През 2016 година Кимия Ализаде написа история, като стана първата

...
През 2016 година Кимия Ализаде написа история, като стана първата
Коментари Харесай

Кимия Ализаде пред Ройтерс: Целя се в злато за България на Олимпийските игри в Париж

През 2016 година Кимия Ализаде написа история, като стана първата жена от Иран, която печели орден от олимпийски игри. Сега, осем години по-късно, след доста компликации и разлъка с родната си страна, тя още веднъж се цели в медалите на олимпийския шампионат по таекуондо, само че този път в златото.

В Рио Ализаде завоюва бронз в категория до 57 кг. Четири години по-късно тя напусна Иран, а на Олимпиадата в Токио взе участие от квотата на тима на бежанците. В Париж 25-годишната спортистка ще показва новата си татковина - България, написа Ройтерс в собствен материал за новата европейска шампионка в таекуондото, представен от Българска телеграфна агенция.

" Разбира се, че е мъчно, когато напуснеш родната си страна. Срещаш се с доста нови неща, в това число нов език, нова просвета и нови хора. Всеки нов старт е сложен. Аз трябваше да стартира всичко изначало и трябваше да се приспособявам. Беше мъчно, само че съумях да продължа и да последвам фантазиите си ", съобщи таекуондистката.

В Токио тя се размина с медалите, само че в Париж е решена още веднъж да стигне до почетната стълбичка.

" Както всеки различен спортист, по този начин и аз се целя в златния меда в Париж, който е нашата съществена цел. Всеки ден се събуждам с мисълта за това отличие и се пробвам да давам всичко от себе си, за постигането на тази цел. Получаването на българско поданство е една спомагателна мотивация за мен. Сега всичко е по-лесно, само че и отговорността е още по-голяма. Но това ми харесва ", добави Ализаде.

Тя признава, че е имала предложения и от други страни като Белгия и Нидерландия, само че сърцето ѝ е подказало да избере България.

" Тук се почувствах като вкъщи. Много ми хареса топлото посрещане, което ме накара да се усещам доста удобно. Усетих, че тук е моят втори дом. Искам да представям България на надпревари ", сподели още тя.

Ализаде бе запитана и за това по какъв начин се усеща, когато би трябвало да срещне друга състезателка от Иран. Такова нещо към този момент се случи на Олимпийските игри в Токио и не е изключено да се повтори в Париж.

" Чувството в Токио беше доста необичайно, тъй като там се бих с Нахид Киани, която беше моята най-хубава другарка и моя съквартирантка. Не мога да опиша с думи това, което усещах тогава. Но такава е играта, това са нейните правила. Всеки спортист се пробва да показа страната си по най-хубавия метод ", изясни родената в Кередж спортистка.

За дамите в Иран Ализаде бе воин,когато през 2016 година завоюва орден. Тя обаче бе принудена да напусне страната поради увеличаващите се репресии против дамите. Сега тя мечтае да въодушевява дамите както в Иран, по този начин и в България, където стана първата таекуондистка с олимпийска квота.

" Да бъдеш модел за подражателство не е по никакъв начин елементарно. Това е огромна отговорност. Много младежи те гледат и те виждат това, което правиш и което казваш. Те желаят да следват твоя път. Така че не е елементарно. Затова аз постоянно мисля по какъв начин да направя нещата вярно и по какъв начин да ги покажа по верния метод ", приключи Ализаде, която преди броени дни завоюва европейската купа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР