През 2018 година Роберт Фицо, най-дълго управлявалият словашки министър-председател, беше

...
През 2018 година Роберт Фицо, най-дълго управлявалият словашки министър-председател, беше
Коментари Харесай

Русия е напът да се сдобие с нов съюзник в Европа

През 2018 година Роберт Фицо, най-дълго управлявалият словашки министър-председател, беше заставен да подаде оставка след най-големите всеобщи митинги от рухването на комунизма насам. Тогава той се зарече да се върне във властта. Тогава обаче малко хора смятаха, че приказва съществено, предава Bloomberg.

Неговият непосредствен съдружник се отдръпна и сътвори нова партия, прокурорите се пробваха да вкарат Фицо и сътрудниците му зад решетките поради хипотетична корупция, а партията му " Смер " се срина до рекордно ниски резултати в изследванията на публичното мнение. Въпреки това реакцията на войната в Украйна сътвори опция за връщане към властта, което би сложило на в допълнение тестване способността на Европейски Съюз да остане обединен против съветската експанзия, още повече след неотдавнашното сдърпване на Полша с Украйна.

Словаците ще гласоподават на 30 септември, а Фицо се възползва от опасенията за последствията от спора. В страната с население от 5.4 млн. души, което е с най-силни проруски настройки в района, той даде обещание да приключи военната помощ за Украйна, назова президента на Словакия " американски сътрудник " и се опълчи на участието на опустошената от войната съседка в НАТО.

Фицо няма проблем да пресича алените линии. Той ще направи всичко, с цел да завоюва повече гласове ", сподели Борис Зала, съосновател на " Смер ", който в този момент създава стопански политики за мозъчния концерн " Прогресивен конгрес " в Братислава. 

Като член на 27-те страни от Европейски Съюз, еврозоната и НАТО, Словакия има политическо значение. Освен това тя е ситуирана сред Унгария, ръководена от основния покровител на Путин в района Виктор Орбан, и Полша, чиято ръководеща националистическа партия " Право и правдивост " се стреми да завоюва трети следващ избор на 15 октомври.

Трите страни разгневиха Киев, като упорстваха за удължение на възбраната за импорт на украинско зърно, с цел да защитят своите фермери - нещо, което Фицо съобщи предходната седмица, че ще продължи, в случай че завоюва властта. Полският министър-председател Матеуш Моравецки ескалира разногласието, като сподели, че страната му е спряла да доставя и оръжия за Украйна, само че след това представители на управляващите прецизираха, че страната въпреки всичко ще извърши всички подписани контракти с Украйна.

Като цяло Словакия остава непоколебима в поддръжката си за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година, макар че поредни изследвания демонстрират, че повече от половината словаци упрекват Запада или Украйна за войната. Страната към момента изпраща оръжия на изток, осигурила е заслон за над 100 хиляди украински бежанци и поддържа всички наказания против Русия, макар че това има директен резултат върху енергийните ѝ доставки.

Завръщането на 59-годишния Фицо може бързо да промени това, поставяйки под въпрос съдействието на Словакия с НАТО, поради острите му рецензии към алианса и Съединени американски щати. Това би засилило и въздействието на Орбан, който се опълчва на глобите и доставките на оръжие. Фицо не всеки път е бил толкоз рисков за Европа. Под негово управление Словакия се причисли към еврото през 2009 година, а стопанската система ѝ се крепеше на автомобилната промишленост, която трансформира страната в един от най-големите производители на коли на глава от популацията в света. Той също по този начин смята някогашния немски канцлер Ангела Меркел за собствен съдружник.

Въпросът е дали при идващото си ръководство като министър председател той няма да се върне към времето, когато Словакия беше по-скоро в европейската пустиня, изключително като се има поради, че може да му се наложи да притегли крайната десница, с цел да сформира държавно управление на болшинството.

Целите на Фицо ще провокират съпротива и противоречие в чужбина, а това може да докара до изолираност на Словакия. Макар и да остане в Европейски Съюз, той ще издърпа Словакия " отвън европейското ядро ", съобщи Григорий Месезников, президент на мозъчния концерн Institute for Public Affairs, който следи политиката на страната повече от 30 години.

Победата не е сигурна. Според изследванията на публичното мнение " Смер ", има към 20% поддръжка, което му дава преднина от три процентни пункта пред главния си противник - партията " Прогресивна Словакия ", ръководена от Михал Симека. Тази преднина - в един фрагментиран политически пейзаж, в който по-малките партии в последна сметка ще играят съществена роля - последователно понижава, като през март беше пет пункта.

След разпадането на Чехословакия през 1993 година Словакия в началото се разграничи от останалата част на района. Първите държавни управления след края на комунизма подцениха върховенството на закона, което попречи на страната да се причисли към НАТО през 1999 година дружно с Полша, Унгария и Чешката република. Тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт назова страната " черната дупка " на Европа.

По това време Фицо е при започване на 30-те си години и консолидира лявоцентристката партия в страната, печелейки последователи с пламенни речи за битка с корупцията и поощряване на интеграцията в Европейски Съюз. Неговата партия " Смер " завоюва първите си парламентарни избори през 2006 година През 2012 година известността му доближи връх от 44%, защото даде обещание да дава повече пари на хората в неравностойно състояние.

Вдъхновен от умеенето на Орбан да трансформира сюжета, с цел да остане на власт, Фицо стартира да отстъпва по въпроси, които в миналото е подкрепял. Той и партията му се сблъскаха и с обвинявания, че са разрешили на корупцията да процъфтява, което доближи връхната си точка през 2018 година с поръчковото ликвидиране на младия проверяващ публицист Ян Куциак и неговата избраница.

Фицо се трансформира в лицето на това публично неодобрение и се отдръпна от поста след напън от страна на съдружните си сътрудници. В изявление за Bloomberg през април той съобщи, че е бил изкупителна жертва, че незабавно е схванал, че с убийството,

което няма нищо общо със " Смер ", ще се злоупотреби ".

Следващите държавни управления насочиха против него и най-близките му съдружници обвинявания за приемане на подкупи. Десетки високопоставени служители на реда, сътрудници на тайните служби и някогашни чиновници бяха наказани по свързани каузи. Фицо отхвърли обвиняванията, че партията му предизвиква мафиотска страна, като " изфабрикувани и смешни ". Но въпросът се трансформира в главен акцент на изборите през 2020 година и те станаха първите от 14 години насам, които Фицо загуби.

Популярността на Фицо удари дъното, заради което той беше заставен да прекрои облика си и се трансформира в глас против всичко - от блокадите поради Коронавирус и имунизациите до имиграцията и зелените политики. Подобно на Орбан, той се опълчва на Европейски Съюз като несъгласен с него глас в границите на блока, а не с цел да изведе страната си от него.

Фицо сигурно се е трансформирал. Когато те преследват, се променяш ", сподели Бела Бугар, водач на някогашна съдружна партия, която беше част от администрацията на " Смер " от 2016 до 2020 г. 

Именно поддръжката на Словакия за Украйна против нашествието на Владимир Путин е най-благодатният му политически рефрен. Фицо, който през 2018 година се съгласи да закупи изтребители F-16 от Съединени американски щати, се отнася изключително деликатно към сътрудниците на страната в НАТО. Той съпостави немските войски, които идват в Словакия, с Вермахта от нацистката ера.

Заместник-председателят на " Смер " Любош Блаха разбуни тълпата по време на партийно събитие предишния месец:

Войната и фашизмът постоянно са идвали от Запада, а свободата и мирът - от Изтока ", акцентира той.

Социологическите изследвания демонстрират, че словашката поддръжка за участието в Европейски Съюз и НАТО понижава. Дипломатите, ситуирани в Братислава, укориха Смер, че неведнъж е разпространявал дезинформация за съветската инвазия. Подобно на Орбан, един от тропите на Фицо е, че милиардерът човеколюбец Джордж Сорос се намесва в словашката политика, а демократичните съперници обслужват непознати ползи.

" Не желая да снабдявам смъртоносни оръжия на Украйна единствено в името на положителния имидж измежду западните страни. Ирационално е да се мисли, че Русия ще се изтегли от Крим. Този метод на Запада в един миг ще унищожи Украйна ", сподели Фицо в изявлението през април в Братислава. 

" Смер " се възвърне задоволително, с цел да даде на Фицо път назад към премиерския пост с поддръжката на по-малки групи. Това ще бъде четвъртият му премиерски мандат. Основният му кандидат, Симецка, също ще се нуждае от съдействието на други партии, в случай че разстрои изследванията и излезе преди всичко. Той приканва словаците да не имат вяра на описа на Фицо.

Този месец той съобщи, че вероятността за държавно управление с екстремистки партии е риск за Словакия. Всъщност, съгласно някогашния му съдружник Зала, Фицо мъчно може да бъде спрян:

Той популяризира тайни теории без никакви ограничавания и е в положение да ги употребява в своя изгода ", твърди той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР