През 2009 г. в поле в Стафордшир, Обединеното кралство, любителят

...
През 2009 г. в поле в Стафордшир, Обединеното кралство, любителят
Коментари Харесай

Най-важните съкровище, откривани някога

През 2009 година в поле в Стафордшир, Обединеното кралство, фенът металотърсач Тери Хърбърт открива най-голямата находка на англосаксонско злато и сребро, намирана в миналото. Артефактите стават известни като Стафордширското богатство, а специалистите ги афишират за „ една от най-големите находки “ в английската археология.

Смята се, че съкровището е било заровено към 600-650 година от н. е., когато англосаксонските кралства в Британия са воювали между тях. То е формирано единствено от предмети, употребявани от мъже воини, и включва над 500 златни накрайника за мечове – което съгласно откривателите подсказва, че както воините, по този начин и кралете са носели такива скъпи оръжия на война – както и близо 4 кг златни предмети, 1 кг сребро и още доста изящни части. Хърбърт и притежателят на полето, където е намерено всичко, си поделят сумата от 3,3 млн. лири от музея, който го придобива.

През 1935 година в полето в Слъсков, Полша, е открита средновековна монета. Няколко десетилетия по-късно локалният археолог Адам Кенджерски взема решение да ревизира дали може да има още – и за негова наслада при започване на 2021 година той открива цяло богатство от над 6000 части.

То, чиято възраст се прави оценка на повече от 900 години, е било прибрано в ленени торбички и заровено в гърне. Намерени са чешки, датски, маджарски и немски монети, както и редица пръстени със скъпоценни камъни. На един от пръстените са изписани на кирилица думите: „ Господи, нека окажеш помощ на Твоята рабиня Мария “. Кенджерски изрича съмнение, че този пръстен може да е принадлежал на локална принцеса.

Не всички съкровища са значими, тъй като са огромни. Някои се оказват от необикновен интерес заради рядкостта на предметите в тях. Находката от Уотлингтън, открита от Джеймс Матър в Оксфордшир, Англия, през 2015 година, е ослепителен образец за това.

Сред 200-те монети има доста редки – с лика на Алфред Велики, крал на западните саксонци от 871 до 886 година и крал на Англия от 886 до 899 година Тринадесет от монетите са така наречен грошове „ Двама императори “, на които Алфред Велики е изобразен седнал до по-малко известния държател на Мерсия Сеолулф II. Много историци са считали, че Сеолулф е бил нищожен държател, който е служил като марионетка на нахлуващите викингски сили, както сочат писмените сведения. Но съществуването на монетите, които наподобява го слагат наедно с Алфред Велики, може да опровергае това мнение.

 Grouville Hoard c

В продължение на години металотърсачите намират разнообразни монети, разпръснати в едно и също поле на остров Джърси в Ламанша – до момента в който през 2012 година Ричард Майлс и Рег Мийд не откриват доста по-голям обект (в месността Гроувил на острова). Извикани са археолози, които след двудневни разкопки откриват голяма маса от над 70 000 монети, слети от разяждане.

По-нататъшното изследване разкрива, че те са от сребърно-медна сплав, направена от кориосолитите, племе келти от близка Франция, към I в. прочие н. е. В продължение на доста години археолозите работят по разглобяването на съкровището парче по парче, като разкриват, че то съдържа освен монети, само че и стъклени мъниста, златни торкви (метални колиета) и сребърни гривни. Огромното богатство е закупено от държавното управление за 4,25 млн. лири и ще остане в Джърси.

През 2021 година във Винделев, Дания, металотърсачът Оле Гинеруп Схиц се натъква на богатство от 22 златни предмета с тегло над 1 кг, датиращи от VI в. от н. е. Сред предметите имало красиво украсени златни дискове, известни като бракти. На тях са изобразени рунически надписи, профил на човешка глава, както и разнообразни птици и животни.

Изследователите считат, че в началото съкровището е било заровено под къща от желязната ера, а цената на предметите подсказва, че притежателят им е бил с висок статус. Предполага се, че съкровището може да е било заровено след пагубното изригване на вулкан в района през 536 година от н. е., което е провокирало всеобщ апетит и вълнения.

Една от най-важните находки, свързани с викингите, във Англия е открита през 2007 година, когато Дейвид и Андрю Уилан откриват тайник със скандинавско богатство в Йоркшир. Повечето от предметите са открити в хубав сребърен съд, евентуално направен във Франция или Германия през IX в. от н. е., който може би е бил откраднат от манастир.

Това богатство от римски монети е открито от Брайън Малин в Оксфордшир през 2003 година Той занася гърнето, цялостно с корозирали монети, на експерти в Британския музей, които доста деликатно почнали да почистват и разделят монетите. Едва откакто извадили към 5000 екземпляра, разбрали, че са разкрили един доста завладяващ образец – монета с главата на съвсем незнайния римски император Домициан.

Друга монета с лика на Домициан е била открита във Франция век по-рано, само че защото историците не са знаели кой е той, находката е оповестена за машинация. Откриването на втората монета обаче удостовери, че и френската монета важи. Изключителната необичайност на изделието и оскъдните писмени сведения за този „ загубен “ император допускат, че той може да е имал купата единствено за малко време в интервал на рецесия в Римската империя.

 Sofia - Panagyurishte Thracian Gold Treasure

През декември 1949 година братята Павел, Петко и Михаил Дейкови копаят на територията на керамична фабрика край Панагюрище, като събират глина за изработката на тухли. Така те се натъкват на изумителна находка: тайник с красиво направени златни предмети. Археолозите разкопават съкровището и афишират, че то е формирано о предмети от III и IV в. прочие н. е. Част от него може да е служило на тракийския цар Севт III като церемониални предмети.

Съкровището включва релефно кръгло златно ястие, ритуални чаши, направени във формата на животни, и златна амфора с двойна ръкохватка. Днес то постоянно е излагано в Националния исторически музей в София.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР