През 2018-а Космосът започна да разкрива някои от най-големите си

...
През 2018-а Космосът започна да разкрива някои от най-големите си
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Космическата 2018 г.

През 2018-а Космосът стартира да разкрива някои от най-големите си секрети. Това стана допустимо със знанията, които ни дават съвсем всички науки на Земята. Специалисти от целия свят и България направиха големи крачки към звездите и планетите към нас. Сега ще си напомним триумфите и неуспехите в най-вълнуващото премеждие – покоряването на Космоса.

Снимка: EPA
6-и февруари 2018 година От космодрума " Кейп Канаверъл " беше изстреляна най-мощната ракета в света – " Фалкон Хеви ". 70-метровата машина с 27 мотора е гордостта на компанията " Спейс Екс ", притежавана от милиардера Илон Мъск.

”В човешката космонавтика е имало единствено няколко свръхтежки ракети с товароподемност над 50 тона – едната е " Сатурн ", която е изстрелвала хора до Луната, а другата си е " Енергия " на руснаците, която извеждаше совалката " Буран ". И за пръв път от близо 3 десетилетия човечеството още веднъж разполага със свръхтежка ракета”, изяснява доктор Светослав Александров – създател на уеб страницата за галактически вести COSMOS.
И „ тежката ” ракета на „ Спейс Екс ” излетя сполучливо „ Фалкън Хеви ” прати в Космоса една от колите на Илон Мъск
Успешният старт е голямо софтуерно достижение и потвърди, че живеем във време, когато галактическите фантазии се сбъдват.

” " Фалкон Хеви " може да изстреля и да придвижи товар до Марс, което е доста значимо за галактическите технологии като цяло”, показва доцент доктор Евгени Овчаров – началник на катедра " Астрономия " в СУ " Св. Климент Охридски ".

Снимка: EPA

Но като че ли не " Фалкон Хеви ", а нейният товар, притегли вниманието на феновете по целия свят.

”Като за първи опит на една ракета е доста значимо, тъй като всичко е тестово, да се постави някакъв товар, който симулира действителен товар, от горната страна на ракетата”, счита Тихомир Димитров – астрофизик, създател на " Космическа академия за деца ".

”Илон Мъск, като един същински ексцентрик, реши да постави една от своите остарели коли, които към този момент не употребява, и да я изпрати в Космоса. Единствената кола, която в миналото е била в Космоса!”, споделя още Тихомир Димитров.
Изведената в орбита „ Тесла ” свири непрекъснат микс на Дейвид Боуи (ВИДЕО) Естествено, няма по какъв начин да разберем или да чуем музиката, защото звукът се популяризира с помощта на атмосферата
Почитателите на литературата видяха още едно мигане от Илон Мъск. Върху таблото на електрическия автомобил стоеше надпис " Don't Panic " – отпратка към " Пътеводителя на галактическия стопаджия " от Дъглас Адамс, върху чиято корица, изтъквам: " с огромни приветливи букви са изписани думите: " Без суматоха ".

” " Теслата " обикаля към Слънцето, на същото разстояние, на каквото е и планетата Марс. Тя не каца на Марс, няма да се сблъска там, само че ще обикаля към Слънцето”, изяснява още Тихомир Димитров.

Докато електрическия автомобил лети напразно из Космоса, " Фалкон Хеви " скоро ще получи в действителност виновни задания.

”В това число плануваната след няколко години задача до Европа – до Луната на Юпитер, може да бъде изстреляна с ракета " Фалкон Хеви ", и е хубаво, че я имаме разполагаем. Такава ракета ще бъде нужна и за изпращането на хора още веднъж на Луната, което понастоящем се разисква от НАСА и от галактическите агенции”, счита доктор Светослав Александров.
Възможно ли е след 7 години хора да стъпят на Марс? Вижте проектите на милиардера Илон Мъск
Луната продължава да бъде значима цел, макар че по-често ще чуете да се приказва за покоряването на Марс.

”Китай обаче, е дал доста сериозна поръчка освен да изследва Луната и да кацне на противоположната й страна, а и да вземе проби от нея”, разкрива доктор Владимир Божилов – астрофизик.

Амбициозната китайска задача се назовава " Чанъе 4 " и на 12 декември сполучливо навлезе в орбита към естествения ни сателит.
50 години от първия полет до Луната Космическият транспортен съд „ Аполо 8 ”, с трима астронавти на борда, стига до Луната и навлиза в нейната орбита
”Този месец означаваме половин век от полета на " Аполо 8 " – това е първата пилотирана задача, когато хора видяха със личните си очи от орбита на Луната по какъв начин наподобява нейната противоположна страна. И днеска, 50 години по-късно, човечеството най-сетне, или по-точно китайците, са изпратили спускаем уред, който ще кацне на тази противоположна страна, и за пръв път ще забележим какво има там”, показва доктор Светослав Александров.

Спускаемият уред би трябвало да кацне през 2019-а върху невидимата за нас страна на Луната. Там ще направи направи фотоси и радарно проучване в дълбочина към 100 метра. Интересен е фактът, че апаратът носи и резервоар с растителни семена и яйца на инсекти. Китайските учени желаят да ревизират дали ще се развият и оцелеят върху противоположната страна на Луната.

”Другата й страна обаче не е тъмна, Слънцето я осветява, на нея няма незнайни бази на странни организации. На нея има същата повърхнина, каквато има и от нашата страна, просто е осеяна с малко повече дупки от астероиди, които са я ударили”, отбелязва доктор Владимир Божилов – астрофизик.

Резултати от китайската лунна задача чакаме следващата година, а през 2018-а първо в " bTV Репортерите " ви разказахме за хората, които търсят парчета, пристигнали от най-загадъчните зони в Слънчевата система – българските търсачи на астероиди.
bTV Репортерите: Търсачи на астероиди Те имат силата да вдъхват живот на нови планети, само че и да ги унищожават с пагубни конфликти
Георги и Кирил са от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди. С металдетектори те ревизират дали в близост има забавни камъни, които може да са пристигнали от Космоса.

”Като попадне на Земята, всеки астероид има тъкмо тази черна кора, която се назовава кора на размразяване. И най-характерна е при прясно падналите астероиди. Вече при тези, които са престояли дълго време навън, стартират към този момент ерозивни процеси, процеси на окисление, и оттова той може към този момент да загуби тази кора и да стане като един елементарен камък, който доста мъчно се различава”, изяснява пред камерата Георги Пенев – изследовател на астероиди.

Затова Георги изследва със специфична техника какъв е състава на хипотетичните астероиди. Учените ги подреждат в три съществени типа.

Снимка: btvnovinite.bg

КАМЕННИТЕ са били част от кората и мантията на метеоритите. Търсачите на астероиди откриват най-често такива фрагменти.

КАМЕННО-ЖЕЛЕЗНИТЕ произлизат от пластовете сред мантията и ядрото на огромни метеорити. В някои от тях даже има скъпоценни кристали. Топлината при образуването на Слънчевата система ги е разтопила, а след това са застинали в красиви решетки от желязо и никел.

ЖЕЛЕЗНИТЕ астероиди са парчета от ядра на големи метеорити. Ако ги разрежем, ще забележим красивата им конструкция от желязно-никелова сплав.

В някои от тях може да има и диаманти. От скоростта и налягането, вътре в случай че има въглерод, той кристализира и става на диамант”, изяснява Стаменов – ръководител на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди.

”Изследването на метеоритите, които са се образували дружно с планетите и метеоритите, ни дава доста отговори на въпросите тъкмо по какъв начин се е случило това преди милиарди години”, показва доцент доктор Евгени Овчаров.
За пръв път: Астрономи откриха луна отвън Слънчевата система Тя е доста по-различна спрямо известните на учените към 180 луни в Слънчевата система
През 2018-а за първи път успяхме да разгледаме от близко тези тайнствени дребни обекти в Слънчевата система.

” " Хаябуса 2 " е задача на японската галактическа организация, ориентирана към взимане на проби от метеорита Рюгу, като този метеорит в действителност, се намира на /.../ сред 150 и 180 милиона километра от Земята”, разкрива доктор Владимир Божилов – астрофизик.

След 4-годишно пътешестване в Космоса японския уред се приближи на 20 километра до Рюгу и снима впечатляващи фрагменти. Тази поредност от фотоси демонстрира присъщия релеф на метеорита, осветяван от Слънцето.

”През септември бяха спуснати два астероидохода, които в изискванията на слаба гравитация, каквато е на метеоритите, могат да подскачат от едно на друго място. И те свършиха доста потребни задания, тъй като видяхме за пръв път хоризонта, пейзажа от повърхността на астероид”, отбелязва доктор Светослав Александров.

Снимките на японския уред разкриват един свят, застинал при своето формиране преди 4 милиарда и половина години.

”В началото на другата година задачата " Хаябуса 2 " ще се приближи единствено на няколко метра над повърхността на Рюгу, ще изстреля уред, може да си го визиите като патрон, който ще вземе дребна проба – няколко грама, и след към година и половина – в края на 2020-а, се възнамерява да донесе тези проби за разбор на Земята”, изясни доктор Владимир Божилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Учените допускат, че пробите от Рюгу могат да съдържат и органични молекули, които са съставните детайли на живота. През идващите години ще станем очевидци на вълнуващи открития, свързани с метеоритите.

”Те се случват и с българско присъединяване. Има български учени, които работят или тук, или в чужбина, и са от най-активните изследователи”, споделя доцент доктор Евгени Овчаров.

Двама български експерти имат забележителен принос за триумфа на задачата до метеорита Бену. Тя се управлява от американската галактическа организация НАСА.

”Ние наблюдавахме метеорити по пътя на галактическата сонда до Бену. Доцент Галин Борисов наблюдаваше с двуметровия телескоп обекти, които бяха в научната стратегия на галактическата задача, а аз с Шмид телескопа на Националната астрономическа обсерватория " Рожен " правех надлежно астрометрични и фотометрични наблюдения на метеоритите, които трябваше да бъдат изследвани, стигайки до Бену и на самия Бену, с цел да може доста тъкмо да се дефинира орбитата на Бену, с цел да можем доста тъкмо да стигнем до него”, изяснява доцент доктор Веселка Радева – астроном в планетариума на ВВМУ " Никола Вапцаров " Варна.

Пътешествието до Бену продължи 500 дни. На 3-и декември 2018-а автоматизираната станция " ОзирИс-Рекс " доближи задачата си.

”Първият галактически уред, който в действителност се състои от 7 галактически апарата, който отива до метеорит, изследва, взима проба и ще я върне планувано назад на Земята за проучване в лаборатории тук на нашата планета”, споделя Тихомир Димитров – астрофизик.

Според доцент доктор Веселка Радева ”Сондата ще би трябвало съвсем 1 година да обикаля Бену, да го изследва, картографира, и да се откри уместно място, където ще се приближи, ще протегне своята ръка и единствено за 5 секунди ще извърши най-важната си задача – ще бъде впръскан азотен газ, с цел да може сондата да вземе проба – от 6 грама до 2 килограма”.

9 дни след идването си до метеорита, " ОзирИс-Рекс " откри върху него следи от вода. Спектрометрите на апарата засякоха хидросъдържащи минерали. Мисията му на Бену ще продължи през идващите 5 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Но с изключение на с достижения, галактическата 2018-а беше белязана и от неуспехи.

Китайската галактическа организация изгуби надзор върху орбиталната станция " Тянгун-1 ". На 2-и април тя изгоря в небето над Тихия океан и за благополучие на борда й нямаше космонавти.

6 месеца по-късно, на 2-и октомври, неприятен шанс застигна и съветската галактическа организация. Космонавтът Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг трябваше да доставят с кораба " Съюз ЕмЕс 10 " артикули и съоръжение на Международната галактическа станция. Две минути след старта екипажът усети мощни трептения.
Авария при изстрелването на ракета „ Союз ”, екипажът се приземи Двамата астронавти са се приземили сполучливо
Настъпи първата повреда от много години на пилотираната космонавтика по време на полет на ракета, когато един от ускорителите се удари в корпуса на ракетата и това докара до тежка щета, показва доктор Светослав Александров.

Аварийната система сработи и екипажът се завърна незасегнат на Земята. Тези произшествия подсетиха, че пътят към Космоса е рисков и сложен. Но 2018-а остава в историята като една от извънредно сполучливите години в проучването на най-близката до нас планета – Марс.

”В края на юли задачата " Марс Експрес " - това е задача на Европейската галактическа организация, в която има присъединяване от всички европейски страни, сподели посредством радарни наблюдения, че под повърхността на южния полюс на Марс има индикации за съществуване на езеро от вода”, напомня доктор Владимир Божилов.

Това дава нови очаквания за откриването на следи от живот върху Червената планета. 4 месеца по-късно експертите от НАСА приземиха сполучливо сондата " ИнСайт " в равнината Елизиум на Марс.
Равносметката 2018: Кацането на сондата „ ИнСайт ” на Марс През 2018 година НАСА означи 60-годишния си празник с грандиозно достижение
През идващите 2 години " ИнСайт " ще изследва сеизмичната интензивност на планетата и нейния вътрешен градеж със сонда и високотехнологични уреди.

”Ще разберем какъв брой огромно е ядрото на Марс, дали е течно, дали е в твърдо състояние”, отбелязва Тихомир Димитров – астрофизик.

Имало е плътна атмосфера, най-вероятно е имало големи количества течна вода под формата на реки, езера, океани. Нещо се е случило обаче, и изискванията там са се трансформирали. Важно е да разберем какво се е случило, с цел да можем да създадем своите изводи и за нашата планета Земя”, изяснява доцент доктор Евгени Овчаров.

С бъдещето на Земята е обвързвана вълнуващата задача " Паркър " до Слънцето. Сондата се приближи рекордно покрай нашата звезда – единствено на 24 милиона километра, с цел да я изследва.

”Някои наземни наблюдения до момента демонстрират, че световното магнитно поле на Слънцето понижава. Когато то понижава, това значи, че ние имаме по-голяма опция за навлизане в Слънчевата система на галактически частици. Те са директно виновни за образуването на облачна завивка и на нашата планета Земя. А при по-голяма облачна завивка имаме захлаждане като цяло”, разяснява и доктор Никола Петров – Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория " Рожен ", Българска академия на науките.
Сондата „ Паркър ” ще изследва слънчевия вятър и температурата на слънчевата корона По време на най-близкото си прекосяване до Слънцето, апаратът ще се движи със 700 000 км/ч
Сондата " Паркър " ще продължи да изследва процесите върху Слънцето през идващите 7 години. Тази и останалите задачи, които белязаха галактическата 2018-а, удостоверяват думите на фамозния астроном Карл Сейгън: " Някъде, нещо необикновено чака да бъде намерено. "

”2019-а година сигурно ще ни покаже нещо, което до момента не сме виждали. Абсолютно съм уверен в това нещо. А като цяло, най-големите оптимисти считат, че в идващите 4 до 8 години ние ще имаме нещо напълно качествено ново в науката”, приключва доктор Никола Петров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР