През 1967 г. Съветският съюз празнува своята 50-годишнина. Наред със

...
През 1967 г. Съветският съюз празнува своята 50-годишнина. Наред със
Коментари Харесай

Човекът, който падна от космоса

През 1967 година Съветският съюз чества своята 50-годишнина. Наред със събитията на земята, част от празненствата включват и каскада в космоса, която обаче в последна сметка приключва с ненужната гибел на космонавта Владимир Комаров, станал прочут като „ индивидът, който падна от космоса “.

Планът е да се изпратят два галактически кораба в орбита. Корабът „ Союз 1 “, в който се намираше Комаров, щеше да започва пръв и да изчака един ден за идването на „ Союз 2 “. След това корабите щяха да се срещнат и Комаров щеше да направи галактическа разходка, като изпълзи от своя транспортен съд в другия. След това един от двамата космонавти на борда на „ Союз 2 “ ще влезе в „ Союз 1 “, преди двата кораба най-после да се насочат към Земята.

Съществуват изказвания – въпреки и мощно оспорвани – че месеци преди плануваното изстрелване към този момент е било ясно, че то няма да мине добре. Според книгата „ Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin “, когато Юрий Гагарин и други старши техници инспектират кораба, те откриват 203 структурни казуса, някои от които биха го създали рисков, в случай че бъде изпратен в космоса.

Съобщава се, че е направена записка от 10 страници, в която са изброени неизправностите. Никой обаче – евентуално от боязън да не прибави личното си име към бъдещите смъртни случаи на задачата – не е занесъл бележката на водача Леонид Брежнев.

Според създателите на „ Starman “, които са интервюирали Вениамин Русаев, сътрудника на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), претрупан да следи Гагарин, приятелите на Комаров са се пробвали да го убедят да откаже да лети с кораба, смятайки, че следствията от това ще бъдат по-малко тежки от сигурната гибел (въпреки че съгласно историците Русаев може да е преувеличил разказите си). Комаров обаче знаел, че в случай че се откаже, ще изпратят приятеля му Гагарин. Затова той отхвърля да се отдръпна, даже знаейки, че това евентуално значи гибелта му.

Комаров обаче замисля малък акт на възмездие към хората, които го изпращат на гибел. Твърди се, че е изискал, в случай че нещо се обърка, да му бъде проведено заравяне с отворен ковчег.

В деня на изстрелването Гагарин не работи съгласно нормалния протокол, като желае костюм под налягане, преди да слезе на стартовата площадка, с цел да беседва с Комаров. Възможно е да се е опитал да забави изстрелването дотолкоз, че то да бъде анулирано, само че в случай че това е бил проектът му, той не е проработил. Комаров беше изстрелян и стига до космоса вътре в кораба. След като се озовал там обаче, нещата бързо се объркали, когато един от слънчевите панели не съумял да се отвори, оставяйки кораба с малко сила.

Космическата организация наредила спускането му, само че капсулата почнала да се върти. Той нямаше по какъв начин да управлява височината си и не можеше да накара дъното на галактическия транспортен съд да се обърне към земята, което означаваше, че ракетите за кацане не могат да смекчат приземяването. Вместо това той паднал право надолу и се блъснал в земята със силата на 2,8-тонен астероид.

Според „ Starman “ последните думи на Комаров са уловени от американските радиостанции в Турция: „ Този демонски транспортен съд! Нищо, на което сложа ръка, не работи както би трябвало “, както и че е надал крясъци на гняв, до момента в който е падал към гибелта си.

Официалните руски стенограми, които несъмнено не би трябвало да се одобряват за чиста монета, оповестяват, че последните думи на Комаров са били: „ Чувствам се чудесно, всичко е наред “, след което прибавя: „ Благодаря ви, че предадохте всичко. Разделянето се получи. “

Според тази версия на събитията Комаров пада смъртоносно, до момента в който наземният надзор се пробва да възвърне контакта с него: „ Рубин, приказва Заря, по какъв начин ме чуваш? Край. “, се споделя в стенограмата. „ Рубин, Заря е, по какъв начин ме чуваш? Край. Заря я, по какъв начин ме чуваш? Край. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР