През 2019 г. ОП Околна среда е обявила 18 процедури

...
През 2019 г. ОП Околна среда е обявила 18 процедури
Коментари Харесай

През 2019 г. Околна среда е обявила 18 процедури за 611 млн. лева

През 2019 година Оперативна програма " Околна среда " е оповестила 18 процедури за 611 млн. лв..

Сключени са 52 контракта за 654 млн.лв., заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред участниците във конгрес на Националното съдружие на общините в Република България.

В сферата на водите са подписани общо 39 контракта на стойност над 1,8 млрд.лв., в областта на отпадъците 38 контракта за 516,5 млн.лв. лева, а за рекултивация на депа - 120 млн.лв., които ще стигнат за рекултивацията на всички над 110 депа, които са в наказателна процедура, осведоми министър Димов.

Той сподели, че този програмен интервал беше насочил няколко групи средства към решаването на проблеми с наказателните процедури, освен с рекултивацията на депа, само че и в областта на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

Министър Димов напомни, че през 2018 година министерството е сключило контракт със седем общини за чистотата на атмосферния въздух, за което е употребяват целия вероятен финансов запас.Заделени бяха още средства по оперативната стратегия за електрификация на градския превоз с 10 общини за половин милиард лв., напомни Димов.

За идващия програмен интервал Министерство на околната среда и водите си слага за цел да няма разделяне на общините в наказателна и извъннаказателна процедура. Всяка община, която има добър план, би трябвало да може да кандидатства и не би трябвало да има спънка, обвързана с някакъв тип процедура, изясни Димов. По думите му няколко са главните направления, в които през идващия програмен интервал министерството ще насочи вниманието си.

На първо място това е кръговата стопанска система - извънредно значима стъпка в вероятност за развиване на стопанската система. Идеята за кръговата стопанска система е, това което през днешния ден е боклук, на следващия ден да бъде суровина. Целите на Европейски Съюз за идващите 10-15 години е депонирането на боклуци да бъде не повече от 10 %, уточни министърът. Кръговата стопанска система е най-големият капацитет в идващите десетилетия за развиването на стопанската система.

Втората тематика, която ще бъде фокус през идващия програмен интервал, е качеството на въздуха - един от най-сложните и скъпи за решение проблеми. България има правосъдни връзки във връзка качеството на атмосферния въздух, сподели министърът. Ние сме една от 18-те страни, които имат този проблем в Европейски Съюз. Той разгласи, че се планува всички оперативни стратегии да заделят от порядъка на 25 на средствата си за ограничения, свързани с климатичните промени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР