През 2011 г. Саймън Арсел и другите трима съоснователи на

...
През 2011 г. Саймън Арсел и другите трима съоснователи на
Коментари Харесай

Проучване: В коя държава 4-дневната работна седмица се увенча с успех

През 2011 година Саймън Арсел и другите трима съоснователи на новосъздадената тогава консултантска компания за околна среда „ Тайлър Грейндж “ в Обединеното кралство вземат решение да дадат на всички свои чиновници по един почивен ден месечно при изискване, че правят доброволческа активност отвън компанията. Те открили, че доста от новите им чиновници към този момент са посветили свободното си време на доброволческа активност, помагайки на организации за запазване на дивата природа.

Миналата година " Тайлър Грейндж " предприе нещо, което някои биха нарекли доста по-радикална стъпка в интерес на благосъстоянието на чиновниците си , като вкара четиридневен работен ден за всички чиновници. Компанията взе присъединяване в най-големия в света опит за " четиридневна работна седмица ", който се организира във Англия от юни до декември 2022 година Целта на опита беше да се реши дали фирмите могат да запазят продуктивността си с понижено работно време - и, най-важното, без понижаване на заплатите на служащите.

Климат

Мениджърите и чиновниците в " Тайлър Грейндж " въодушевено приветстваха смяната, а резултатите им демонстрираха, че дневната продуктивност се е нараснала с 22%. Но Арсел желал да оцени още нещо: въздействието на четиридневната работна седмица върху въглеродния отпечатък на компанията. И се оказало, че четиридневната работна седмица е " удивително добра и в това отношение ", споделя той пред Би Би Си.

" Средно регистрирахме 21% понижение на броя на изминатите километри с автомобил ", отбелязва той с усмивка. " Тайлър Грейндж " също по този начин спря срещите и пътуванията, които смяташе за ненужни.

Тестване по целия свят

Дебатът към четиридневната работна седмица набира мощ по целия свят, разяснява Би Би Си. Организацията с нестопанска цел, която координира тестването в Обединеното кралство, " 4 Day Week Global ", е провела пилотни планове и в Съединени американски щати и Ирландия, а компании в Испания, Швеция, Белгия, Япония и Нова Зеландия също са тествали по-кратки работни седмици.

Опитът в Обединеното кралство обаче е най-мащабният досега, като в него вземат участие над 60 предприятия и организации. Резултатите бяха оповестени на 21 февруари, а някои от фирмите стартират намерено да показват това, което предходните изследвания допускаха: по-кратката работна седмица може да помогне на планетата.

Джулиет Шор , икономист и социолог в Бостънския лицей и водещ откривател на „ 4 Day Week Global “, която е взела участие в опитите в Обединеното кралство и Съединени американски щати, твърди, че съкращаването на работната седмица е значим фактор за понижаване на излъчванията на CO2 на въглерод в атмосферата.

" Въпреки че изгодата за климата е най-трудният за количествено установяване параметър, доста проучвания демонстрират, че с течение на времето, когато страните понижават работното време, излъчванията на въглероден диоксид понижават ", споделя той.
Според изследване, извършено през 2012 година в съавторство с Шор, 10% понижение на работното време е обвързвано с 8,6% понижение на въглеродния отпечатък.

По-малко часове на път

Един от най-важните фактори, които способстват за изгодите за климата от четиридневната работна седмица, е намаляването на нужното пътешестване до работното място. Данните от изпитването в Обединеното кралство демонстрират 10% понижение на времето за пътуване- от 3,5 часа на 3,15 часа седмично (данни от компании, които са записали времето за пътуване). При опита в Съединени американски щати през 2022 година понижението е още по-голямо - от 3,56 часа на 2,59 часа седмично (спад с 27%).

Както в Обединеното кралство, по този начин и в Съединени американски щати е открито, че мнозина употребяват спестеното време за нисковъглеродни действия, като вървене пеш или занимание вкъщи. Данните от Англия регистрират също по този начин, че " прекосяването " към по-кратка работна седмица е довело до по-екологични действия: участниците са отделяли повече време за доброволческа активност за екологични дела и са били по-внимателни във връзка с преработването и пазаруването на екологични артикули.

" Когато хората работят по-малко, те разполагат с повече свободно време за устойчиви действия ", отбелязва Стефани Герролд, откривател от Бранденбургския софтуерен университет в Германия, която не е взела участие в опитите в Обединеното кралство или Съединени американски щати, само че е създала разнообразни модели за понижаване на работното време, прилагани от австрийски компании.
Интернет трафикът (също) понижава

Неочакван резултат, който виждат в " Тайлър Грейндж ", е, че доста понижават и излъчванията на въглероден диоксид, свързани с изпращането и съхранението на данни. Всеки от огромните центрове за данни може да употребява същото количество електрическа енергия като 50 000 жилища. " Липсата на онлайн бизнес трафик в петък може да окаже доста влияние върху излъчванията, евентуално даже по-значително от намаляването на броя на пътуванията до работа ", споделя Арсел.

Тревога

Сред съвсем всички компании, взели участие в английския опит, " присъдата " е позитивна: по-кратката работна седмица е от изгода за бизнеса и околната среда . Но някои специалисти означават, че намаляването на работното време може да бъде съпроводено с други, косвени опасности за околната среда.

В спомагателния си почивен ден чиновниците не всеки път се ангажират с " екологично " държание. Някои могат да се качат на аероплан, с цел да отпразнуват платения си почивен петък в чужбина. " Тридневният уикенд може да докара до по-голямо ползване на артикули и услуги " с висок въглероден отпечатък, споделя Анупам Нанда, професор по градска стопанска система в Университета в Манчестър. " Ако в последна сметка вземете аероплан или шофирате на стотина километра, с цел да се забавлявате ", това няма да помогне за справяне с климатичната рецесия.

Нито в Обединеното кралство, нито в Съединени американски щати е изчислен изцяло въглеродният отпечатък от евентуалните спомагателни действия през спомагателния почивен ден. Филип Фрей, откривател в Института за оценка на технологиите и систематичен разбор в Карлсруе, Германия, и създател на книгата " Екологичните граници на труда ", споделя, че схваща загрижеността за евентуалните спомагателни излъчвания от спомагателните действия в свободното време, само че отбелязва, че това съмнение не наподобява доказано сега. Фрей даже цитира изследване, което демонстрира, че хората в Северна Америка и Европа оставят по-малък въглероден отпечатък през почивните дни (в Източна Азия излъчванията през почивните дни не намаляват). Като цяло е открито, че излъчванията в неделя в Северна Америка и Европа са с 40% под междинното равнище, до момента в който в делничните дни са с съвсем 20% над междинното равнище.

Данните на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати също демонстрират, че хората в Съединени американски щати изгарят с близо 10% по-малко изкопаеми горива през почивните дни, в сравнение с през делничните. Поради тази причина Фрей счита, че един спомагателен почивен ден през седмицата би могъл да понижи излъчванията от изгарянето на изкопаеми горива.

Допълнителните данни също наподобяват относително обнадеждаващи. Броят на вътрешните пътувания за отдих, подхванати от служащите, участващи в пилотния план в Обединеното кралство, е намалял с 5,5%, до момента в който в броя на подхванатите интернационалните полети за отдих съвсем няма смяна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР