През 1978 г., прелитайки над Сибирската тайга, пилот на хеликоптер,

...
През 1978 г., прелитайки над Сибирската тайга, пилот на хеликоптер,
Коментари Харесай

Семейството, което повече от 40 г. живее в сибирската тайга

През 1978 година, прелитайки над Сибирската тайга, водач на хеликоптер, изпратен да приземи група геолози, търсещи желязна руда, вижда нещо извънредно.

На разкрита повърхност от няколкостотин метра водачът съумява да види бразди по земната повърхнина - ниви, индикация за съществуването на човешки живот в този район.

Във видеото горе вижте по какъв начин едно съветско семейство живее по-правилата на XVIII в.

Мястото се намирало на повече от 250 км от най-близките обитаеми места, а руските управляващи нямали никаква информация за хора, които да живеят там.

Геолозите вземат решение да схванат живее ли някой в действителност там и в случай че да за какво. Така те се натъкват на семейство Ликови.

Близо до поточе в планината геолозите откриват дървена къщичка

с една единствена разнебитена, мръсна и студена стая. Подът в къщата бил застлан с картофени обелки и шишарки, а положението на самоделния дом било толкоз тежко, че мъчно можело да се повярва, че някой в действителност живее в него.

Meet The Lykov Family That Survived Alone In The Siberian Wilderness For 42 Yearshttps://t.co/Ae9OeR79Mw #Awe #History #Russia #Soviet_Union #Weird pic.twitter.com/m7JiuQAuCr
— AllThatsInteresting (@ATInteresting) 6 януари 2018 година
Изненадващо къщурката била дом на петчленното семейство Ликови.

Карп Ликов, главата на фамилията, бил член на православна фракция,

носеща името „ Старите вярващи “. След Октомврийската гражданска война през 1917 година Старите вярващи били непрекъснато преследвани. През 1936 година братът на Карп е погубен в покрайнините на селото си и това го кара да напусне цивилизацията, с цел да избави фамилията си.

Историята на един предприемач, който избра тишината на Сибир

Той взима със себе си своята брачна половинка Акулина и двете си деца Савин и Наталия и ги води надълбоко в сибирските гори, които се трансформират в техен дом до края на живота им.

Сред дивата природа на Карп и Акулина се раждат още две деца -

Димитри и Агафия. Нито едно от тях няма допир с човешко създание отвън фамилията до 1978 година, когато групата геолози се натъква на тях.

Защо в един жанр близо 200 години се раждат хора със синя кожа

Въпреки че до момента в който живее в пустошта фамилията нараства с двама души, изолацията прави оцеляването в суровите условия извънредно тежко. Всичко, което Ликови употребявали, било самоделно. Те носели облекла от коноп и галоши от брезова кора.

Post-apocalyptic case study: Lykov family survive 40 years without human contact http://t.co/hlYTcoXXk8 #Survival pic.twitter.com/W4zoXUcHuh
— David Rodger (@davidjrodger) 9 октомври 2014 година
През 1961 година снежна стихия унищожава къщурката им и те са принудени известно време да се хранят с дървесна кора. Акулина се жертва в името на фамилията си. Тя стопира да яде и умира, с цел да да не гладуват децата ѝ.

Въпреки тежкия живот в сибирската тайга,

където температурите през зимата падат под -30 градуса по Целзий, а през лятото свободно се разхождат диви животни, фамилията не желае да я напусне.

„ Щастливото семейство “ от къщата на ужасите в Съединени американски щати

То приема с принуда помощта, която геолозите оферират. Първоначално Ликови взимат единствено сол, само че по-късно се съгласяват и на ножове, вилици, лъжици, зърно, хартия и един фенер.

През 1981 година в границите на няколко дни три от четирите деца в фамилията умират

Не е изцяло ясна повода за гибелта на Савин и Наталия. Предполага се, че може да е в резултат на микроби, пренесени от геолозите, към които те не са били ваксинирани или пък бъбречна непълнота.

Димитри умира от пневмония. Когато се разболява, той получава опция да бъде превозен с хеликоптер до болница, само че отхвърля помощта с думите: „ Човек би трябвало да живее както Господ му е отредил “.

След като трите деца на Карп умират, геолозите се пробват да го накарат да се върне в цивилизацията с щерка си Агафия, само че и двамата отхвърлят да трансформират метода си на живот.

През 1988 година Карп умира и Агафия остава напълно сама в гората,

където живее и до през днешния ден. През 2016 година историята ѝ нашумява, откакто тогава 71-годишната жена е превозена до болница, поради проблем с крайници.

Отшельница Агафья Лыкова всю жизнь провела в глухой тайге. А вы бы смогли отказаться от цивилизации? pic.twitter.com/UD5Xly5RCw
— Agenda Video (@agendaplay) 21 септември 2017 година
Веднага щом получава помощ обаче, тя се завръща в сибирската пустота, която е нейният единствен дом към този момент 73 години.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Арестуваха семейство съветски канибали, правели си селфита

Вижте фамилията, което живее по разпоредбите на XVIII в.

Откриха 14-годишно момче, държано в дома си с години
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР