През 2020 г. на жител на ЕС се падат 0,53

...
През 2020 г. на жител на ЕС се падат 0,53
Коментари Харесай

На двама жители в ЕС се пада по един автомобил

През 2020 година на гражданин на Европейски Съюз се падат 0,53 леки автомобила. На районно равнище обаче има обилни разлики в притежаването на коли в границите на Европейски Съюз. Разликата при района с най-високите равнища на моторизация (Вале д`Аоста, Италия) е съвсем седем пъти от този с най-ниското съответствие (Пелопонес, Гърция). Това демонстрират данни на европейската статистическа работа Eurostat.

По отношение на пътническите коли на 1 000 поданици, източните страни членки записват най-ниските стойности, до момента в който западните страни членки записват по-високи равнища, само че с някои подчертани разлики на районно равнище.

3 от 5-те най-високи равнища на моторизация през 2020-а (брой леки коли на 1 000 жители) са регистрирани в Италия: Вале д`Аоста (1 787), самостоятелна провинция Тренто (1 285) и самостоятелна провинция Болцано (871). Другите две са регистрирани във Флеволанд (857) в Нидерландия и финландския район Оландски острови (840).

У нас най-високите равнища на моризация са в Югозападния район, което се чака, имайки поради, че столицата попада в този район. Там на 10000 поданици се падат по 470 автомобила. Най-ниското съответствие е в Югоизточния район (380).

Тези районни разлики постоянно биват свързани с икономическата обстановка, само че могат да бъдат повлияни и от характерни условия: високото равнище на моторизация във Вале д " Аоста се въздейства от данъчните правила да вземем за пример, а високото равнище във Флеволанд е обвързвано с местоположението му покрай по-голям град.

От друга страна, най-ниските равнища на моторизация са регистрирани в два френски и три гръцки района: Майот (72), Пелопонес (186), Френска Гвиана (209), Централна Гърция (238) и Северно Егейско море (261).

Различна е картината, когато става въпрос за товарни транспортни средства като към тях спадат камиони, влекачи и специфични транспортни средства, като се изключи ремаркета и полуремаркета. Наблюдават се систематични разлики сред западните и източните европейски райони. Делът на лекотоварните коли в общия брой на пътните транспортни средства в района зависи от няколко фактора: районните транспортни системи и инфраструктура за разнообразни типове товарен превоз, като автомагистрали, железопътни линии, потенциал на пристанища и летища. Икономическите характерности на района също оказва роля. Има значение дали в района господства индустриални промишлености или услуги? Или районът е ситуиран на основни европейски коридори за товарен транспорт?

Най-нисък дял на сходни транспортни средства се регистрира урбанизираните региони на Германия (вариращи сред 7,4% и 9,7%). Като се има поради неналичието на данни за 2020 година за Гърция (която има най-голям дял на товарни транспортни средства в общия брой транспортни средства през 2019 г.), най-високите дялове на тези транспортни средства през 2020 година се намират в Испания - 25,4% в Канарските острови и 19,4% в Каталуния.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР