През 2010 г. между 14 и 22 април, всички, които

...
През 2010 г. между 14 и 22 април, всички, които
Коментари Харесай

Чудовищният супервулкан в Йелоустоун може да превърне две трети от САЩ в пустиня

През 2010 година сред 14 и 22 април, всички, които постоянно разчитат на самолетите, с цел да отидат в командировка или на отмора, бяха изправени пред необикновен проблем. Исландският вулкан с сложното име Ейяфятлайокутл стартира да бълва облаци пушек и пепел и блокира за дълго въздушния превоз над Европа. Съвременното въздухоплаване се оказа безусловно безпомощно и ни сподели какъв брой дребни сме в действителност пред естествените стихии.

Ейяфятлайокутл е единствено предизвестието. 

Но в случай че би трябвало фактически да се взираме обезпокоително в нещо, то това е супервулканът в естествения парк Йелоустоун в Съединени американски щати, най-големият на Земята. Защото в случай че той избухне, мръщенето на исландския вулкан ще ни се коства като детската игра на едно джудже!

Бомба със закъснител цъка под фамозния парк, предизвестиха неотдавна американски учени. Според екипа от Университета на щата Юта е извънредно обезпокоително, че супервулканът под Йелоустоун

  се надига с рекордно движение от 2004 година насам.

Дъното на калдерата на вулкана сега е със 74 см по-високо, в сравнение с е било през 1923 година, което демонстрира доста „ отичане ” изпод. Подът на калдерата се надига с по 7,8 см през всяка от последните 3 години. Резервоарът на вулкана се цялостни с магма обезпокоително бързо, предизвестява екипът от Юта.

Историята демонстрира, че вулканът изригва с много точна честота от 600 хиляди години. Последната е била преди 642 хиляди години. Дали не сме закъснели към този момент за идващото гигантско злополучие?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР