През 1988 г. дете, страдащо от анемия на Фанкони, е

...
През 1988 г. дете, страдащо от анемия на Фанкони, е
Коментари Харесай

Да дадеш живот 2 пъти

През 1988 година дете, страдащо от анемия на Фанкони, е излекувано с помощта на взети стволови кафези от пъпната шнур на новородената му сестричка. Трансплантацията е направена в Париж от Елиан Глюкман в съдействие с Хал Броксмайер. И до през днешния ден този пациент е в положително здраве, а интервенцията слага началото на събирането и съхраняването на стволови кафези от пъпна шнур в целия свят. 1992 година се открива първата социална банка в Щатите, след което става разгръщане в Европа и други страни.
Първата сполучлива трансплантация потвърждава, че към този момент не е належащо да се прави инвазивната процедура по добиване на костен мозък от донор, с цел да се набират стволови кафези и да бъде избавен човешки живот. Банкирането на кръв от пъпна шнур дава вяра за стотици пациенти с тежки, нелечими болести, чакащи за трансплантация на стволови кафези.
" Тези стволови кафези могат да послужат за трансплантация на хора, които не са от семейството. Това са клетките, които дават начало на всички детайли на кръвта. Това е одобрен способ на лекуване. Могат да служат при злокачествени болести на кръвта, такива са левкимиите, лимфомите, при доброкачествени болести, да вземем за пример анемия на Фанкони. Могат да служат при някои метаболитни нарушавания, които са вродени, необятно приложение имат при вродени имунни дефицити, също по този начин и при някои солидни тумори. Палитрата е огромна, над 80 типа болести биха могли да се лекуват с кръвотворни стволови кафези ", безапелационна е проф. Анастасия Михайлова, която е началник на Националната банка за стволови кафези от пъпна шнур у нас.
Банкирането на кръв от пъпна шнур за по този начин нар. алогенна трансплантация се развива сполучливо в доста страни, в това число и в България.
През 2020 година се навършват 10 години от съществуването на българската държавна банка за стволови кафези. Тя е част от Клиниката по имунология в Александровска болница.
По публични данни в международен мащаб досега са замразени над 800 000 дози кръв от пъпна шнур и са осъществени повече от 40 000 трансплантации. Информацията за всички дарения се изпраща в Световния указател за донори на костен мозък и стволови кафези.
" Това е един международен указател, който сега е за над 37 млн. души от целия свят. Обществените банки са към 55 от 36 страни. Целта на съществуването на подобен международен указател е огромното генетично многообразие на системата, по която се дефинира съвместимостта сред пациента, който ще бъде трансплантиран и надлежно донора ", добавя проф. Михайлова
За да стане донор, всяка бъдеща майка попълня 3 типа документи – осведомено единодушие, декларация с персонални данни и къса здравна история на двамата родители. Взимането на стволовите кафези става по време на самото раждане от лекарския екип.
" Политиката на взимане е друга. Най-често се взима, когато пъпната шнур е отрязана, в този случай няма никакъв достъп нито до майка, нито до дете. Всичко е безусловно стерилно и няма никаква заплаха от заразяване. То е все едно се взима кръв за запазване за задачите на кръвопреливането. "
" Категорично мога да кажа, че в последните години хората са много осведомени. Те са наясно, че това е безболезнена и безвредна процедура, както за майката, по този начин и за бебето. " Това съобщи Валентина Атанасова, която е инженер-биотехнолог в Клиниката по имунология и Публичната банка за стволови кафези.
 Дари живот: Търсят се донори на стволови кафези Дари живот: Търсят се донори на стволови кафези
Преди 15 години у нас е основан Регистър за донори на костен мозък и стволови кафези. По този метод стана допустимо осъществяването на тра...
Взетият материал минава през серия от проучвания, обработки и експертизи, с цел да попадне в категория „ кадърен за трансплантация “. На всяка годна проба се прави генетично типизиране за тъканна съгласуемост.
" Стволовите кафези изискват специфичен протокол на стъпаловидно заледяване, с цел да не загинат шоково по време на замразяването. След като се замразят се трансферират в съд за карантина, защото тестванията, които се вършат в допълнение траят повече дни. Градусите на предпазване дълготрайно са сред минус 150 градуса до минус 196 градуса, което към този момент е течната фаза на течния азот. Карантината може да бъде и на минус 150 градуса. Те се съхраняват в този тип години наред, до момента в който не стане належащо те да бъдат употребявани ", споделя Атанасова.
Не всички майки могат да бъдат донори и не постоянно взетата проба може да бъде употребена. Не се предлага взимане на стволови кафези при многоплодна бременност, недоносено бебе или здравословни проблеми на родилката. Количеството на стволови кафези в единицата кръв от пъпна шнур постоянно е незадоволително за лекуването на възрастен човек, заради което е належащо да се трансплантират повече от една проби, взети от разнообразни донори.
На въпрос каква е годността на тези кафези, професор Михайлова дава отговор по този начин:
" Единица, която е съхранявана 14 години, е трансплантирана сполучливо на пациент. Колко години могат да се съхраняват към момента не можем да кажем, само че както е видно най-малко 15 години има единици, които могат да бъдат употребявани за една действителна трансплантация. Има и единица кръв от пъпна шнур на 23,5 години, която е дала напредък, което е доста значимо, освен да са живи клетките, а и да могат да се развъждат, само че в лабораторни условия. Тоест те не знаят дали тези кафези биха могли да се заселят в костния мозък на пациента. "
 Добри резултати в пробно лекуване на COVID-19 със стволови кафези Добри резултати в пробно лекуване на COVID-19 със стволови кафези
Шестима пациенти в Израел с тежка форма на COVID-19 са посочили усъвършенстване на имунната система след пробно лекуване със стволов...
В България дарените проби са малко над 700, само че всяка една е парченце вяра.
" Създавайки един живот те могат да спасят различен живот. Бих споделила, че в случай че техният избор е да дарят, дано да се извърнат към нас, ние ще създадем всичко допустимо даряването да бъде осъществено. " Така проф. Михайлова приканва повече родилки да подаряват стволови кафези в името на повече трансплантации и избавени животи.
" Желаещите да дарят кръв от пъпна шнур през последните години са повече от 1 000, само че действително дарилите са 700 досега. Повечето хора са водени от това, че могат да оказват помощ на някого, който е болен, да излекува своето заболяване, а те да създадат едно положително дело. Ние първо сме признателни на всички, които към този момент са го създали, те фактически подаряват живот 2 пъти. Мисля, че за всеки един човек е значимо да има едно положително дело в живота си и за какво това да не бъде, когато си раждаш личното дете ", споделя мнението си и Валентина Атанасова.
С увеличението на броя съхранени проби се усилва и шансът за подобаваща съгласуемост за алогенна трансплантация. А с това пораства и шансът за повече избавени животи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР