През 2004 г. британците от Land Rover откриха формулата на

...
През 2004 г. британците от Land Rover откриха формулата на
Коментари Харесай

Лукс, динамика и комфорт на върха: Range Rover Sport

През 2004 година британците от Land Rover откриха формулата на триумфа с стартирането на първия Range Rover Sport през 2004 година В този неповторим автомобил бяха съчетани разкош и комфорт, присъщи за лимузина от най-голям клас, динамичност на състезателен автомобил и пословичната проходимост на всъдеходите Land Rover. Комбинацията от тези мечтани качества способства за огромния пазарен триумф на модела. Преди 5 години се появи второто потомство на Range Rover Sport, а наскоро британците демонстрираха и актуализирания модел. В него луксът, динамичността и комфортът са издигнати на още по-високо равнище, а безкомпромисната проходимост го води до върховете.

На външен тип обновеният Range Rover Sport се разграничава с по-стилен дизайн на обособени детайли на каросерията. В предната част вършат усещане новата решетка и променената форма на броните, както и интегрираните в тях отвори за въздух и светлини за мъгла. Нови са и фаровете, в които са сложени динамични мигачи под формата на лъч, който свети от вътрешния към външния ъгъл. Според оборудването светлините могат да бъдат светодиодни, матрични, пикселни и лазерно-фосфорни лъчи за дългите светлини, осветяващи на разстояние от 500 метра. Обновеният Range Rover Sport се предлага с нови алуминиеви джанти с размери от 19 до 22 инча. За каросерията са планувани и 31 цвята, а доста от тях разрешават матово и гланцово покритие, както и външен пакет от фиброкарбон.
Разгледайте галерията със фотоси на новия Range Rover Sport

В салона на актуализирания състезателен всъдеход всички ценители на лукса ще се насладят на новите тапицерии в извънредни цветове. Осветлението се контролира в 10 нюанса, има 14 точки за свързване на мобилни устройства и 12 изхода USB за пасажерите на предните и задните седалки. Особено впечатляващ тон възпроизвежда първокласната аудиосистема с акустична мощ 1700 Вата и 22 високоговорителя. Обновеният Range Rover Sport е оборудван с нова мултимедийна система Touch Pro Duo с два 10-инчови сензорни екрана, ситуирани на централната подпора. На горния екран се демонстрират картите на навигацията и картината от камерите за кръгообразен преглед, а с долния екран се ръководят климатичната система, седалките и функционалностите на автомобила.

Пред лидера се намира 12-инчов дигитален екран с голям брой режими, който в този момент е с по-ясни и точни графики. Точно пред погледа на водача се прожектират данните от първостепенно значение. Променената конструкция на седалките е съдействала за по-удобна позиция на тялото при дълготрайно пътешестване. Признавам си, че най-вече ме впечатлиха новите асистиращи системи в Range Rover Sport. Благодарение на адаптивния круиз надзор, в композиция със системата за интензивно ръководство на автомобила в заложената лента, колата се движи самостоятелно с посочена скорост, понижава и форсира сама, без да напуща пътя. В случай на непредвидена опасност начело, незабавно сработва системата за рисково прекъсване, която понижава скоростта до цялостно прекъсване. Ако маневрирате мъчно с кормилото, може да ползвате системата за автоматизирано паралелно и перпендикулярно паркиране.

В света на колите има доста малко всъдеходи, които могат да се нарекат спортни, само че Range Rover Sport сигурно е един от тях. Основна заслуга за това има 5,0-литровия V8 бензинов мотор с машинален компресор, който развива оптималната мощ 525 к.с. и оптимален въртящ миг от 625 Нм. Мощният компресорен V8 мотор изстрелва като патрон огромния SUV, като ускорението от 0 до 100 км/ч лишава единствено 5,3 секунди. При всяко мощно натискане на газта лидерът получава голяма доза адреналин. При светването на зеления светофар огромният „ осмак” изревава гръмогласно и Range Rover Sport се впуска напред. Невероятният пълнозвучен тон като че ли предизвестява мощен гърмеж. При внезапно натискане на газта всъдеходът получава прилив от двигателна сила и макар задвижването на четирите колела 4х4 и светкавичното деяние на електрониката, задната ос се задейства един момент по-рано и палаво разклаща големия SUV. Очаквано с този мотор спортният Range си има вкус и при спортно шофиране потреблението е към 20 л/100 км.

За тези, които желаят да спортуват икономично, британците оферират актуализирания Range Rover Sport 3,0-литровия V6 турбодизелов мотор с двоен турбокомпресор и с мощ 306 к.с. и 700 Нм въртящ миг. Този мотор форсира спортния SUV от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди и при динамично шофиране харчи към 12 л/100 км. Огромната двигателна сила от 700 Нм, налична още при 1500 об/мин, обезпечава на всъдехода убеден спринт от място и за пъргаво изпреварване при лимитирана видимост. Всичко това е съпроводено с приятния пълнозвучен тон, който генерира дизеловият мотор. Агрегатът е смесен с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия, който в състезателен режим избира оптималната предавка за ускоряване и смъква до четири скорости.

Благодарение на мощните мотори и модерните системи на борда, Range Rover Sport трансформира в същински състезателен автомобил, изключително по път с остри завои. Големият SUV се движи като по релси в завоите с висока скорост, с помощта на системата срещу килване с дейни стабилизатори. В завоите тя оказва спирачно изпитание върху съответните колела и основава въртящ миг. На път с остри завои Range Rover Sport може да засрами доста спортни коли. Директното ръководство от кормилото разрешава грациозното разказване на кривата на завоя и прецизно следване на траекторията. При нужда от понижаване на скоростта, спирачките Brembo дейно укротяват огромния SUV.

За комфорта на пътуването, спортният всъдеход е оборудван с ново въздушно окачване с междинна конфигурация, която разрешава режимът Off-road да се употребява и при скорост от 80 км/ч. Извън пътя въздушното окачване усилва пътния луфт на два стадия. При относително равни черни пътища каросерията се повдига с 40 мм, а при по-екстремни неравности, тялото се издига със 75 мм. Извън пътя окачването е компактно и без осезаемо друсане отработва всички неравности на грапавата настилка. Системата за задвижване Terrain Response ІІ може да се ръководи ръчно посредством въртящ се селектор. В автоматизиран режим електрониката разпознава терена и в случай че е нужно сама включва понижаваща предавка, блокира централния диференциал и задейства системата при втурване по надолнище. На екрана на мултимедийната система се демонстрира разпределението на тягата по осите и режима на работа на системата. Сензорът за прегазване дава информация за дълбочината при прекосяване през водно затруднение.

Със моден външен тип, първокласен и функционален салон, динамичен мотор и удобна возия, Range Rover Sport се насочва към планинските върхове. Без значение от къде се постанова да мине и какви трудности би трябвало да преодолее, всъдеходът върви решително, преодолява дълбоки кални коловози и прекосява реки. Пътният луфт, достигащ до 278 мм, както и огромните ъгли на заход и отход, разрешават на първокласния състезателен SUV да щурмува стръмни наклони и да се спуска по хълмисти местности. Ако се наложи, спортният Range може да се движи и по течението на река с дълбочина до 85 см. Ако предпочитате главно придвижване по асфалт, по-удачно е да изберете модела с непрекъснато задвижване на двете оси с систематизиране на тягата в съответствие 42:58 в интерес на задните колела. Ако обаче имате къща високо в планината и обичате планинския туризъм, по-добре да заложите на разновидността със система за задвижване на четирите колела с централен заключващ се диференциал с понижаващи предавки.

Технически характерности

Размери
Дължина: 4879 мм
Широчина: 1984 мм
Височина: 1803 мм
Междуосие: 2923 мм
Собствено тегло: 2178 кг
Вместимост на резервоара: 86 л
Двигател
Тип: 6-цилиндров V-образен битурбодизелов
Работен размер: 2993 куб. см
Максимална мощ: 306 к.с. при 4000 об/мин
Максимален въртящ миг: 700 Нм при 1500-1750 об/мин
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост: 209 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 7,3 секунди
Среден разход: 7,0 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 185 г/км
Базова цена на модела: 153 610 лв. с Данък добавена стойност

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина: 5003 мм
Широчина: 1968 мм
Височина: 1679 мм
Междуосие: 3004 мм
Собствено тегло: 2205 кг
Вместимост на резервоара: 80 л
Двигател
Тип: 6-цилиндров V-образен турбодизелов
Работен размер: 2987 куб.см
Максимална мощ: 275 к.с. при 4000 об/мин
Максимален въртящ миг: 600 Нм при 2000 об/мин
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост: 230 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 6,9 секунди
Среден разход: 7,2 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 189 г/км
Базова цена на модела: 153 500 лв. с Данък добавена стойност

Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Тони Тончев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР