През 2000 година Владимир Путин става не само президент, но

...
През 2000 година Владимир Путин става не само президент, но
Коментари Харесай

Новата руска армия: големият блъф на Путин

През 2000 година Владимир Путин става освен президент, само че и главнокомандващ на съветската войска. Наследството, което той получава, е тежко - тогавашната руска войска е в сериозен крах.

Руският боен специалист Владислав Шуригин споделя пред ZDF, представен от, за тези времена, когато е бил млад офицер: " Въоръжените ни сили бяха изместени на назад във времето - никой не се интересуваше от тях. Армията безусловно се разпадаше. "

Неуспешните войни в Чечения, потъването на подводницата " Курск " през 2000 година и неуспехите на офанзивата в Грузия от 2008-а убеждават съветското управление, че огромна военна промяна е неотложна.

Нови структури и оръжейни системи

Целта е постсъветският исполин да се трансформира в компактна високотехнологична армия по западен модел. За задачата се влагат обилни средства и се основават съвременни структури и нови оръжейни системи.

Бившият офицер Николай, който дезертира от съветската войска, споделя пред ZDF: " Когато Путин застана отпред, за няколко години нещата се усъвършенстваха. Ние - курсантите, бяхме съвършено оборудвани, получавахме стипендия, храна и положителни униформи. Повярвахме, че някой още веднъж се грижи за армията ".

Статистиката удостоверява изказванията му: в границите на 15 години военният бюджет е подсилен и доближава 86 милиарда евро през 2023-а година. Днес една трета от държавния бюджет е предопределена за военни цели, напомня ZDF.

И Западът повярва в " новата войска " на Путин

Представата, че Путиновата " нова войска ", която показва своите качества в Сирия и на Крим, се популяризира бързо и на Запад. Ето какво споделя по този мотив пред ZDF някогашният руски офицер Олег Жданов, който по-късно става полковник от украинската войска: " Те сполучливо разпространяваха мита за втората по мощ войска в света. Че НАТО трепери пред Русия. Да не забравяме и нуклеарните закани - единствено елате, ще ви унищожаваме! "

В последното си послание към руснаците в края на февруари той за следващ път напомни тези си закани. " Те би трябвало да схванат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия ", съобщи Путин в отговор на предизвестията на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни бойци в Украйна не е изключено.

Дезертиралите описват за корупция

Армейската промяна на Путин обаче подминава два съществени казуса във въоръжените сили. Дезертиралите описват за всеобща корупция: секрети продажби на оръжие, подкупи и непотизъм на всички равнища. Случвало се е цели елементи да са парализирани поради това, че не получават навреме бензин, боеприпаси или оръжие.

Войници като Николай, който е бил офицер във Военновъздушните сили, се чувствали предадени поради свадите за милиони на министерско равнище. " За никаква преданост от страна на бойците не би могло да става и дума - сред хората в окопите и министъра на защита нямаше никаква връзка ", показва той пред ZDF.

Прояви на принуждение в армията

Тормозът на по-възрастните към по-младите, което руснаците назовават " дедовщина ", е вторият огромен проблем в армията, написа немската обществено-правна медия. Когато през 90-те години майките на бойци излизат на проява против издевателствата, се приказва, че има до 2000 смъртни случая годишно в съветските казарми.

Под управлението на Путин над тези прояви се спуска осведомителна завеса, само че съвсем нищо не се трансформира. Офицерът Андрей, дезертирал в Казахстан по време на войната в Украйна, споделя пред ZDF, че вътрешният гнет е бил част от неговото образование: " Пред очите ми един по-възрастен офицер преби един различен до гибел. Но причинителят остана безнаказан. "

Запазените архаични ритуали от царско време разкриват каква заблуда е Путиновата " нова войска ", обобщава ZDF.

Нападението против Украйна сподели неуспеха на промените

Пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 година е доказателство за неуспеха на промените, написа немската обществено-правна медия. Бившият офицер и боен деец Игор получава задачата да ликвидира посредством държавен прелом украинските секрети служби и държавното управление на Зеленски. " В този миг ми стана ясно, че горе има цялостни идиоти, безусловно откъснати от действителността ", споделя той пред ZDF.

Вместо ефикасни съвременни оръжия Игор вижда на бойното поле единствено остарял руски материал, а вместо координирано управление - лишен от конструкция безпорядък. " Това, че армията се била трансформирала радикално, е цялостен мит. Всичко бе единствено един огромен блъф. "

" Специалната военна интервенция ", както Кремъл продължава да назовава войната в Украйна, разкри несъстоятелността на изказванията за " новата войска " на Путин, както удостоверяват даже и съветски военни специалисти като Владислав Шуригин. Според него същинската военна промяна започвала чак в този момент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР