През 1993 г. руският археолог Наталия Полосмак и нейният екип

...
През 1993 г. руският археолог Наталия Полосмак и нейният екип
Коментари Харесай

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

П рез 1993 година съветският археолог Наталия Полосмак и нейният екип са разкрили антична гробница в региона на платото Укок, ситуирано в планината Алтай, покрай границата на Русия с Китай.   

Учените са разкрили гробница, потънала в лед. 

След като археолозите разтопили леда, станало ясно, че са разкрили заравяне на човек с високо положение в обществото. Тялото било заобиколено от шест коня. Тялото било заровено в дървен ковчег, направен от солидна лиственица. 

В центъра на гробницата имало млада жена, непокътната толкоз добре, че даже можело да се видят татуировките ѝ.  

Но коя е тя и за какво е имала толкоз първокласно заравяне? 

Ледената принцеса на Сибир 

Тялото на дамата е било деликатно балсамирано с торф. Тя била ситуирана встрани, като че ли спяла умерено. Жената била млада и главата ѝ била обръсната, само че носела перука и висока шапка. 

Тя била висока 167 см и племенните татуировки, изобразяващи скотски форми, към момента можели да се видят ясно върху бледата ѝ кожа. Облечена в дълга вълнена пола, украсена с червени и бели линии и бели филцови чорапи, нейният ковчег бил изработен задоволително огромен, с цел да побере прическата ѝ, която била цели 90 см. 

Археолозите считали, че “принцесата “, както я назовават, е принадлежала на пазирикската просвета. Това свободно заседание от номадски племена е живяло в планините на Алтай от 6-ти до 3-ти век прочие н. е., обединени от подобен етнос и сходен метод на живот. 

Те имали афинитет към живота, прекаран на кон. Смята се, че те са живели в юрти и са пасели овце напред-назад сред летните и зимните пасища. Голяма част от диетата им се състояла от кедрови ядки, къпини и варено месо. 

ARCHANGELOSM: Η Πριγκίπισσα Ukok

Η Πριγκίπισσα Ukok

Η «κατάρα» των 2.500 ετών «Ice Maiden» της Σιβηρίας
— Andrews Mourelatos (ARCHANGELOS M) (@ANDYMOUR)
Погребението 

Много от погребенията в този район са били наводнени от подпочвени води, които по-късно са замръзнали. Това запазило останките, защитавайки ги от изгниване. 

Балсамираното тяло е било заровено най-малко три месеца след гибелта. Следи от материал от стол, открит върху кожата ѝ, посочил, че мумифицираното ѝ тяло е имало специфична роля, даже след гибелта ѝ. 

Учените обаче са я кръстили неправилно и доказателствата от гробницата допускат, че тя въобще не е принцеса. Гробницата ѝ била украсена по метод, който е внушителен за междинния пласт на пазирикското общество. 

Тя не била толкоз богато украсена, колкото гробниците на пазирикските благородници, открити в същия регион. Тези по-богати погребения са открити на известно разстояние от “ледената принцеса “, което, съчетано с нейната явно церемониална роля след гибелта ѝ, допуска една завладяваща опция. 

Разстоянието сред погребенията е нормална процедура за дами, чиято професионална активност включваше безбрачие. По този метод учените допускат, че заровената „ принцеса “ в действителност е врач или шаман. Тялото й демонстрира, че през живота си тя неведнъж е вдишвала изпарения от мед и живак, евентуално свързани с обреди и ритуали. 

Scythian Ice Maiden, Ukok Plateau, 600-300 BC.

Long before Soy and the Smoking Ban ruined everything.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР