През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура ще стартира тръжните процедури

...
През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура ще стартира тръжните процедури
Коментари Харесай

Търсят строител за новия път Видин – Ботевград


През 2018 година Агенция " Пътна инфраструктура " ще започва тръжните процедури за избор на реализатори за строителство и контрол при построяването на два сектора от път І-1 (Е-79) Видин - Ботевград. Това са правите от Видин до Ружинци - 52 км, и от Мездра до Ботевград - 33 км. Председателят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов и регионалният шеф на Видин Албена Георгиева разискаха през днешния ден на среща с кметовете от региона и ръководителите на общински препоръки подготовката на инфраструктурните планове в района и идните в новия строителен сезон ремонтни действия. Домакин на съвещанието беше регионалният шеф на Видин, а сходни срещи ще се организират всеки месец.

Видин – Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост II ще се обезпечи бърза и комфортна връзка с автомагистралите " Хемус”, " Тракия” и " Струма”. Общата му дължина е 167 км. Участъците Видин - Ружинци и Мездра - Ботевград ще се финансират със средства от републиканския бюджет. След приключването на тръжните процедури и подписването на договорите за строителство и контрол ще стартират строителните работи. Предвижда се това да бъде при започване на 2019 година С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от тежкотоварния трафик от Дунав моста II.

Отсечката Видин - Ружинци ще бъде по нов терен и ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока и спешна лента. Ще стартира от четирилентовия обходен път при Дунав мост II. Новото трасе ще се отделя от път І-1 на към 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин - Връшка чука. Пътят ще минава източно от Новоселци и Слана Бара, а по-късно сред Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към Димово трасето ще се насочва на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 сред гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава сред с. Вълчек и съществуващата ж.п. линия Видин - София. Трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и още веднъж ще пресича път І-1. Продължавайки към с. Ружинци новия път ще минава на юг от първокласния път сред селата Медовница и Орешец. След това още веднъж ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1 ще приключва преди с. Ружинци при км 58+128.

В сектора Видин - Ружинци ще има 7 пътни възли, посредством които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с обитаемоте места в района. Това са: пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Връшка чука " ; п. в. " Видин " - при обособяване от околовръстния път на гр. Видин; п. в. " Дунавци " - при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада; п. в. " Кула " - при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада; п. в. " Макреш " - при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се употребява и за връзка с гр. Димово; п. в. " Бела " - при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела. За понижаване на шума ще бъдат инсталирани и шумозащитни уреди по секторите наоколо до обитаемоте места.

Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в секторите, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат построени редица уреди - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се реализира посредством кръгови кръстовища " Мездра ", " Дърманци ", " Ребърково ", " Люти дол ", " Скравена " и " Ботевград ". Предвидено е построянето на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н. По направлението Видин - Ботевград до момента със средства от Европейски Съюз са построени обходните пътища на Враца и Монтана, с което трафика бе изведен отвън обитаемоте места.

На срещата с представителите на локалната власт инж. Атанасов заяви, че през 2018 година ще започва предпроектно проучвание за тунел под " Петрохан ", който ще обезпечи бързо предвижване сред София, Монтана и Видин. През тази година ще се ремонтират 43 км от пътя през прохода " Петрохан ", които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на сектора, финансирана от Оперативна програма " Региони в напредък ", ще приключи през есента. С сполучливото осъществяване на обекта ще завърши цялостният ремонт на пътя през прохода, защото секторът на територията на област Монтана беше ремонтиран през 2015 година С прекосяването по път II-81 - през " Петрохан ", пътуването сред София и Монтана се редуцира с към 50 км.

Председателят на УС на АПИ инж. Атанасов заяви още, че през тази година ще бъдат ремонтирани към 45 км третокласни пътища във Видинска област. Ще бъде укрепено и свлачището при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука, а при опция ще стартира и предпазен ремонт на правата. Ще се ремонтира и направлението Видин - Лом (път II-11). За повишение сигурността на придвижване по Е-79 с целевото финансиране от бюджета през 2016 година бяха ремонтирани към 45 км от път I-1 Видин - Враца. На територията на област Видин са ремонтирани правите сред Видин - Димово - Бела - Медовница, а в област Враца - ул. " Васил Кънчов ", която съответствува с Е-79 на изхода на регионалния града в посока Видин.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР