През 1993 г. притежаваният от Рупърт Мърдок нов кабелен оператор

...
Коментари Харесай

Пригответе се за ефекта на Amazon върху спортните предавания на живо

През 1993 година притежаваният от Рупърт Мърдок нов кабелен оператор FOX заплаща цяло положение, с цел да придобие правата за лъчение на Националната футболна лига (НФЛ) от телевизионния оператор CBS. Това провокира трус в телевизионната история. Както един кореспондент на CBS го разказва, " Националната футболна лига е вкоренена в стените на CBS като Едуард Мъроу и Уолтър Кронкит ". Цената на спортните права се покачва. Както и " дойната крава " на модерната телевизия - " пакетът " от спорт и други неща, множеството от които са едвам гледаеми. По време на пика през 2012 година 90% от американските семейства са били абонирани за един или различен пакет платена телевизия.

Днес този дял е намалял до към 65%. Това прави футболната лига даже по-важна за благосъстоянието на телевизионните мрежи, в това число и Fox, и CBS (която се сля с Viacom). Американският футбол е най-гледаният спорт онлайн в страната, а спортът побеждава съвсем всичко по рейтинг и доходи от реклама. Във време, в което заниманието е налично единствено за част от цената на Netflix и други стрийминг платформи, спортът онлайн е единственият останал артикул, който принуждава феновете да дават доста пари за телевизия.
Катаклизъм за промишлеността
Сега промишлеността е изправена пред различен прелом. Миналия месец онлайн колосът Amazon предложи 11 милиарда $ за извънредните права да излъчва в четвъртък вечер дуелите от НФЛ в Amazon Prime. Това ще направи абонаментната услуга дом на една от най-гледаните стратегии в Съединени американски щати. И не е повтаряне на историята от 1993 година Ходът на Amazon е ориентиран по-скоро към привличане на клиенти на Prime и към промотиране на електронната търговия, в сравнение с към това да постави завършек на платената телевизия такава, каквато я познаваме. И въпреки всичко компанията навлиза в спорта онлайн и това става на три фронта. Първият е Prime. Вторият е платформата за онлайн игри Twitch. Третият е дивизията за облачни калкулации Amazon Web Services (AWS). Взети дружно те могат да накарат малките екрани да наподобяват скучни.

Да стартираме с Prime. За разлика от малките екрани Amazon не купува спортни права, с цел да пробутва скъпи абонаменти и реклами. Вместо това тя ги употребява, с цел да притегли нови клиенти на Prime и да задържи съществуващите, тъй че те да продължат да пазарят. Според консултантската компания Omdia 150-те милиона световни клиенти на Prime харчат два пъти повече в Amazon спрямо елементарните консуматори. Това прави услугата съществена част от комерсиалния й бизнес. За да получи най-хубава възвръщаемост от спортните вложения, колосът не предлага единствено излъчвания, които да запълват време, само че и определени спортове, които да привлекат допустимо най-вече клиенти, в това число британската Висша лига по футбол (която нормално има доста мачове във времето към коледното пазаруване). Услугата е ориентирана единствено към най-горещите пазари на Amazon и компанията купи права за лъчение на футбол в Германия и на крикет в Индия. Но компанията не харчи безобразно единствено тъй като като софтуерен колос, оценен на 1.7 трлн. $, може да си го разреши. Вместо това с помощта на спада при платената телевизия тя придобива права за спортни събития, тъй като цените им се намаляват.

Някои клиенти на Prime може да подозират, че потреблението на спортове за стръв е недобросъвестна реклама. Щом те се запленят от безплатната доставка, Amazon може да изостави мачовете. Но десетгодишната договорка с НФЛ допуска друго. А Amazon има други способи да сплоти спортния почитател и шопинг фанатика. Това включва персонализирани реклами; онлайн спортове, комбинирани с благосъстоянието от потребителски данни на онлайн колоса, които са фантазия за рекламодателите. Другият е самата онлайн търговия. Prime към този момент включва алтернатива за " пазаруване " при някои спортни събития - феновете, да вземем за пример, могат да си купят куп такъми на НФЛ. Бизнесът е дребен, само че капацитетът е явен.

Освен Prime Amazon предлага успореден метод да притегли млади, цифрови фенове, до които спортните шампионати обезверено се пробват да доближат. Платформата за електронни спортове Twitch, чиито почитатели гледат и разискват шампионати по електронни спортове, също излъчва мачове от НФЛ. Шумът към тях допуска бъдеще, в което спортните програмисти могат да основат общество от бърборещи фенове вместо от фенове на дивана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР