През 2016 г. геолозите, изучаващи канадска мина, направили невероятно откритие.

...
През 2016 г. геолозите, изучаващи канадска мина, направили невероятно откритие.
Коментари Харесай

Много солена и горчива: Геолог откри най-старата вода на Земята и я опита

През 2016 година геолозите, учещи канадска мина, създали необикновено изобретение. На дълбочина от към 3 километра разкрили течаща вода, чиято възраст съгласно тестванията е сред 1,5 милиарда и 2,64 милиарда години. След като била изолирана през цялото това време се оказва, че тя е най-старата вода, откривана на Земята.

„ Когато човек си намерения за тази вода, евентуално допуска, че става дума за малко количество вода, съхранена в скалата “, сподели професор Барбара Шерууд Лолар, която управлява екипа, пред BBC News.

„ Но в действителност тя клокочи напряко към вас. Водата там тече със скорост от литри в минута – размерът ѝ е доста по-голям от предстоящото. "

A Geologist Found The Oldest Water On Earth, And Then She Tasted It |
— Metro COLA (@MetroCOLA)
Екипът разкрил следи, които демонстрират, че във водата в миналото е имало живот.

„ Като погледнахме сулфата във водата, успяхме да видим отпечатък, индикативен за съществуването на живот. И успяхме да посочим, че сигналът, който виждаме в течността, би трябвало да е бил създаден от микробиологията - и най-важното би трябвало да е бил създаван в доста дълъг интервал от време. Микробите, които са оставили този отпечатък, не са могли да го създадат за една нощ ", сподели Шерууд Лолар.

„ Това би трябвало да е индикация, че организми са обитавали тези течности в геоложки времеви мащаб. "

Без светлина микробите оживели, с помощта на субстрати, създавани от радиация.

„ Това, което открихме е, че сулфатът, сходно на водорода, в действителност се произвеждал на място посредством реакция сред водата и скалата “, сподели Лонг Ли, помощник в катедрата по земни и атмосферни науки на Университета на Алберта, в прессъобщение.

„ Това значи, че реакцията може да се случва естествено и да продължава до тогава, до момента в който водата и скалата са в контакт - евентуално милиарди години. “



Въпреки че откритието има изключително значение за разбирането на живота на Земята, и евентуално в Слънчевата система, това, което всеки в Интернет се пита е: какъв е усетът на античната напитка? Удивително, само че ние имаме отговор на този въпрос.

„ Ако сте геолог, който работи със скали, евентуално сте облизали доста камъни “, сподели Шерууд Лолар пред CNN. Въпреки че в тази ситуация не ставало дума за камък, тя въпреки всичко пробвала водата от пръста си. Лолар търсела солен усет, защото това нормално е знак, за това, че водата е по-стара. За нейна огромна наслада тя била „ доста солена и горчива, много повече от морската “. Това не е изненадващо, като се има поради, че е остарявала повече от 2 милиарда години.

Статията е оповестена в
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР