През 2008 година, когато в Република Македония управлява премиерът Никола

...
През 2008 година, когато в Република Македония управлява премиерът Никола
Коментари Харесай

Груевски се съгласил за промяна на името на Република Северна Македония още през 2008 г.

През 2008 година, когато в Република Македония ръководи министър председателят Никола Груевски, управляващите в Скопие се съгласяват страната да промени името си на Република Северна Македония и по този метод да се постави завършек на разногласието за името. Това излиза наяве от формален документ на американското посолство в Скопие, което бе оповестено от „Уикилийкс“.

Секретният документ, който е озаглавен: „Какво би трябвало да създадат македонците, с цел да решат разногласието за името“, носи датата от 29 юли 2008 година. Секретният отчет е подписан персонално от тогавашния американски дипломат в Република Македония Джулиън Милованович. В първата част от отчета излиза наяве, че Милованович е стигнал до тези изводи след диалози с тогавашния президент Бранко Цървенковски и министър-председателят Никола Груевски.

„Американското посолство в Скопие смята, че македонското държавно управление има подготвеност, за отваряне на пътя за участие в НАТО и Европейски Съюз, да одобри името Република Северна Македония и то да се употребява във всички интернационалните организации“, написа дипломатът №1 на Вашингтон през юли 2008 година.

Милованович разяснява, че би трябвало да се употребява терминът македонски за езика, само че това би трябвало да стане посредством в допълнение съглашение или някакъв анекс за вътрешно прилагане в Организация на обединените нации, който би трябвало да бъде утвърден и от гръцката страна, оповестява „Катимерини“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР