През 2017 г. 40 на брой са осъществените и оповестени

...
През 2017 г. 40 на брой са осъществените и оповестени
Коментари Харесай

Половината от сделките в България през 2017 г. са с чуждестранни купувачи

През 2017 година 40 на брой са осъществените и оповестени покупко-продажби в България през 2017 година, или с 5 повече по отношение на 2016 година И въпреки повишаването на броя на покупко-продажбите да не е доста, в стойностно отношение пазарът на покупко-продажби в България нараства малко повече от три пъти. Общата стойност на покупко-продажбите през 2017 година е 2.2 милиарда $. За съпоставяне през 2016 година покупко-продажбите са на стойност 0.7 милиарда $. Това демонстрират данните на " Ърнст енд Янг ".

Какви са покупко-продажбите

Три са секторите в България, които притеглят еднообразно мощно интереса на вложителите през 2017 година – храни и питиета, произвеждане и осведомителни технологии. Всеки един от тях осъществя по пет покупко-продажби в границите на календарната година. Други обичайно мощни браншове за България като банково-финансов бранш, търговия на дребно и недвижими парцели също регистрират мощен инвеститорски интерес – те осъществят по четири покупко-продажби през 2017 година

В района на Централна и Източна Европа, са регистрирани 1132 покупко-продажби, като те са най-вече в секторите недвижими парцели (161), произвеждане (135) и ИТ (126). От позиция на цената на покупко-продажбите, секторите в които се осъществят най-скъпите покупко-продажби са енергетика и минно дело със

В Топ 5 на покупко-продажбите в България през изтеклата година влизат тези за ОББ, която бе добита от белгийската група КВС, тези за моловете " Парадйс център ", " Сердика център " и The Mall, както и за " Девин ".

Все повече стратегически вложители в България

Традиционно в България пазарът на сливания и придобивания е движен от ползите на стратегическите вложители. През 2017 година 82% от покупко-продажбите са стратегически и едвам 18% – финансови. Пример за стратегическа договорка е покупката на софтуерната платформа за обработка на огромни масиви от авиоданни Vayant Travel Technologies от американската софтуерна компания PROS Holdings. С придобиването на Vayant, PROS Holdings ще ускори наличието си в авиационния бизнес.


" Ърнст енд Янг "

През 2017 година 48% от осъществените покупко-продажби са от задгранични купувачи, по отношение на 46% през 2016 година Традиционно вложителите на неголеми пазари като българския са локални компании или частни вложители, които познават особеностите на пазара. През 2017 година при 35% от покупко-продажбите и купувачът, и продавачът са български компании (през 2016 година този % бе 43%).

Полша, Чехия и Турция - най-атрактивни

Общият брой на покупко-продажбите в района през 2017 г, е 1132 или с 23 покупко-продажби по-малко по отношение на 2016 година Стойността на пазара в ЦИЕ нараства с 6.6% по отношение на миналата година и доближава размер от 50.9 милиарда $. Това нарастване се дължи най-вече на нарастването на междинната стойност на покупко-продажбите под 100 млн. $.

Полша, Чехия и Турция не престават да са най-привлекателните за вложителите страни в района. Те осъществят най-вече покупко-продажби – надлежно 265 в Полша, 246 в Чехия и 171 в Турция.

Повече локални играчи излизат на сцената

72% от осъществените покупко-продажби в района на ЦИЕ са направени от стратегически вложители. Техният дял е максимален в Хърватия, където 96% от покупко-продажбите са стратегически; следват Сърбия с 95%, Румъния с 84% и България с 82%. Делът на финансовите вложители е най-голям в Словакия, Унгария и Словения, където финансовите покупко-продажби възлизат надлежно на 43%, 36% и 36%.

Традиционно пазарът на Централна и Югоизточна Европа е доминиран от локални покупко-продажби – покупко-продажби, при които и купувачът, и продавачът са от една и съща страна. 47% от осъществените покупко-продажби са тъкмо такива. Чехия, и Полша са най-активните страни вложители в чужбина – те осъществят най-вече на брой покупко-продажби отвън територията на тяхната страна, надлежно 59 и 33. През 2017 година български вложители са осъществили 7 придобивания отвън страната.

Кои браншове притеглят вложителите

Секторът на недвижимите парцели е най-атрактивната промишленост за вложителите през миналата година. 161 са покупко-продажбите с недвижими парцели или 14% от всички транзакции през 2017 година Най-голямата договорка в бранша е придобиването на общо 28 разнообразни търговски площи от основаната в Холандия Chariot Top Group за общо 1,189 млн. $. В договорката попадат разнообразни ритейл центрове, хипермаркети, енергийни паркове и магазини за дома.

Секторът на производството осъществя 135 покупко-продажби през 2017 година Най-големите покупко-продажби в бранша включват придобиването на производителя на железопътни транспортни средства Skoda Transportation от чешката капиталова компания PPF Group за 489 млн. $. Средната стойност на покупко-продажбите в бранша е
55 млн. $.

Секторът на осведомителните технологии осъществя 126 покупко-продажби през 2017 година Най-големите покупко-продажби включват придобиването на чешката компания за преводи и локализация Moravia IT от основания във Англия снабдител на услуги за интелектуална благосъстоятелност RWC за 320 млн. $, както и продажбата на забележителен миноритарен дял от към 30% в една от водещите световни софтуерни компании за киберсигурност Bitdefender Holding B.V. на Vitruvian Partners за 180 млн. $. Средната стойност на осъществените покупко-продажби в бранша е 20 млн. $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР