През 2021 г. Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически

...
През 2021 г. Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически
Коментари Харесай

10 стъпки, с които Европа да се откаже от руски газ

През 2021 година Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което е към 45% от целия импорт на газ и близо 40% от общото ползване.

В същото време огромна част от европейските страни създават по към 25% от тока си точно от природен газ.

Затова е забавно да се види по какъв начин тъкмо енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз може да бъде най-малко лимитирана, тъй като все още тя сигурно не може да бъде напълно ликвидирана. Част от отговорите дава ) за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветския природен газ. Той включва редица дейности, които могат да бъдат подхванати през идващите месеци, като да вземем за пример отвод от нови дълготрайни контракти с " Газпром ", търсене на повече други снабдители, потребление на различни енергийни източници и ускорение на напъните потребление на чисти и ефикасни други възможности на природния газ от потребителите, бизнеса и промишлеността. " Предложените ограничения са изцяло съвместими с Европейската Зелена контракт на Европейски Съюз и неговия пакет Fit for 55, проправяйки пътя за по-нататъшно понижаване на излъчванията през договорка ", споделят от МАЕ.

В проектът на организацията обаче изцяло липсва опцията да се възобнови производството на ток от въглища в Европа, въпреки това да е най-лесният, на ниска цена и сигурен метод за отвод от съветския газ. Италия да вземем за пример към този момент обмисля опцията за рестартиране на въглищни Топлоелектрическа централа. А Полша съумява да поддържа по-ниски цени на тока точно посредством въглищата си.
Реклама
И въпреки всичко, ето какво предлага МАЕ:

Не подписвайте нови контракти за доставка на газ с Русия

Позволява се по-голяма диверсификация на доставките тази година и по-късно

Договори за импорт на газ с " Газпром " за повече от 15 милиарда куб. м. годишно (12% от общото за ЕС) изтичат до края на 2022 г, а такива за 40 милиарда куб. м. годишно изтичат до края на това десетилетие. България да вземем за пример има дълготраен контракт, който изтича в края на тази година. Доскоро въпросът беше по кое време ще стартират договарянията с руснаците за неговото продължение, само че в актуалните условия надали ще се пристъпи към това. " Това дава на Европейски Съюз кратковременен прозорец от опция да диверсифицира доста своите доставки и контракти за газ към други източници, като употребява опциите за импорт, предоставени от неговата огромна LNG и тръбопроводна инфраструктура ", споделят от МАЕ.
Реклама
Заменете съветските доставки с газ от различни източници

Увеличава доставките на неруски газ с към 30 милиарда кубически метра в границите на една година

Според изчисленията на МАЕ без доста старания може да се реализира нарастване с до 10 милиарда куб. м. на вноса на LNG по отношение на 2021 година Но това е дребна част от съветските доставки. Според разбора обаче Европейски Съюз въпреки всичко може теоретично да усили притока на полутечен природен газ в кратковременен проект с към 60 милиарда куб. м. в съпоставяне със междинните равнища през 2021 година Но защото пазарът на LNG е общ за целия свят това би означавало повишение на цените поради конкурентното търсене в Азия. Реалистичните упования за 2022 година са за повишен импорт на полутечен газ с 20 милиарда кубика по отношение на 2021 година " Има стеснен капацитет за увеличение на доставките на биогаз и биометан в кратковременен проект заради времето за осъществяване на нови планове. Но този обещаващ нисковъглероден бранш предлага значим средносрочен напредък за вътрешния рандеман на газ в Европейски Съюз. Същото основание важи и за производството на водород посредством електролиза ", показват от организацията по енергетика.

Въведете минимални отговорности за предпазване на газ
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама
Повишава устойчивостта на газовата система до идната зима

Съхранението на газ играе основна роля за посрещане на сезонните съмнения в търсенето и обезпечаване на застраховка против непредвидени събития, като да вземем за пример скокове в търсенето или дефицит на доставки. Във време на геополитическо напрежение това е още по-важно. За да се реализира оптималното равнище на хранилищата преди идващия отоплителен сезон на Европа ще са ѝ нужни 18 милиарда куб. м. повече газови доставки от тези приз предходната година.

Ускорете внедряването на нови вятърни и слънчеви планове

Намалява потреблението на газ с 6 милиарда кубични метра в границите на една година
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
През 2022 година се чака рекордно увеличение на мощността на слънчевата и вятърна сила - до над 100 тераватчаса (TWh), което е нарастване с повече от 15% спрямо 2021 година Съгласувани политически старания за бързо осъществяване на планове от ВЕИ биха могли да обезпечат още 20 тВтч през идната година. " Краткосрочна стратегия за безплатни средства, покриваща 20% от разноските за инсталиране, може да удвои темпа на вложенията (в съпоставяне с базовата прогноза) на цена от към 3 милиарда евро. Това ще усили годишното произвеждане от слънчеви фотоволтаични системи на покрива с до 15 тВтч ", показват от МАЕ. Ефектът от тези нови 35 тВтч зелена сила ще понижи потребността от природен газ с 6 милиарда куб. м. за година.

Увеличете оптимално производството на сила от биоенергия и АЕЦ

Намалява потреблението на газ с 13 милиарда кубически метра в границите на една година

МАЕ предлага да се употребява оптималния потенциал на нуклеарните мощности в границите на Европейски Съюз, освен тъй като това е най-бързото решение, а тъй като е най-въглеродно неутралното. В тази връзка се гледа към новите мощности, които ще бъдат пуснати в приложимост напълно скоро като АЕЦ-а във Финландия. Заедно с няколко от реакторите, които бяха изключени за поддръжка през 2021 година, това може да докара до повишаване на производството на нуклеарна сила в Европейски Съюз с до 20 тВтч през 2022 година Проблемът е, че има и мощности, които би трябвало да бъдат извадени от приложимост, а това също ще рефлектира върху енергийни микс в случай че не им бъде продължен животът. Биоенергийни централи в Европейски Съюз работеха с към 50% от общия си потенциал през 2021 година и биха могли да генерират до 50 тВтч повече електрическа енергия през 2022 година, в случай че бъдат въведени подобаващи тласъци и устойчиви доставки на биоенергия. Допълнителните 70 тВтч електрическа енергия могат да понижат потреблението на газ с 13 милиарда куб. м.

Въведете краткосрочни данъчни ограничения върху непредвидените облаги на производителите на ток

Намалява сметките за сила, даже когато цените на газа остават високи

Високите цени на газа в Европейски Съюз покачват общата цена на електрическата енергия на едро и водят до ненадейно високи облаги за производителите като АЕЦ, въглищни Топлоелектрическа централа и Водноелектрическа централа. Изчисленията на МАЕ са за свръхпечалби до 200 милиарда евро в Европейски Съюз през 2022 година В същото време разноските на държавите-членки за намаляване на въздействието на рецесията с цените на силата върху уязвимите консуматори към този момент възлизат на към 55 милиарда евро. Така че има капацитет за в допълнение облагане на производителите на електрическа енергия, които записват големи облаги от нарасналите цени.

Ускорете подмяната на газовите котли с термопомпи

Директно понижава потреблението на газ

Термопомпите са доста ефикасен и доходоносен метод за отопление на домовете, като заменят котли, които употребяват газ или други изкопаеми горива. Ускореното внедряване на термопомпи (удвояване на сегашните темопове) би икономисало спомагателни 2 милиарда куб. м природен газ за година. Това изисква обща инвестиция от 15 милиарда евро.

Ускорете енергийната успеваемост в постройките и промишлеността

Директно понижава потреблението на газ

Само към 1% от сградния фонд на Европейски Съюз се обновява всяка година. Успокояването на този развой с спомагателни 0.7% би икономисало повече от 1 милиарда куб. м. ползване на газ в границите на една година и също по този начин би донесло изгоди за заетостта. До 2030 година се планува Директивата на Европейския съюз за енергийна успеваемост и Директивата за енергийните характерности на постройките, в границите на Готови за 55 ", да понижат търсенето на газ в постройките с 45 млрд.куб.м. годишно спрямо 2021 година

Насърчете потребителите за краткотрайно понижаване на термостата с 1°C

Намалява потреблението на газ с към 10 милиарда кубически метра

Едно от забавните оферти на МАЕ е всяко домакинство, което се отоплява с газ да понижи поддържаната си температура с един градус. Това може да спести до 10 милиарда куб. м. с всеки градус надолу. Друг директен резултат от това е, че сметките за отопление биха се намалили с 10%. Анализът демонстрира, че в този момент в Европа домовете се отопляват до над 22 градуса, която не е постоянно належащо.

Засилете напъните за нашарване и декарбонизиране на методите за балансиране на енергийната система

Намалява връзката сред доставките на газ и сигурността на електричеството в Европа

Сега внезапното повишение на търсенето на ток в утринните и вечерни часове в Европа се поема от газовите централи - те се пускат и стопират бързо. Това обаче може да се промени с редица ограничения като възстановяване на мрежите, енергийна успеваемост, ръководство на търсенето, разнообразни широкомащабни и дълготрайни технологии за предпазване на сила (ПАВЕЦ, водород, солни разтвори и др.), дружно с краткосрочни такива като акумулатори.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР