През 1985 година дядо ми Тодор Живков на среща в

...
През 1985 година дядо ми Тодор Живков на среща в
Коментари Харесай

Внучката на Тодор Живков: Той измисли перестройката, а не Горбачов

„ През 1985 година дядо ми Тодор Живков на среща в Москва с Горбачов му показа проекта си по какъв начин да се прекрои социализмът. След това му написа и писмо по тази тематика с съответни насоки. Перестройката на Горбачов стартира малко по-късно, само че никой не разбра за присъединяване на дядо е нея. “ Това споделя през днешния ден Евгения Живкова, внучката на управлявалия България над три десетилетия – Тодор Живков.

Евгения къта доста мемоари от предишното, само че най-скъпи са тези за майка й, написа 24 часа.

„ Ако можех да трансформира ориста си, щях да желая майка ми Людмила Живкова да е жива или най-малко да не си отива толкоз рано от този свят “, безапелационна е Евгения. „ Социалистическата принцеса “, както назовават Жени, е най-хубавата българска дизайнерка с голям брой награди у нас и в чужбина, само че на всеки рожден ден и фамилен празник не стопира да си спомня за майка си Людмила Живкова и за дядо си Тодор Живков.

„ Вярно е, че у нас има доста изтъкнати български създатели, които основават хубави неща в областта на изобразителното изкуство, литературата, културата изобщо, само че пък през днешния ден все по-малко се влага в областта на този бранш от страната изобщо. Няма толкоз доста пътуващи изложения както преди време – Тракийското богатство да вземем за пример обиколи целия свят. Аз даже съм ходила с майка ми, когато то бе изложено в Британския музей. Освен това изложения на доста художници и скулптори се правеха с държавна поддръжка, иконите също пътуваха “, спомня си с днешна дата Жени. Приживе Людмила Живкова е учила нея и брат й Тодор да бъдат всестранно развити хора и да упражняват тялото и мисълта си непрекъснато.

„ И през днешния ден не стоим на едно място, непрестанно се развиваме. Тогава свирехме на пиано, учехме езици, развивахме логиката си “, споделя учредителката на фондация „ Людмила Живкова – Знаме на мира “, която през днешния ден е прекръстена на „ Св. св. Кирил и Методий “. Според Живкова, израствайки в фамилията на някогашния Първи, единственото, което не й се нравило, било, че децата я одобряват по-различно от другарчетата си. „ Притеснявах се от това, че ме връщаха от учебно заведение с кола и не можех да се прибирам сама, настрана от това имаше учители, които желаеха да ме пазят, когато вървим на екскурзии, и това ме дразнеше. Вниманието към мен беше повече, само че пък и тогава съм била дете “, спомня си „ алената “ принцеса. С днешна дата тя с трогване гледа на спомените на хората, които желаят „ остарялото “ време на ръководството да се върне, поради тежката обстановка и прехода, в който се намираме. „ Имахме доста премеждия след 10 ноември, когато дядо към този момент не беше на власт. Трябваше да има изкупителни жертви и дядо ми трябваше да бъде притискан посредством нас. Той до гибелта си живееше при мен и бях очевидец на всичко, което се случва тогава “, споделя Живкова, която съгласно думите й е наследила твърдостта в характера си точно от дядо си.

„ Той не ме е учил на нещо особено, само че имахме доста диалози, свързани с политика. Например – за това, че би трябвало да отпадне върховенството на партията и да се отстранен някои от привилегиите на членовете на политбюро и Централен комитет и точно това си виждане дядо показа за първи път в Москва на срещата с Горбачов през 1985 година Той изложи всичко това пред него, даже му изпрати концепцията си в писмо, което аз имам като оригинал. И малко по-късно се случи съветската перестройка, която стана известна по целия свят. Но в действителност първо тя потегли отсам от дядо ми. Той имаше доста напредничава мисъл “, споделя за първи път внучката на Тато. Заговори ли за политика обаче, очите на Жени Живкова светват.

„ Дали бих се върнала в политиката, откакто бях депутат в 39-ото и 40-ото Народно събрание? Не знам. Не споделям в никакъв случай изрично „ не “ за нищо. Имала съм доста оферти през годините, само че на този стадий не считам, че мога да направя нещо в политически проект. Много ми е тъжно, че сега левицата е разцепена, че напущат толкоз знакови имена, които дълги години са били в Българска социалистическа партия. Не знам дали това е смяна към положително, само че несъмнено не ми се желае да съм участник тъкмо в този парламент “, изяснява Живкова. И в случай че има човек, който с изключение на починалите й близки да й липсва доста в този миг, то това е и вуйчо й Владимир. „ Поддържахме връзка до последно. Той беше непретенциозен и добър човек, с добра душа и като подобен ще го запомня. Не обичаше да се шуми към него “, споделя Жени и добавя, че постоянно й се случва да сънува както майка си, по този начин и дядо си и други покойници от роднините си. „ Често се сещам на фамилни празници за хубавите мигове с тези хора. Ето от дядо ми да вземем за пример имам прелестни български пафти, които са ми безценен спомен. Гордея се с рода си и разбирам хората, които желаят ръководството на дядо още веднъж да се върне, тъй като той преди всичко беше общественик и мислеше за хората и просперитета, което пък е най-важно за развиването на страната. Дали и сегашните управници вършат това, не аз би трябвало да давам оценка “, приключва Жени Живкова.

И на мен ми е мъчно с високите цени

– Г-жо Живкова, в случай че е правилно, че светът се готви за трета международна война, то това отразява ли се на модата по някакъв метод?
– Мога да кажа, че настоящето време на пандемия се отрази доста на модата. Хората гледат повече удобството, съвсем не си купуват публични облекла. Комбинират маратонки или ниски обувки с дълги рокли, поръчват си костюми с панталони, трикотажът също доста върви. И нашата пролетна сбирка е подчинена на това, ние намалихме и размера на продукцията си, защото всичко доста се оскъпи. Високите сметки ме тормозят и мен, както всички хора, тъй като скочиха суровините, с които работим, както и спомагателните материали. Трудно е за всички, само че и в международен проект.

– Дъщерите ви оказват помощ ли в бизнеса?
– Да, дребната ми щерка Андреа работи интензивно в уеб страницата на компанията, фотосесиите, дава нови хрумвания и решения. Людмила също ми оказва помощ.

– Като фешън наблюдаващ радва ли ви облеклото на новата премиерша Линда Петкова и младите депутатки, които постановат нови по-разголени трендове?
– Не познавам госпожа Петкова, както и стила й. Колкото до разголването, не го адмирирам във връзка с работата в Народното събрание. Да, постоянно може да се подчертае бюст или крайници, само че всичко би трябвало да е с мярка и е наложително младите политици дами да се съветват със експерти.

– А какво е отношението ви към имунизациите?
– Положително, имам и трите ваксини, не съм антиваксър. Смятам, че хората би трябвало да бъдат рационални и виновни както към себе си, по този начин и към другите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР