През 1967 г. в поле близо до село Кридлинг Стъбс

...
През 1967 г. в поле близо до село Кридлинг Стъбс
Коментари Харесай

Миналото и бъдещето се срещат в страховете на хората за парите

През 1967 година в поле покрай село Кридлинг Стъбс в Северен Йоркшир е намерено гърне, съдържащо повече от 3300 римски монети.

Съкровището, датирано от началото на 4-и век, е било към момента в делвата, заровено изправено с спонтанен похлупак от горната страна.

„ Не знаем сигурно за какво са били заровени там и за какво никой в никакъв случай не се е върнал, с цел да ги откри. В това е хубостта им - че ние не знаем отговорите. Много е мистериозно “, споделя Кат Бакстър, организатор по археология и нумизматика в музеите и галериите в Лийдс.

Но макар че нямат съответни доказателства за произхода на съкровището, учените имат разнообразни теории. Монетите могат освен да разкрият какво са правили богатите хора с парите си преди близо 2000 години, само че и да очертаят част от дебата за цената на живота и парите в днешно време, написа BBC.

Съкровището от Кридлинг Стъбс може да е било заровено по религиозни аргументи като някакъв тип приношение на боговете.

Другата допустима алтернатива е да е било прикрито някъде, където се е считало, че ще бъде в сигурност, изключително в случай че притежателите са считали, че парите им могат да бъдат взети по време на спор.

„ Това са били паниките за сигурността на времето. Днес имаме същите терзания, само че те просто одобряват друга форма “, споделя Бакстър.

Днес измамниците крадат по 4 милиона английски лири дневно от хората в Обединеното кралство, тъй че отбраната против сходни офанзиви е преди всичко в дневния ред за финансовата промишленост и нейните клиенти.

Римското богатство от Кридлинг Стъбс е един от 400-те обекта, изложени на изложбата Money Talks, която продължава в градския музей на Лийдс до 26 юни тази година. Освен сигурността на парите, експонатите засягат други тематики, в това число и за това по какъв начин те са били употребявани за игра, еволюцията на банкирането и разнообразни образци за валута, употребена по целия свят.

„ Всеки има връзка с парите по някакъв метод “, споделя Кат Бакстър. В момента тази връзка е подложена на тестване - освен поради възходящите разноски за живот, само че и посредством изменящия се метод, по който плащаме.

Соред потребителската група Which?, от 2015 година до в този момент 4685 банкови клона във Англия са затворили порти. Още 226 следва да бъдат закрити до края на годината, като процентът на затваряне в селските региони изпреварва този в градовете.

Хората от ден на ден употребяват своите смарт телефони и компютри, с цел да ръководят финансите си. Картите към този момент са доста по-често срещан способ за осъществяване на транзакции от банкнотите и монетите.

Експертите обаче предизвестяват, че прекосяването към " безкешово " общество, в което не се употребяват пари в брой, ще остави милиони хора отвън финансовата система. Британското държавно управление разгласи, че ще одобри закони, с които да подсигурява достъп до уреди за изтегляне на пари и депозити в границите на рационално разстояние от вкъщи.

Изложбата в Лийдс удостоверява, че в историята има доста образци за фрапантни промени в методите за разплащане.

Един от тези образци е типът на продуктите, употребявани като валута. В една от витрините на изложбата в Лийдс стои тънко полирана глава на секира. Вероятно в никакъв случай не е бил употребена за сечене на нещо, а по-скоро като разменно средство в някакъв тип транзакция - нещо като бартер.

Експертите са на мненение, че в случай че банкнотите и монетите изчезнат изцяло, това ще окаже необятно културно влияние.

Една част от изложбата преглежда по какъв начин парите се употребяват като амулет за шанс по доста способи - от стартирането им в обувката на булката до вграждането им в огърлици и разнообразни други бижута.

„ Навлизането на безкасовите заплащания не значи единствено загуба на физически монети, това значи също загуба на редица обичаи “, споделя Кат Бакстър.

По-малко сексапил и повече улеснение - това е методът, по който заплащането постоянно е вградено в устройствата, които носим в днешно време.

Проучване на картовата платформа Marqeta открива, че 77% от респондентите на възраст от 18 до 24 години са задоволително уверени в безконтактните заплащания, с цел да оставят портфейла си вкъщи и да излязат единствено с телефона си.

„ Докато пандемията беше катализатор за прекосяването към безконтактни и мобилни портфейли, удобството, сигурността и скоростта на тези варианти за заплащане ги трансфораха в непрекъснат табиет “, споделя шефът на Marqeta за Европа Анна Пора.

Но, по думите ѝ, тези " интелигентни " мобилни портфейли към момента са в начален етап.

Клиентите към този момент могат да заплащат в ресторант, като сканират QR код на телефона си на масата и да уреждат сметката, без въобще да се постанова да викат сервитьор. Според Анна Пора, напълно скоро ще можем да сканираме такива QR кодове за неща, които можем да купим на автобусната спирка, да вземем за пример.

Най-значимите промени обаче ще дойдат, когато нашите устройства стартират освен работят като механизъм за заплащане, само че и да употребяват изкуствен интелект, с цел да ни подскажат разнообразни способи за ръководство на персоналните финанси.

Сливането на заплащанията и финансовиге услуги може даже да даде информация на бизнеса за това до какъв брой сме склонни да купим нещо на заем, да насочи потребителите по пътя на заплащането и да ги осведоми дали е налично.

Така наречените " суперприложения " в Съединени американски щати и Китай към този момент се разклоняват, с цел да разпознават какви финансови артикули могат да бъдат налични за потребителите, както и да дават други услуги, като храна, хотели и таксита.

Анна Пора от Marqeta е на мнение, че необятното приемане на интелигентните мобилни портфейли ще пристигна, единствено в случай че доставчиците оферират и необятно публикувани просветителни услуги към тях, с цел да се подсигурява, че потребителите имат задоволително доверие и надзор върху това, което им се предлага.

И в последна сметка, въпросът отново опира до доверието и сигурността. Съвременните паники, свързани с парите, не са доста по-различни от тези на хората, които са заровили гърнето с монетите в Северен Йоркшир преди близо 2000 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР