През 2020 г. кредитните посредници в България са съдействали за

...
През 2020 г. кредитните посредници в България са съдействали за
Коментари Харесай

На кой дават кредит банките в пандемията

През 2020 година кредитните медиатори в България са съдействали за тегленето на ипотечни заеми на стойност 630 млн. лева Това е растеж от съвсем 19% по отношение на 2019 година, когато изтеглените посредством тяхното ходатайство имотни заеми са били на стойност 530 млн. лева

Общо за миналата година са били изтеглени ипотеки за 4,181 милиарда лева, при 3,857 милиарда лева за 2019 година, като растежът на годишна база възлиза на 8,4%. Делът на заемите, дадени посредством услугите на медиаторите, е 15,06% през 2020 година, при 13,7% за 2019 година Това стана ясно по време на конференция на Асоциацията на кредитните медиатори в България (АКПБ).

От асоциацията са безапелационни, че миналата година е била сложна и доста предизвикателна, само че все пак

имотният пазар продължава да се развива динамично.

От АКПБ обясниха, че сега клиентите интензивно купуват жилища, рефинансират заемите си и търсят способи да влагат част от спестените средства и обратно на упованията, миналата година е била сполучлива.



Около 14% от всички ипотечни заеми у нас минават през просредници

На въпрос дали има смяна в потребностите на клиентите и дали са почнали да търсят артикули с по-дълъг период на погашение, само че с по-ниска месечна вноска, Антон Андонов, изпълнителен шеф на " ЕРА България " АД, разяснява, че сега от пазара са се отдръпнали клиентите със спестявания в размер до 10-15% от цената на претенции парцел. За сметка на това на по-преден проект в този момент са по-платежоспособни клиенти с положително равнище на спестяванията и високи приходи. По думите му, през 2020 година делът на хората, които купуват парцели за инвестиция, се е нараснал с към 5% по отношение на 2019 година

По принцип според от вида на закупувания парцел и профила на купувача той може да получи ипотечен заем за към 80-90% от покупната цена на парцела. Останалото би трябвало да дофинансира със лични средства. Ако няма такива, нормално клиентите прибягват до композиция сред ипотечен и потребителски заем, като по този начин по данни на ЕРА финансирането може да доближи и до 100-110% от цената на парцела.

От услугите на кредитните медиатори се възползват главно физически лица,

само че от ден на ден компании към този момент също избират този вид. Предвижданията на сектора са делът на кредитните консултанти в ипотечното кредитиране от общия размер на това кредитиране през банките в идващите години да доближи 35%. В момента в АКПБ има 16 компании.

Според Закона за заемите за недвижими парцели на консуматори “необвързаните кредитни медиатори преглеждат задоволително огромен брой контракти за заем от предлаганите на пазара и предлагат на потребителя един или няколко контракта за заем, подобаващи за неговите потребности, финансово положение и персоналното му положение”.

Мнозинството от членове на АКПБ работят с 12-те водещи банки в страната, които имат общ пазарен дял 98% от всички жилищни заеми на физически лица.

С набирането на известност на услугите на кредитните медиатори се появиха обаче и подправени такива. Мнозина са пострадали, които, вместо да получат преференциални заеми, биват

завлечени с такси

за стотици левове. Повечето жертви са принуждавани да заплащат разнообразни суми, с цел да им бъде провиснал заем. Накрая освен че не получават заем, само че и „ кредитният медиатор “ изчезва.



С цели 12% пък е спаднало търсенето на земи за жилища в годината на пандемията

Повечето подправени разгласи могат да бъдат открити в платформи с безвъзмездни разгласи или в разнообразни групи в обществените мрежи. Най-честите жертви са хора, които са изпаднали в тежко финансово състояние - трябват им незабавно пари или имат неприятен кредитен рейтинг. Затова от асоциацията поучават клиентите да ревизират дали даден медиатор е лицензиран и регистриран в Българска народна банка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР