През 2000-та година в Берлин се ражда необичайно дете. То

...
През 2000-та година в Берлин се ражда необичайно дете. То
Коментари Харесай

Момченце има мускули на културист, но всъщност е жертва на рядка, генетична мутация

През 2000-та година в Берлин се ражда извънредно дете. То било много едро и незабавно след появяването му на бял свят стартира да изпада в спазми.

Това тормозило лекарите и детето било закарано в неонаталогичното поделение.
Лекарите подложили детето на цялостно проучване, само че не разкрили нищо притеснително или необичайно, с изключение на необикновено развитите мускули на бебето.

Мускулите му били изпъкнали, даже вените изглеждали леко подути - като че ли по време на бременността бебчето се намирало не в утробата на майка си, а във фитнеса.

След още няколко проучвания лекарите престанали да се безпокоят за момченцето и уверили майката, че детето й е изцяло крепко.

Но от този случай се поинтересувал немският невролог Маркус Шулк, който решил да го изучи в детайли.

През 2003 година той разгласява научната си работа, в която споделя, че точно необикновената осанка на бебето го е предиздвикало да се задълбочи в по-нататъшни проучвания.



Оказало се, че момченцето било притежател на рядка разновидност, която досега не била открита в нито един човек. В гена MSTN се кодира белтъкът миостатин, който се явява фактор, отговарящ за растежа на мускулната тъкан.

Оказало се, че при тъкмо това немско детенце генетическата разновидност провокирала отсъствието на тъкмо този белтък и по този начин нищо не направлявало растежа на неговите мускули.

Учените се наели да изследват майката, която се оказала доста сполучлива спортистка. Тя имала единствено едно копие на мутиралия ген. Но също по този начин имала и огромно количество на мускулна тъкан.

Организмът й произвеждал миостатин, само че в по-малко количество, в сравнение с при останалите хора.

Майката не разкрила кой е татко на бебето, само че признала, че и той е състезател като нея.
Така това дете се оказава единственият притежател в целия свят на тази рядка разновидност.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР