През 1949 г., тогава както и до голяма степен днес,

...
През 1949 г., тогава както и до голяма степен днес,
Коментари Харесай

Голият календар на Мерилин Монро

През 1949 година, тогава както и значително през днешния ден, безчет млади актриси в Холивуд седят без работа и мнозина скоро ще се откажат от фантазиите си. Други пък ще вземат решения, за които по-късно ще съжаляват. Някакъв, незнаен, само че доста дребен % не престават напред и рано или късно неизбежно част от тях съумяват. През 40-те години на предишния век Мерилин Монро е единствено една от многото и в един миг се оказа безработна…

На 27 май 1949 година (само пет дни преди 23-ия й рожден ден) Мерилин обезверено се нуждае от 50 $ (около 460 $ днес), с цел да погаси вноска за колата си, с цел да не й я вземат. Младата госпожица към този момент нямаше контракти както с 20th Century Fox, по този начин и с Колумбия и тази липса се усещаше.

Затова тя най-сетне се съгласява на фотосесията и се появява в студиото на Кели в уреченото време. Преди това тя беше правила няколко реклами за бира с него. За да няма всякакви проблеми и упования, и сходни неща, които биха могли да се появят, когато един човек снима различен човек без облекла, брачната половинка на Кели, Натали, е там от самото начало.

Кели прави безчет фрагменти, само че единствено два щяха да бъдат употребявани и да имат по-трайно значение. В фотографията „ A New Wrinkle “ Мерилин театралничи изпъната, легнала на една страна върху червен плат. (Този кадър трябваше да краси календара на компанията Баумгарт.) Другият кадър (който напълно скоро ще стане международно известен) беше наименуван „ Golden Dreams “.

Мерилин получи контрактуваните 50 $ за своите услуги. Вместо да употребява същинското си име обаче, тя подписва контракта с името Мона Монро. Ако Мерилин беше просто следващата актриса, всичко щеше да завърши в този миг и фотосите щяха да са прашинки във вселената на фотографията, почитаща женската форма. Но в този момент отиваме напред към 1952 година.

Въпреки публичната стигма върху дамите, които театралничат в сходни фрагменти, голата фотография на Мерилин „ Golden Dreams “ красеше бръснари, бензиностанции и мъжки съблекални от бряг до бряг. Тя към този момент не беше непозната актриса – през миналите 3 години взе участие в няколко кино лентата и в този момент беше най-горещата млада звезда в бизнеса.

 Gentlemen Prefer Blondes Movie Trailer Screenshot (16)

Мерилин в „ Gentlemen Prefer Blondes “

Тогава журналистката Алин Мосби разгласява материал за голия календар на Монро. Първоначалната реакция на студиото беше да отхвърли всичко, само че Мерилин ги убеждава да размислят и да признаят, че това в действителност е тя на фотографията.

Пресата и по-важното – обществеността, видяха искреността на Мерилин и бяха повече от склонни да оставят обстановката, макар обстоятелството, че малко девойки преди нея бяха съумели да преживеят сходен скандал. За благополучие на филмовите почитатели по целия свят, Мерилин Монро също съумя.

Скоро тя ще снима „ Gentlemen Prefer Blondes “ (1953 г.) и „ How to Marry a Millionaire “ (1953 г.) – филмите, които в действителност ще лансираха феномена Мерилин Монро и нейната безсмъртна звезда. Скоро по-късно ще последват „ The Seven Year Itch “ (1955 г.), „ Bus Stop “ (1956 г.), „ The Prince and the Showgirl “ (1957 г.) и, несъмнено, коронното й достижение „ Some Like It Hot “ (1959 г.), една от най-големите комедии в историята на киното. Нейната искряща кариера щеше да приключи с „ The Misfits “ (1960), в който взе участие дружно с нейния детски кумир, Кларк Гейбъл.

В ретроспекция, когато през днешния ден погледнем обратно към абсурда „ Golden Dreams “, се трогваме или свиваме плещи. В края на краищата, в наши дни всички можем да забележим милиони доста по-сексуализирани, по-предизвикателни и крайни фотоси на голи дами, просто посредством натискане на няколко клавиши на компютъра и рядко може да се откри актриса, която да не е правила голи подиуми в някакъв миг. Гледан в този момент, календарът на „ Golden Dreams “ наподобява напълно в реда на нещата.

Мъжете я обичат по всички явни аргументи, само че също по този начин и ценят нейния комизъм и невероятна харизма. Жените, множеството от които не ревнуват, наподобява по-скоро съпричастни и схващат и симпатизират на Мерилин и нейното състояние. И 60 години след „ невероятното “ изобретение на Алин Мосби и последвалия скандал с „ Golden dreams “, ликът на Мерилин Монро остава евентуално най-известното и разпознаваемо женско лице в историята на света.

Подобно на Бейб Рут в бейзбола, Майкъл Джордан в баскетбола или Мохамед Али в бокса, Мерилин Монро остава „ безспорният първенец “ измежду актриси. За страдание, сходно на Елвис, виждаме по какъв начин несъразмерната приложимост на опиати и прекомерно многото „ неверни хора “ пропиляват триумфа. И още веднъж както с Елвис, множеството от нас не съдим, а единствено съжаляваме. Най-вече просто си пожелаваме, че те някак си ще се „ вземат в ръце “, тъй че да можем да им се порадваме още известно време.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР