През 2015 г. Индия стартира амбициозен план, наречен Национална мисия

...
През 2015 г. Индия стартира амбициозен план, наречен Национална мисия
Коментари Харесай

Хава Махал: Как зашеметяващият дворец на ветровете в Индия изпреварва времето си

През 2015 година Индия започва упорит проект, наименуван Национална задача за интелигентни градове, чиято цел е да направи 100 градски центъра по-привлекателни за живеене и устойчиви посредством новаторски и приобщаващи решения.

Сред 100-те определени града беше Джайпур, столицата на северозападната пустиня Раджастан.

Но до момента в който концепцията на плана " Умен град " е ориентирана към модернизиране на Индия, историците настояват, че " умните " качества на Джайпур са изпреварили играта от епохи.

Известен през днешния ден с историческите си розови здания, той е първият " плануван град " на крал Савай Джай Сингх, астроном, който е употребявал позициите на планетите като управление при определянето на ориентацията и разположението на постройките. През 1727 година той реалокира столицата на кралството си от близкото село Амер в Джайпур.

През идващите години кралете на Раджастан не престават да покровителстват изкуството и архитектурата, в това число и наследникът им крал Савай Пратап Сингх.

Той е бил строител с артистични заложби - старите дворцови стени на Джайпур съдържат голям брой образци за любовта му към изкуството. Но на никое място тази пристрастеност не е демонстрирана по този начин, както в Хава Махал, който е освен архитектурно замайващ, само че и предлага уроци по стабилно строителство.

Завършена през 1799 година и понастоящем включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание, през днешния ден той е една от най-разпознаваемите икони на Индия и известна туристическа атракция. Индийските управляващи, отговарящи за паметника, настояват, че всяка година го посещават към 1 милион души.

Сграда, известна със своя тил

Покрай фракталните розови стени на града и лудницата на остарелия градски пазар, Хава Махал е внушителна конструкция, чиито повтарящи се пирамиди се издигат на пет етажа над хаоса.

Със зашеметяващата си височина от 87 фута (26.5 метра), осеяна с 953 богато украсени прозорци с жалузи, тя е същинска приятност за очите. Но малко на брой осъзнават, че това, което виждате от улицата, е всъщност задната част на постройката.

" Много е извънредно за една постройка да не е известна с предната си част, а със задната ", споделя Санджай Шарма, който към този момент повече от две десетилетия води посетителите из Хава Махал.

Светът се нуждае от Индия, с цел да предотврати климатичната злополука. Може ли Моди да го направи?

" (Пътешествениците) се възхищават на това, което виждат от основния път, театралничат пред него за квинтесенциална фотография от Джайпур и не престават напред. Малцина влизат вътре; интериорът е елементарен, единствено любопитните мозъци биха разбрали, че зад румената фасада се крие доста повече от това, което се вижда на пръв взор. "

Според доктор Махендра Хадгават, шеф на Държавния музей и отдел " Археология " на Раджастан, крал Савай Пратап Сингх е бил ревнив поддръжник на хиндуисткото провидение Кришна и е поръчал на архитекта Лал Чанд Уста да построи павилион с форма на корона, която да прилича короната на Кришна. Резултатът е Хава Махал.

" Основната цел на постройката е била да разреши на кралските дами да се любуват на ежедневните улични подиуми и процесии, без да бъдат забелязвани заради системата пурда ", споделя той, като се базира на обществена процедура в средновековна Индия, при която дамите, изключително от висшите съсловия, са били задължени да се покриват и да остават изолирани от публичния взор.

 

 Умно инженерно достижение

Архитект Кавита Джаин, експерт по запазване на културното завещание, споделя, че Хава Махал е служила и за други цели.

" За жителите на града задната фасада от източната страна, обърната към пътя, е образна наслада; за самия крал - именита сграда, която поколенията ще помнят; за кралските дами - метод да бъдат свързани с елементарните хора и техните празненства, без да се появяват обществено ", споделя тя.

" Но за деликатното око това е хитро инженерно достижение, при което естетически привлекателни детайли са употребявани за основаване на микроклимат, задоволително удобен, с цел да могат кралиците да се любуват на разходката си. "

Днес постройката е ослепителен образец за ролята, която климатът е играл в историческите планове на Индия, и свидетелства за напредналото схващане на законите на термодинамиката.

На хинди " хава " значи вятър, а " махал " - замък - и името не би могло да бъде по-подходящо.

 

Ориентацията на постройката е по оста изток-запад, съобразена с посоката на естествения поток напразно в този район ", споделя основаният в Джайпур проектант Шиам Такар.

" Вятърът навлиза в двореца от запад (през поредност от открити площадки). Той поема влагата от водоема, прозорливо ситуиран в двора, като употребява правилото на конвекционните течения; горещият въздух се издига, а хладният се спуска надолу. "

Това не свършва дотук. Thakkar споделя, че по-късно натовареният с влага вятър се движи към 953-те прозореца (jharokha) и охлажда въздуха с помощта на резултата на Вентури - въздухът минава през ограничен проход, увеличавайки скоростта напразно и в същото време намалявайки налягането.

" Сложните решетки (jaalis) на прозорците разчупват и разпределят отмерено въздушния поток, с цел да няма горещи точки; те също по този начин управляват директните отражения на слънчевата светлина ", прибавя той.

" Използването на вар (чуна) като материал за решетките е последният щрих. Chuna може да контролира температурата по своята същина. "

 

Според екскурзовода Шарма подовете също са разграничени според от сезоните.

" Броят и размерът на отворите се разграничават надлежно на всеки етаж ", споделя той. " На някои етажи прозорците са покрити с витражи, а на други има единствено отворени джаали. Съотношението на отворените пространства, оставени на всеки етаж, се дефинира от сезона на потребление, а точно предзимен, пролетен, летен и зимен, което прави Хава Махал постройка, която доста добре дава отговор на климата. "

 

 Вдъхновени от предишното

През по-голямата част от годината в Джайпур е горещо и изсъхнало. През пиковите летни месеци температурата може да доближи над 43 градуса по Целзий (110 градуса по Фаренхайт).

Сега, когато Индия е най-многолюдната страна в света, с възходяща междинна класа, удобствата, които в миналото са били разкош, са се трансформирали в нужда. Това включва и климатика.

Според данни на МАЕ, обновени през октомври 2022 година, до края на десетилетието в света ще бъдат добавени към 1 милиард климатика.

Това в последна сметка ще докара до увеличение на въглеродните излъчвания. Тъй като на Индия се падат 17,7 % от общото население на света, световното влияние е неизбежно.

 

Изправени пред незабавната потребност от по-устойчиви и по-екологични здания, доста архитекти търсят насоки в предишното.

" Можем да си вземем поука от обичайна индийска архитектура, която се е развила, с цел да обезпечи удобна среда посредством потребление на сили като слънчевата светлина и вятъра ", споделя Тхаккар.

" Като проектант, който се преценява с климата, използвах колонадна аркада с воден басейн в един неотдавнашен план за ресторант в града, което доста понижи равнището на нужната климатизация в постройката. В различен случай, в наш план на хотел използваме варова замазка, дружно с вътрешни дворове и дребни фенестри. Резултатът беше една зашеметяваща, пасивно охлаждаща се постройка. "

В различен случай нюйоркската архитектка Диана Келог дейно употребява " резултата на Вентури ", с цел да сътвори награждаван учебен план в Джайсалмер, Раджастан - девическото учебно заведение " Раджкумари Ратнавати ".
Кога да посетите Хава Махал

За да изпитате от първа ръка охлаждащия резултат на Хава Махал, отидете в Градския замък на Джайпур - той се намира в края на дворцовия терен. Посетителите би трябвало да платят дребна входна такса.

Най-доброто време да се възхитите на златното му зарево е при изгрев слънце, само че самият замък е отворен единствено от 9 до 17 ч. Няколко дребни кафенета на отсрещната улица са отворени за тези, които желаят да създадат фотоси на Хава Махал в ранната утринна светлина.

Макар че днешните нови постройки може да са по-напреднали в софтуерно отношение, здания от културното завещание като Хава Махал са ненадминати в способността си да провокират удивление, заключава проектант Джаин.

" Те са безконечни ", споделя тя. " Не мога да си показва, че 200 години по-късно хората ще си спомнят за неопределен стъклен небостъргач в бетонна джунгла по този начин, както си спомнят за Хава Махал. "

 

  Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР