През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от

...
През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от
Коментари Харесай

Български компании изнасят над $1 милиард в САЩ

През 2021 година българският експорт за Съединени американски щати бележи растеж от над 50% и възлиза на близо $1 милиард. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция " EXPLORE U.S. ".

" Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат сходен впечатляващ растеж в експорта е индикативен за качеството на продукцията ни ", съобщи министър Стоянов.

Двустранния стокообмен за предходната година възлиза на $1,3 милиарда и продължава да пораства през 2022 година.
 Payhawk отваря офис в Съединени американски щати
Първият български " еднорог " отваря офис оттатък океана

Компанията с централа в Лондон към този момент е дейна в 32 страни

Според изследване на AmCham, Съединени американски щати са в топ 6 на задграничния бизнес в България, съсредоточени в браншове с висока добавена стойност. Хиляди българи живеят оттатък океана, а американски компании обезпечават към 30 000 работни места в българската стопанска система.

В икономическото събитие присъединяване взеха още министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на енергийните запаси Джефри Пайет, президентът на Американската комерсиална камара в България Оливие Маркет, посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия Бойко Таков и доста представители на американския и българския бизнес.

Министър Никола Стоянов се обърна с обръщение към представителите на американския бизнес да потърсят партньорство или инвестиция в България, тъй като геният на българските фрагменти може да им обезпечи утрешния напредък, макар рецесията.

" Извън Европейският съюз, Съединени американски щати е един изцяло натурален наш сътрудник ", акцентира от своя страна министърът на нововъведенията и растежа в служебния кабинет на Гълъб Донев Александър Пулев.

Според него България може да стане районен хъб от позиция на потока на цифрова информация, като страната ни е основна за преноса й от Азия.

За последния четвърт век американски компании са основали най-малко 30 000 директни работни места у нас.

" Освен това, офисът на АТК във Вашингтон, който се ръководи от Иво Константинов, е свързващият мост, по който могат да текат капитали, хрумвания, хора, артикули и услуги от България към Съединени американски щати и назад ", съобщи Оливие Маркет - президент на Американската комерсиална камара в България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР