През 1999 година се променя шрифтът и се добавя общоевропейска

...
През 1999 година се променя шрифтът и се добавя общоевропейска
Коментари Харесай

Защо А е Бургас в регистрационните табели, а ТХ - Добрич? Вижте историята на номерата за коли у нас

През 1999 година се трансформира шрифтът и се прибавя общоевропейска синя лента с идентификацията за България – BG и националното ни знаме

Днес ще Ви представим история на номерата на колите в България. Коя писмен знак на кой град подхожда и по какъв начин това се трансформира през годините. Всеки номер на кола се състои от следните знаци: АА-ББББ-ВВ, написа Poznanieto.bg.

АА – буквен регионален код

ББББ – следващ номер

В(В) – серия, състояща се от 1 или 2 букви

Често и в документите за МПС се отбелязва и ДКН – Държавен Контролен Номер

1500 лева Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

История на номера на колите в България

До 1969 номерата на колите се състоят от буквен регионален код СФ(За София) и следващ номер – Пример – Структурни фондове 88-99

След 1969 година стартират да се издават черни табели с бели букви за частните коли и бели табели с черни букви за държавните коли.В началото на 80-те години се прибавя втори регоионален код за София заради изчерпаване на вероятните комбинации. За инвалиди се прибавя спомагателната писмен знак И.
От Януари 1986 години се вкарват нови модели за номера.Черни букви на жълт декор за частните коли, а за държавните се трансформира на черни букви на бял декор. Моделът на номера е следният: А(А) – 1111 – Б(Б). АА е районен код + четирицифрен номер + ББ е серия формирана от една или две букви. За частните товарни коли и рейсове се издават номера със серия Ч.

От 1992 година се употребяват букви единствено на кирилица, само че изписани по графично непосредствен метод до тези на латиници – А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х – без значение, че се произнасят по друг метод. Причините за това са 2. Първата е, че би трябвало да дават отговор на Виенската спогодба за придвижване по пътищата от 1968 съгласно която номерата би трябвало да бъдат изписани с основни латински букви и арабски числа. Втората причина е,че този член от конвенцията влиза в несъгласие на Българската Конституция съгласно която формалният език в страната е българския. Това е повода за избор на този промеждутъчен вид – присъщ и за други страни като Гърция, Русия, Беларус и Украйна. От това предписание има едно изключение – буквата У(Ямбол) я няма в латинската писменост, само че прилича на буквата Y.

През 1999 година се трансформира шрифтът и се прибавя общоевропейска синя лента с идентификацията за България – BG + националното ни знаме. Вече притежателите имат право против избрана сума да получат номер с автентично наличие. Регионалният код не може да се трансформира, само че след него може да се употребяват комбинации от следните знаци –  А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 0.

Последната смяна е от 2007 година. България става член на Европейски Съюз и българското знаме в синята лента е сменено с това на Европейския Съюз – според Регламент 2411/1998. Тази смяна се вкарва за всички нови регистрации на коли като се резервира валидността на старите номера.
Знаете ли кои букви дават отговор на кои градове

Благоевград – Е – В предишното е бил БЛ
Бургас – А – Преди 1986 код А е бил за София и номера на Българската Армия
Варна – В – Преди 1998 код В е бил за номера на коли на Българската Армия
Велико Търново – ВТ –
Видин – Външно наблюдение
Враца – Вербовъчна разработка
Габрово – ЕВ
Добрич – ТХ – Идва от остарялото име на града – Толбухин
Кърджали – К
Костандил – КН
Ловеч – Официален вестник
Монтана – М
Пазарджик – РА
Преник – PK – Първият номер на Перник е ДМ – Димитрово(1949-1962)
Плевен – ЕН
Пловдив – PB
Разград – РР
Русе – Р
Силистра – Секретен сътрудник – Секретен сътрудник с червен цвят е и дипломатически номер
Сливен – СH
Смолян – СМ
София-област – Следствен отдел към окръжна прокуратура
София-град – С, СА, Сухопътни войски
Стара Загора – СТ – червен номер СТ е на помощник на посланик
Търговище – Т
Хасково – Х
Шумен – H
Ямбол – У – Старите номера са с Я, а новите наподобяват Y
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР