През 1992 г. националните правителства на Европейския съюз (ЕС) единодушно

...
През 1992 г. националните правителства на Европейския съюз (ЕС) единодушно
Коментари Харесай

Защо Европарламентът се мести между Брюксел и Страсбург?

През 1992 година националните държавни управления на Европейския съюз (ЕС) единомислещо взеха решение да открият в Договора за Европейски Съюз формалните седалища на институциите на Европейски Съюз.
 
Какви бяха значимите последствия за организацията на работата на Парламента? Неговото публично седалище и място на осъществяване на по-голямата част от пленарните сесии публично стана Страсбург; съвещанията на парламентарните комисии трябваше да се организират в Брюксел; а секретариатът на Парламента (неговият персонал) публично трябваше да се откри в Люксембург. През 1997 година цялата тази скица на работа беше инкорпорирана в Договора за Европейски Съюз.
 
Всяка смяна в актуалната система ще наложи изменение на Договора, за което се изисква единогласие измежду държавните управления на всички страни членки и одобрение от всеки народен парламент.
 
Но за какво Страсбург беше избран за публично седалище на Европейския парламент ? Когато през 1952 година е основана Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС), с която се открива взаимно ръководство на запасите от въглища и стомана на шест страни, в това число Германия и Франция, нейните институции се откриват в Люксембург. Съветът на Европа (междуправителствен орган за правата на индивида и културата на 47 държави), към този момент е със седалище в Страсбург и предлага своята пленарна зала за съвещания на „ Общото заседание “ на ЕОВС, което след това се трансформира в Европейски парламент.

Така Страсбург последователно се трансформира в главен дом на пленарните съвещания на Парламента, въпреки че през 60-те и 70-те години на предишния век се организират спомагателни съвещания и в Люксембург.-->
 
След основаването на Европейската икономическа общественост през 1958 година огромна част от работата, осъществявана от Европейската комисия и Съвета на министрите, се концентрира в Брюксел. Тъй като активността на Парламента включва тясно наблюдаване и взаимоотношение с тези две институции, с течение на времето членовете на Екологичен потенциал вземат решение да провеждат по-голяма част от своята работа в Брюксел . В началото на 90-те години актуалната скица на работа към този момент се е оформила, като комисиите и политическите групи заседават в Брюксел, а главните пленарни съвещания се организират в Страсбург. Голяма част от личния състав на Парламента се намира в Люксембург .
 
Решението през 1992 година единствено придава формален темперамент на състояние, което към този момент съществува по това време и отразява компромисите, реализирани през годините.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР