През 1991 г. той е избран за кмет със синята

...
През 1991 г. той е избран за кмет със синята
Коментари Харесай

Илиян Цонев, три пъти кмет, кандидат за четвърти мандат: Стремежът му е да превърне Бяла в българското Сен Тропе

През 1991 година той е определен за кмет със синята бюлетина на Съюз на демократичните сили, само че към момента е член на Българска социалистическа партия
Илиян Иванов Цонев е роден на 14 февруари 1962 година в Бяла. Завършил е стопански колеж и ВИНС - Варна. Женен, с две дъщери и внуци.

Започва кариерата си още като възпитаник като избавител на плажа. След казармата става шеф на плажа, след това работи 4 години в дружество за локални битови услуги, където става и зам. шеф. През 1989 година е зам. ръководител на изпълкома на Бяла, което е равно на заместител кмет в този момент. През 1990 година е определен за ръководител на краткотрайния изпълком, в ерата на краткотрайните управи след изборите на Велико народно събрание. На изборите през 1991 година е определен за първи път за кмет на Бяла. След това се връща още веднъж в битовия комбинат като търговски шеф. През 1999 година още веднъж взе участие в локалните избори и още веднъж става кмет на Бяла. Това се повтаря и в идващия мандат 2003-2007 година После е представител на полска компания за произвеждане на дребни пречиствателни станции в България. Следват 9 години работа в посолството на Москва като комерсиално аташе. Връща се в България и стартира в оздравителния комплекс на Московското държавно управление на Камчия. Остава там до септември 2023 година, когато комплексът е затворен.

Край на партийната политическа кариера

През май 1989 година е признат за член на Българска комунистическа партия и става най-младият общински консултант в Бяла и зам. ръководител на общинския съвет до 1991 година Една година е ръководител на краткотрайната администрация, вижда горещите партийни пристрастености през тези години и отхвърля се да взе участие в изборите за кмет, само че макар неговия отказ партийната конференция гласоподава и неговата кандидатура. С един глас повече - неговият личен - локалният водач обаче печели номинацията.

Тогава при Цонев идват представители на Съюз на демократичните сили и му оферират да го кандидатират от тяхно име, само че при изискване, че си върне партийния билет. Казал им - вие не сте ми го дали този партиен билет и аз на вас няма да го връщам. Представител на регионалната изборна комисия го поучава да не остава надпреварата единствено с един кон и му вдъхва воля да се яви на изборите. Декларацията на Съюз на демократичните сили стои на бюрото му и би трябвало да я подпише, че е склонен да бъде техен претендент. Сините към този момент не упорстват Цонев да си върне партийния билет, споделили му, че нямат различен представител. И той подписва декларацията и я предава на общинската изборна комисия. Това незабавно е докладвано на аления партиен водач, който извиква Цонев при себе си да му желае пояснение, само че отговорът, който получава е - дай да създадем съревнование и да забележим хората зад кого стоят. Партийният водач го назовава „ зложелател “ и го заплашва, че ще го изключат от партията.

Илиян Цонев печели на първия тур като претендент на Съюз на демократичните сили. Варненският „ Отечествен вестник “ излиза с разбор, че Цонев е най-младият кмет на община в България, към момента член на Българска социалистическа партия, определен със синята бюлетина. На другия ден след изборите партийният комитет на Българска социалистическа партия го изключва от партията. Така приключва политическата му кариера като партиен член. Но стартира новият.

Първият и най-сложен мандат като кмет

Инфраструктурата на Бяла в частта на водоснабдяването е с доста проблеми. През юни, когато идват детските лагери и туристите, водата не доближава, стига се до воден режим. Налага се кметът да се захване с този проблем и от 1991 до 1993 година прави 11 километра тръбопровод с помпени станции. Свързва водопровода на Бяла с камчийския тръбопровод и по този метод казусът с водоснабдяването е решен. В ход е и първият стадий от укрепването на брега и рибарското пристанище, едно комплицирано оборудване, което облагодетелства и дребните плавателни съдове. Бяла би трябвало да стане спирка на туристическите „ Комети “, който пътуват от Варна до Бургас и назад.

След като казусът с водоснабдяването е решен, поражда и този с канализацията, до тогава хората са били със септични ями, които постоянно преливат. И през първия мандат и този проблем е решен.

Втори мандат и нов градоустройствен проект

Цонев пропуща изборите през 1995 година, само че връща се като самостоятелен претендент за кмет през 1999 година. Продължава да работи по инфраструктурните планове. Правят обща пречиствателна станция с Обзор. Изискването тогава е било пречиствателна станция да има в обитаеми места с над 100 000 поданици и те потвърждават, че през лятото Бяла набъбва до 40 000, а Обзор - до 60 000. Успяват да получат финансиране и да създадат тази станция, с което се взема решение различен главен проблем за Бяла - екологичния.

Мандатът 1999-2003 е сполучлив и със започването на изработването на нов обстоен градоустройствен проект. В регулация са вкарани доста територии по цялото 15 километрово крайбрежие на Бяла. Преди това градчето е било като птичка, кацнала на върха на едно нагорнище, а под него най-хубавите земи не са били в регулация. С новия проект земите със аграрни статут влизат в строителни граници. Започва търсенето на вложители да строят в новите територии. През 2001 година те към този момент идват и стартира строителството на хотели и комплекси с жилища, къщи за посетители, търговски обекти. Бяла стартира да се трансформира в едно курортно градче. Няма презастрояване, допустимото строителство е до четири етажа и най-много застроената повърхност е 40 % от парцела, който имаш. Такова нещо доста рядко може да се види по Черноморието. Цонев обикаля Европа да го презентира на интернационалните изложби в Москва, Санкт Петербург, Рига, Копенхаген, Берлин. Постепенно Бяла се утвърждава като нова туристическа дестинация на Черно море, която се развива с извънредно бързи темпове. Стремежът на Илиян Цонев е да трансформира дребното крайморско градче Бяла в българското Сен Тропе.

Трети мандат с вяра за четвърти

Този интервал на строителство продължава и през идващия мандат на Илиян Цонев - 2003-2007 година, още веднъж като самостоятелен. С съображение твърди, че при избори за кмет хората не се интересуват от партии, а от персони и в случай че нямаш качества на водач, който може да работи с хората и за хората, нямаш никакъв късмет.

След като се връща от Русия през 2018 година всеки от жителите на Бяла, който го среща по улиците, му споделя - хайде, ти се върна, давай отново да те вършим кмет. Смята, че опитът и контактите, които е натрупал през трите мандата, би трябвало още веднъж да бъдат употребявани. И се кандидатира от името на коалиция „ Граждани за общината “. Не му слагат никакви условия, той самичък си избира листата за общински съветници, в която всички са самостоятелни и се надява този път да има болшинство в общинския съвет, тъй като и през трите му кметски мандата е нямал и по този начин се работи доста мъчно.

Смята, че не е етично и вярно в изборния кодекс да се дава опция по едно и също време да си кандидат-кмет и лидер на листа. Самият той не е лидер на листа и в никакъв случай не е бил. Само на изборите през 1991 година е могло да бъдеш или едното, или другото. Сега тези, които не съумеят да станат кметове, влизат като общински съветници и четири години работят срещу кмета. Това е тематика, върху която си заслужава да се намерения, счита Илиян Цонев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР