През 2011 година лунната сонда на Китай “Чанг’е 2 напусна

...
През 2011 година лунната сонда на Китай “Чанг’е 2 напусна
Коментари Харесай

Китай официално представи карта от автоматичната лунна станция “Чанг’e 2”!!!

 Chang'e 2

През 2011 година лунната сонда на Китай “Чанг’е 2 ” напусна окололунна орбита и се насочи към точката на Лагранж – L2. С това китайската галактическа организация се трансформира в третата след НАСА и Европейската организация, изпратила сполучливо галактически уред до точка на Лагранж. Image credit: CNSA

Картата може да бъде свалена от този адрес: ftp://DataRelease:[email protected]/CE2/Global-50m-sc.rar – само че този линк не се предлага за хора с по-стари компютри – архивът е огромен, с размер 1.4 GB!

Далеч по-достъпен метод да се насладите на лунните фотоси Made In China е да посетите този уеблинк: http://159.226.88.30:8080/CE2release/cesMain.jsp, където картата е налична в интерактивен вид!

Китай към този момент се готви да пристъпи към идната стъпка в амбициозната лунна стратегия – изпращане на безпилотен спускаем уред на лунната повърхнина. От 70-те години на предишния век нито Съединени американски щати, нито Русия, нито която и да е друга галактическа мощ е изпращала спускаем уред за меко кацане на Луната!

Затова, до момента в който Съединени американски щати нямат понастоящем дейна стратегия за изпращане на спускаем уред на Луната, и до момента в който Индо-руският план “Чандраян-2 ” е отсрочен за най-малко 2015 година (и евентуално ще бъде отсрочен и за по-късна дата поради неуспеха на “Фобос-Грунт ”), към този момент е съвсем отвън всякакво подозрение, че идващите опити за меко кацане на Луната ще бъдат китайски.

През 2013 година Китай се чака да изстреля безпилотната сонда за меко кацане “Чанг’e 3 ”, а през 2017 година би трябвало да бъде изстреляна лунна станция, която в безпилотен режим ще кацне на Луната, ще вземе проби и ще ги достави на Земята за по-нататъшно проучване.

Засега Китай няма публично утвърдена стратегия за изпращането на астронавт на лунната повърхнина, само че проект от края на миналата 2011 година демонстрира, че страната ще направи “проучвания за прелиминарен проект за пилотируемо лунно кацане ”… Няма гаранция, че проектът ще се трансформира в работеща стратегия, само че кой знае? Може би през идващото десетилетие в действителност ще забележим китайски астронавт на лунната повърхност…

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР