През 1954 година бе изобретен квантовият генератор на микровълнови лъчи

...
През 1954 година бе изобретен квантовият генератор на микровълнови лъчи
Коментари Харесай

Първият мазер, работещ непрекъснато при стайна температура

През 1954 година бе изобретен квантовият генератор на микровълнови лъчи – мазерът (microwave amplification by stimulated emission of radiation, maser), който доста наподобява на лазера.
Но за разлика от лазерите, които се употребяват съвсем на всички места, мазерите не са публикувани, тъй като работят при температури близки до безспорната нула – -273 градуса по Целзий.

Учените от Имперския лицей и Университетския лицей в Лондон, сътвориха мазер, който може да работи несигурно дълго при стайна температура . Досега всички опити за основаване на сходно устройство водеха до стопяване кристала на мазера.

Новият мазер се базира на диамантен кристал, израснал в азотна среда. Под въздействието на фокусиран лъч от електрони, огромна част от въглеродните атоми в структурата на синтетичния елмаз са заместени с атоми на азота. След това диамантът е нагорещен до висока температура и по този метод атомите на азота и въглерода са образували двойки, които постоянно се употребяват за кубити в квантовите технологии.



Обработеният по този метод кристал е поместен навътре в осветлен от зелен лазер сапфирен пръстен, играещ ролята на концентратор на силата на микровълновите талази. Това в действителност е мазерът, който може да работи несигурно дълго време при стайна температура.

Новият мазер ще се употребява в разнообразни области – в рентгенографията, системите за сигурност на летищата, в радиоастрономията и за реализиране на връзки в далечния космос. И не на последно място, този мазер ще се употребява в квантовите компютри за ръководство положенията на кубитите и за прочитане на информацията, записана в тях.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР