник към груповия механизъм, с който да се посочи къде с какъв брой тъкмо ще бъдат увеличени учителските заплати. Вътрешните правила в обособени учебни заведения дават опция за някои учители заплатите да бъдат увеличени с повече.
Според Вълчев има спомагателни средства за дребните и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите експерти. Също по този начин са предоставени в допълнение средства за учебните заведения и детските градини, в които има централизация на деца от уязвими групи, където би трябвало да се поставят доста повече старания, с цел да се обезпечи тяхното развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР