През 2016 г. социалната мрежа Facebook стартира тайния проект Ловци

...
През 2016 г. социалната мрежа Facebook стартира тайния проект Ловци
Коментари Харесай

Facebook шпионирала конкуренцията - по поръчка на Зукърбърг

През 2016 година обществената мрежа Фейсбук започва тайния план " Ловци на духове " (Project " Ghostbusters " ) с една цел - да трансферира и декриптира мрежовия тракер сред хора, ползващи приложението Snapchat и сървърите му. 

Това разкриват документи, оповестени от федерален съд в Калифорния като част от правосъден развой сред консуматори и Meta - компанията-майка на Фейсбук.

Името по всяка възможност е свързано с иконката на призраче на платформата. Snapchat е сериозен съперник на Фейсбук измежду най-младите, изключително в Съединени американски щати. Зукърбърг и екипът му са имали потребност да схванат тайната на триумфа на приложението, което в основата си е за замяна на видеоклипове и известия.

" Винаги, когато някой задава въпрос за Snapchat, отговорът нормално е, че защото неговият трафик е криптиран, нямаме аналитична информация за тях, " написа Зукърбърг в имейл от 9 юни 2016 година

" Поради бързото разрастване изглежда значимо да се откри нов метод за приемане на надеждна информация за тях. Вероятно би трябвало да създадем панели или да напишем профилиран програмен продукт. Трябва да разберете по какъв начин да създадем това. "

По-късно планът включва сходни пробиви и против Amazon, и YouTube.

Любопитно е решението на инженерите на Фейсбук - те са употребили Onavo, услуга, сходна на виртуална частна мрежа, която Зукърбърг купува през 2013 година Екипът на компанията открива решение - програмен продукт, който влиза в устройствата ни с приложенията на Фейсбук и следи трафика ни в други, несвързани приложения.

Някои от екипа на Зукърбърг възразяват на този метод, въпреки да няма изясненост дали е легален, или не.

“Не мога да измисля добър мотив за какво това е окей. Нито един експерт по сигурност няма да се усеща удобно с това, без значение какво единодушие е дало обществото. Обществото просто не схваща по какъв начин работят тези работи ", написа в имейл тогавашният началник на инженерите по сигурността на FB Педро Канахуати.

Три години след плана " Ловци на духове " Фейсбук закри Onavo, откакто следствие на TechCrunch разкри, че компанията е плащала на младежи да употребяват услугата, с цел да има достъп до онлайн държанието им.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР