През 2020 г. промишленият сектор е представлявал 26% от крайното

...
През 2020 г. промишленият сектор е представлявал 26% от крайното
Коментари Харесай

Доколко индустриите в ЕС зависят от електричеството и природния газ?

През 2020 година промишленият бранш е представлявал 26% от крайното ползване на сила, което го прави третият максимален в Европейския съюз след превоза и семействата. Използването на сила е от значително значение в промишления бранш – най-вече за индустриалните процеси, само че и за несвързани с тях цели, като да вземем за пример отопление, изстудяване или осветяване.

Данните на Евростат за 2020 година демонстрират, че електрическата енергия и природният газ съставляват близо две трети от крайното ползване на сила в промишления бранш на Европейски Съюз (съответно 33% и 32%).

Възобновяемите енергийни източници и биогоривата, дружно с петрола и петролните артикули, съставляват по 10%, следвани от твърдите изкопаеми горива и получената топлинна сила – и двете с 6% дял в микса. Невъзобновяемите боклуци съставляват 2%.

Разбивката по енергиен артикул демонстрира зависимостта на бранша от изкопаемите горива. Природният газ, нефтът и петролните артикули, твърдите изкопаеми горива и невъзобновяемите боклуци дружно непосредствено съставляват над половината (почти 51%) от крайното ползване на сила в промишлеността през 2020 година

През 2022 година REPowerEU се пробва да се оправи с тази мощна взаимозависимост от изкопаемите горива в промишлеността на Европейски Съюз посредством въвеждане на ограничения, призоваващи за промяна на промишлените процеси за подмяна на газа, петрола и въглищата с възобновима електрическа енергия и водород без изкопаеми горива.


Най-консумиращите браншове в промишлеността
В рамките на промишления бранш най-големите консуматори на сила в Европейски Съюз през 2020 година са „ химическата и нефтохимическата индустрия “ (2121 петаджаула (PJ), или 22% от общото извънредно ползване на сила в индустрията през 2020 г.), „ неметалната минерална промишленост “ (1 72 PJ, или 14%) и „ хартиена, целулозна и печатарска индустрия “ (1326 PJ, или 14%).

Единственият различен бранш, който употребява повече от 10% от общата сила, е „ индустрията за храни, питиета и тютюн “ (1147 PJ, или 12%).

Химическата и нефтохимическата индустрия са били мощно подвластни от природния газ. Производството на химикали и химически артикули е употребило 630 PJ (34% от общото извънредно ползване на сила за този сектор) природен газ през 2020 година, а производството на съществени фармацевтични артикули и фармацевтични препарати е употребило 52 PJ (41% от общата последна сила ползване за този сектор). Електричеството е вторият най-съществен енергиен артикул и за двата бранша през 2020 година



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинелектроенергия ползване на сила европейска индустрия ПоследниНай-четениЕнергетика 44 Доколко промишленостите в Европейски Съюз зависят от електричеството и природния газ? Бюджет и финанси 540 Кои райони и браншове се оправят най-добре с инфлацията Компании 372 Toyota ще създава водорoден пикап Бюджет и финанси 3785 Трудните времена стартират: Германия сви внезапно вноса Компании 5944 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Енергетика 5468 На първо четене: Енергийната комисия забрани на „ Лукойл “ да изнася горива Политика 5310 Официално Нидерландия блокира България за Шенген, само че пуска Румъния Финанси 5296 Основната рента в България скочи внезапно Всички новини18:32 Компании 44 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в БългарияОще от ЕнергетикаВиж всички

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР