През 2008-ма Световната глаукомна асоциация и пациентската организация обединяват силите

...
През 2008-ма Световната глаукомна асоциация и пациентската организация обединяват силите
Коментари Харесай

12 март – Международен ден за борба с очното страдание

През 2008-ма Световната глаукомна асоциация и пациентската организация сплотяват силите си в битката с очното страдалчество и започват международна самодейност. Всяка година на 12 март означаваме Международния ден за битка с очното страдалчество. Целта на самодейността е хората да се образоват по отношение на болесттите на очите, и по-конкретно – глаукомата.   
Наричат я „ тихия апаш на зрението “ тъй като първичните признаци са съвсем незабележими и нерядко пациентите схващат, че са заболели прекомерно късно.

Тя е втората причина за слепота в света, само че не тъй като медицината няма ефикасни способи за разкриване и лекуване, а тъй като обществото не е задоволително осведомено. 

Глаукомата обгръща редица очни проблеми, които протичат с обикновено или нараснало вътреочно налягане. Характерно е прогресивното увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Първоначалните признаци не са изявени и най-често болните търсят лекарска помощ откакто към този момент увреждането е необратимо. Затова е от извънредно значение да посещаваме офтаматолог профилактично, и в случай че бъде открит проблем да бъде стартирано навременно лекуване.
При липса на навременно и дейно лекуване глаукомата предизвиква слепота. 
Статистиката сочи, че в международен мащаб от глаукома страдат над 67 милиона души, а над 7 милиона индивида са ослепели от подлото заболяване.

В България съгласно данни от 2018-ма година от глаукома страдат над 240 хиляди души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР